Interviu cu Oleg Serebrian: Între mit și realitate – Europa moldovenilor. Radio Europa Liberă. 14.05.2010.

226

„Europa mai mult decât crezi” este sloganul pe care l-ati vazut probabil si dumneavoastra imprimat pe caroseria unui autobuz, slogan care vrea sa semnaleze decalajele dintre euroaspiratiile si europromisiunile autoritatilor si eurosperantele fiecarui individ in parte care in mod firesc isi doreste beneficii imediate de pe urma promisei eurointegrari. Despre mitul european in regia moldoveneasca discutăm în această dimineață cu deputatul, politologul si diplomatul Oleg Serebrian.

Europa Liberă: Dle Serebrian, am să vă adresez din start o întrebare cîrcotașă: pe timpul guvernării comuniste cînd erați în opoziție aveați o mulțime de obiecții în ceea ce privește euroconformitatea politicilor interne. Aceste pretenții parcă nu știu cum s-au volatilizat odata cu schimbarea puterii. Asta înseamnă că s-au rezolvat problemele?

Oleg Serebrian: „Poate că unele dintre ele s-au și rezolvat. Dar întotdeauna ești mai critic, ai un ochi mai critic, atunci când privești din perspectiva opoziției. Atunci când te confrunți cu realitatea, ești forțat uneori să treci anumite lucruri cu vederea”.

Europa Liberă: Dar care probleme au rămas „în picioare”?

Oleg Serebrian: „Sunt mai multe probleme care rămân „în picioare”. Problema corupției nu cred că în momentul de față s-a soluționat și nici nu se va soluționa foarte repede. Cred că rămâne tot atât de acută precum a fost în perioada comunistă, deși în multe zone problema s-a rezolvat. În altele, guvernarea încearcă să facă ceva, însă este și o forță de rezistență extraordinară a structurilor, spre exemplu, în structurile de forță sau justiție, în pofida eforturilor guvernării de a schimba ceva, spiritul corporatist este cel care împiedică schimbarea, pe urmă, să nu uităm că au trecut doar câteva luni și nu s-a reușit nicăieri, nici în vestul Europei, nici în est, să se producă o schimbare vizibilă, iar cel mai greu schimbările se produc în zona moravurilor și aici cred că avem de lucru nu ani, ci decenii”.

Europa Liberă: Și atunci de ce să ne autoamăgim, să spunem că avem șanse?

Oleg Serebrian: „Șanse firește avem, acum cu evoluțiile care sunt în Europa, cumva perspectivele de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană par să fie mai îndepărtate, dar nu putem spune că suntem lipsiți de aceste șanse”.

Europa Liberă: Mai am o impresie probabil greșită pe care aș vrea să o săpulberați: unora li se pare că autoritățile însăși încurajează o percepție simplistă a eurointegrării, pedalînd pe libertatea circulației adică simplificarea regimului de vize ? Nu-și face astfel puterea un mare deserviciu?

Oleg Serebrian: „Nu știu dacă fac acest lucru intenționat, ar fi prea sofisticat sau am crede lucruri mai puțin conforme cu realitatea despre guvernare, fie guvernarea actuală, fie guvernarea precedentă. Cred că aceste mesaje simpliste sunt solicitate de către public și guvernarea răspunde la aceste solicitări”.

Europa Liberă: Adică, facem populism…

Oleg Serebrian: „Nu, dacă întrebăm un cetățean simplu ce așteaptă de la Europa, cred că așteaptă mai puțin reforma justiției, unii dintre ei, sau reforma administrației publice locale, ci așteaptă lucruri mult mai concrete și care să-i vizeze în mod direct pe ei, cum ar fi libertatea circulației și este lucrul cel mai simplu de promis, dar nu știu dacă e cel mai simplu de atins, dar cel mai pe înțelesul multora dintre cetățenii noștri”.

Europa Liberă: Deci, dle Serebrian, după cum ne convingem pentru o bună parte dintre cetățenii moldoveni Europa înseamnă salarii la cotele respective, bunăstare, liberă circulație… Cum se poate împăca varza cu capra? Adică sa-i motivați pe cetățeni să vrea mai mult decăt atît, ca să aduca Europa în Moldova și nu invers să evadeze in Europa fiecare pe cont propriu?

Oleg Serebrian: „De fiecare dată cînd ascult aceste impresii mă gândesc că Europa rămâne pentru mulți dintre concetățenii noștri sau pentru mulți din spațiul ex-sovietic încă un mit. Or, foarte multe dintre lucrurile pe care le-au menționat ei, nu sunt neapărat și reale sau conforme cu realitățile din Uniunea Europeană. Miturile până la urmă sunt cele care au împins societatea înainte. Politicienii sunt și ei oameni, trăiesc și ei cu aceleași motivații ca și restul politicienilor . Politicul este un produs al așteptărilor societății”.

Europa Liberă: Dle Serebrian, nu știm daca veti fi de acord dar mai multi demnitari practica un fel de eurotriumfalism, care nu face bine nimanui? Ce remediu ați recomanda?

Oleg Serebrian: „Acest eurotriumfalism a fost sesizat în multe țări, nu vrea să spun dacă este acest eurotriumfalism în Republica Moldova sau nu, dar îmi amintesc de România, care în perioada pre-aderării era foarte mult axată pe aceată idee de a prezenta opiniei publice un mesaj poate chiar hiperbolizat, o chestiune mai puțin realistă despre relațiile României cu Uniunea Europană. În lipsa unor informații pozitive, cum alimentăm încrederea oamenilor în viitor, or guvernarea mai are sarcina de psihoterapeut pe alocuri, să încurajeze societatea să privească cu mai multă încredere înainte, în special în perioade mai dificile”.

Europa Liberă: Dle Serebrebrian, Uniunea Europeană periodic se confrutna cu probleme (e suficient să ne referim la exemplul Greciei, bunaoara) care toarnă apa la moara euroscepticilor. Ce facem cu astfle de exemple? Le ascundem sub preș sau…

Oleg Serebrian: „Nu le ascundem sub preș, nu știu cum oamenii încă nu au făcut conexiunea – dificultățile Greciei și dificultățile Uniunii Europene, deși sunt alarmante aceste știri și mai ales temerea că deprecierea euro, situația economică dificilă per ansambul ar putea să afecteze tocmai țările în care este o comunitate enormă de moldoveni și Italia, Spania și Portugalia și o criză în aceste țări ar afecta Republica Moldova foarte mult. Nici nu ne dăm seama cât de mult, pentru că primii care vor avea de suferit în aceste țări vor fi gasterbaiterii, așa se întâmplă peste tot și mă gândesc cu groază la un șoc succesiv în aceste țări și la întoarcerea forțată a acestor moldoveni acsă, or evident, în condițiile de azi, în pofida stabilității macroeconomice de care ne laudă FMI, nu cred că Republica Moldova are capacitatea de a face ceva cu acești oameni”.

Europa Liberă: Dle Serebrian vă mulțumim pentru această discuție matinală. Doamnelor și Domnilor vă reamintim că alături de noi a fost în această dimineață deputatul, politologul si diplomatul Oleg Serebrian.