Interviu cu Vlad Filat: Sprijin direct UE ca urmare a racordării la rigorile europene. Radio Europa Liberă. 28.07.2010.

148

Vești deja tradițional încurajatoare ajung prin comunicate de la Bruxelles, unde premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu Stefan Fule, Comisarul pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, și cu alți oficiali europeni. Negocierile dintre Republica Moldova și UE par a fi, ca niciodată, pe calea cea bună, și în privința Acordului de asociere, și în cea privind liberalizarea vizelor pentru moldoveni, dar și și mai nou și în ceea ce privește vinul moldovenesc … Domnul prim-ministru Vlad Filat este la Bruxelles acum, se pare în drum spre aeroport pentru a reveni acasă și vom încerca să aflăm, telefonic, amănunte de la domnia sa…

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, comunicatele oficiale despre întrevederile Dumneavoastră de ieri la Bruxelles cu Stefan Fule, Comisarul pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, și cu alți oficiali europeni, emană mult optimism, cum se și cade în cazul comunicatelor… Pentru Dumneavoastră, pragmatic, după această vizită și care este motivul cel mai puternic de optimism de care s-ar bucura până și scepticii de acasă?

Vlad Filat: „Nu cred că este vorba doar de mesaje oficiale, este o realitate. Așa cum spuneam și cum se demonstrează pe parcursul timpului pe care îl avem în administrare, avem parte de un sprijin direct și foarte concret din partea partenerilor noștri europeni în cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu Comisarul pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, dl Ștefan Fule, cu Comisarul pentru Agricultură, dl Dacian Cioloș. În special aș anunța întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul Belgiei, țară care deține președinția UE. Am primit asigurări de sprijin necondiționat în acțiunile pe care le întreprindem la Chișinău și nu mă refer doar la procesul de integrare europeană. Lucrul acesta este foarte important pentru noi nu doar pentru a menține starea de optimism, dar pentru a avea instrumentariul necesar în a ne realiza obiectivul.”

Europa Liberă: Știți cum se spune, domnule Filat, optimistul susține că trăim în cea mai bună lume cu putință, iar pesimistul se teme că ar fi chiar adevărat … Ați vorbit cu satisfacție de negocierile de până acum privind Acordul de Asociere RM-UE. Ce mai rămâne de făcut, pe parcursul mandatului Dumneavoastră, ca acest acord să fie semnat?

O strîngere de mînă amicală, marți la Bruxelles

Vlad Filat: „Să continuăm în aceeași manieră acțiunile la Chișinău. Afirmația: „Vă felicităm pentru rezultatele obținute la Chișinău” reprezintă rezultatul acțiunilor noastre acasă. Noi urmează să acționăm cu aceeași insistență, responsabilitate și vom obține ceea ce ne dorim și pe de altă parte, ceea ce merităm. Vreau să vă mai spun ceva, aceste acțiuni ale noastre nu urmeză a fi privite doar ca rezultat al înțelegerilor noastre cu partenerii externi. În mod prioritar noi privim această situație ca fiind una firească reieșind din angajamentele pe care ni le-am asumat noi în fața oamenilor. Mai mult ca atât, lucrurile nu se rezumă doar la declarații, ele se simt, se văd, și Republica Moldova este privită ca un partener predictibil și sigur, ceea ce este foarte important.”

Europa Liberă: Guvernul se află acum în așteptarea recomandărilor Comisiei Europene privind Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Alegătorul simplu, dle prim-ministru, care acum este într-o scurtă vacanță între alegeri, ce ar trebui să știe în primul rând despre beneficiile unui Acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător?

Vlad Filat: „Foarte simplu, cetățeanul Republicii Moldova trebuie să știe că odată cu semnarea acestui acord, piața UE fiind cea mai mare și mai sigură piață va fi deschisă necondiționat pentru producătorii din Republica Moldova. Vreau să vă spun că acestă situație pe care o avem noi și de dependență directă de anumite piețe care ne crează periodic probleme având la bază nu condiții tehnice așa cum foarte des se vorbește dar și conotații politice, această situație la care m-am referit va dispărea. În mod special dacă este să ne referim la perioada imediat următoare, dincolo de negocierile privind Acordul per-ansamblu, noi am demarat, de altfel începând cu ziua de ieri, discuțiile vizavi de mărirea cotei așa cum se spune în general la noi, dar dacă e să vorbim mai direct a contingentului produselor vinicole pentru piața UE și cel puțin vreau să vă spun că noi vom avea dublarea acestui volum de vin care urmează să vină pe piața UE fără taxe, în regim liber.”

