Victor Chirilă: Republica Moldova nu trebuie să aștepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură. Info-Prim-Neo. 26.07.2010.

114

„Republica Moldova nu trebuie să aștepte când UE o va împinge să ratifice Statutul de la Roma, ci să o facă singură”, a declarat luni, 26 iulie, la o ședință a Clubului de Presa al Asociației pentru Politică Externă directorul executiv al acesteia, Victor Chirilă. Republica Moldova a semnat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI) la 8 septembrie 2000, dar nu l-a ratificat nici până în ziua de astăzi. Deși toate documentele sunt gata, acest proiect nu ajunge pe agenda Parlamentului, transmite Info-Prim Neo.

„Acest lucru nu poate dura până la infinit, dialogul și relațiile cu UE se aprofundează și vom ajunge la momentul când va trebui să luăm o decizie”, a spus Victor Chirilă. El a menționat că Republica Moldova trebuie să tranforme această ratificare într-un avantaj pentru a demonstra că Guvernul în permanență își îndeplinește anajamentele față de UE.

Expertul asociat al APE, Mihail Popșoi spune că Ministerul Justiției a pregătit toate proiectele de lege necesare pentru ratificarea Statutului de la Roma încă în anul 2006, iar la 2 octombrie 2007, Curtea Constituțională a validat proiectul de lege propus de Guvern. Acesta a intrat în Parlament la 29 ianuarie 2008, dar nu a fost supus votului.

Expertul APE, spune că dacă Republica Moldova ar ratifica acest statut, ar manifesta pe plan internațional intenția de a stabili un sistem comun de justiție penală internațională, va consolida sistemul de justiție și își dovedi Uniunii Europene intenția conștiincioasă de integrare europeană.

Potrivit lui, costul de ratificare a documentului pe care ar trebui să-l plătească Republica Moldova în acest an nu ar depăși 2 mii de euro, acesta fiind unul infim.

În context, Mihail Popșoi a reiterat câteva dintre recomandările societății civile față de conducerea țării. Printre acestea: Parlamentul ar trebui să includă ratificarea Statutului de la Roma al CPI pe agenda sa de activitate; Guvernul să includă problematica dată în planul de acțiuni pe termen mediu cu UE; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să înceapă discuții de sensibilizare și de convingere a SUA vizavi de importanța ratificării acestui acord pentru Republica Moldova, iar Consiliul Național de Participare să monitorizeze procesul de ratificare a Statutului de la Roma.

Șeful Departamentului Drept Internațional din cadrul MAEIE, Eugen Revenco a spus că odată cu ratificarea acestui Statut se va atrage atenția și la rezervele Republicii Moldova. „MAE a pornit un proces de reevaluare a rezervelor care au fost acumulate de-a lungul anilor și avem mai mult de 80 de Convenții unde găsim rezerve, din acesta circa 40 se referă la rezerve teritoriale”. Eugen Revenco a menționat că acesta proces va dura ceva timp, dar prioritate se va da Convențiilor cu privire la Drepturile Omului și cele teritoriale.

Curtea Penală Internațională a fost fondată la 17 iulie 1998, odată cu adoptarea Statutului de la Roma, având drept scop crearea unei instanțe internaționale competente și permanente menită să judece indivizii care au comis cele mai odioase crime cunoscute umanității. Statutul de la Roma a intrat în vigoare la 1 iulie 2002, având sediul la Haga, Olanda.