Europa Liberă: Este doar pura întâmplare sau coincidență faptul că medicul sanitar șef al Rusiei admite posibilitatea unui nou embargo asupra vinurilor moldovenești peste câteva zile?

Vlad Filat: „Trebuie să înțelegem că această dublare a cotei urmează să vină într-o perioadă de timp pentru că urmează să parcurgem o procedură. Însă sprijinul este unul foarte clar, am trimis scrisorile care stau la baza deciziilor care au fost adoptate ieri, dl Dacian Cioloș, care este Comisar pentru Agricultură, dl Fule, în mod special am vorbit la acest subiect și cu premierul belgian, în concluzie avem acest sprijin și nu vreau să leg obligatoriu această situație de declarațiile celui pe care l-ați numit dvs.”

Europa Liberă: De altfel, vinul este ca lumea în care trăim, și bun și rău. Se au cumva în vedere măsuri mai drastice de verificare a calității exporturilor de vin și iată, posibil majorate – spre UE?

Vlad Filat: „Nu este vorba de măsuri drastice sau mai puțin drastice, este vorba de măsuri firești și generale care vizează orice țară exportatoare de pe piața UE. În acest sens am solicitat și sprijinul în vederea dotării suficiente și necesare a Republicii Moldova începând cu laboratoare și alte mecanisme pe care trebuie să le implementăm pentru ca să asigurăm calitatea produselor. Acest lucru este important în primul rând pentru noi și nu pentru europeni, noi avem nevoie și suntem obligați să protejăm calitatea produselor noastre care, cum am spus întotdeauna, sunt foarte bune.”

Europa Liberă: Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător presupune că nu vor mai exista bariere în circulația mărfurilor, capitalului, serviciilor… Sunt agenții economici moldoveni pregătiți să lupte cot la cot, fără prea multe pierderi și suferință, alături de cei străini, pe mica piață moldovenească?

Vlad Filat: „Vedeți, dacă este să facem o analiză sumară chiar, vedem că piața din Republica Moldova este demult liberă, nu urmează să avem schimbări radicale în acest sens. Nu este vorba de luptă și suferință, este vorba de racordare la rigorile europene, or dacă noi ne-am propus acest obiectiv și integrarea europeană, trebuie să fim conformi rigorilor europene la toate capitolele. Dacă dorim să circulăm liber și să beneficiem de toate valorile europene ca și cetățeni, urmează să conviețuim cu acești cetățeni europeni având la bază aceleași principii și aceleași reguli. Dacă dorim să fim prezenți pe piața economică europeană trebuie să ne ghidăm la fel de toate reglementările pieței europene. Acest lucru este posibil și mai mult ca atât este necesar.”

Europa Liberă: Dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Cabinetul este în așteptarea unor misiuni de evaluare ale Comisiei Europene în domeniul Justiției și Afacerilor Interne. Stau lucrurile atât de bine în Justiție și Interne, încât așteptarea Dvs. ca Republica Moldova să obțină o foaie de parcurs pe vize până în toamnă să fie realistă?

Vlad Filat: „Este realistă și această așteptare nu este una reieșind din dorința noastră, este rezultatul acțiunilor pe care deja le-am întreprins și urmează să le întreprindem. În septembrie urmează să avem două misiuni de evaluare care vor discuta tematic pe marginea celor patru blocuri de probleme. Noi suntem pregătiți pentru aceste misiuni și mai mult ca atât, condițiile care au fost puse sau care urmează să fie puse pentru a primi această foaie de parcurs sau plan de acțiuni, noi sperăm că le vom obține în toamna acestui an. Mai mult ca atât, în acțiunile pe care le-am avut până în prezent în relațiile cu Comisia Europeană și în general cu partenerii noștri, noi nu am așteptat obligatoriu să ni se vină cu condiții, impuneri. Noi am acționat anticipând foarte multe lucruri și în acest sens avem și rezultate.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, Vă mulțumim mult pentru amabilitatea de a ne fi acordat acest interviu.