UE laudă Moldova pentru progresele înregistrate. Deutsche Welle. 21.09.2010.

113

La întrevederea avută cu premierul moldovean Vlad Filat s-a discutat inclusiv despre efortul internațional în soluționarea diferendului transnistrean.

„Actuala guvernare de la Chișinău a înregistrat progrese remarcabile în ultimul an și a reușit să convingă Uniunea Europeană că are capacitatea de a păși ireversibil pe drumul european, iar UE este decisă să sprijine în continuare acest efort al Republicii Moldova". Declarația a fost făcută la Chișinău de ministrul de stat la Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer. El a vizitat Republica Moldova împreună cu David Lidington, ministru de stat pentru Europa la Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Diplomatul german a dat asigurări că "Germania va susține în continuare aspirațiile europene ale Republicii Moldova” și și-a exprimat speranța că guvernarea care va rezulta din alegerile parlamentare anticipate din această toamnă din Republica Moldova va continua reformele democratice demarate de actuala putere. Potrivit oficialilor străini, ușile Uniunii Europene trebuie să rămînă deschise pentru țări precum Republica Moldova, care aspiră să adere la marea familie europeană și reușesc să întrunească criteriile de aderare.

„Succesul înregistrat de autoritățile moldovene în negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și în pregătirile pentru negocierea unui Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător sunt o dovadă convingătoare a determinării ferme și a ambițiilor Republicii Moldova de a avansa în relația cu UE”, a menționat David Lidington.

Diplomații străini au discutat cu autoritățile moldovene și despre soluționarea diferendului transnistrean, iar în concluzie la această temă David Lidington a subliniat:

„În cazul Transnistriei, Guvernul britanic susține procesul de negocieri în formatul 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia și Ucraina plus, ca observatori, UE și SUA). Sperăm că negocierile la nivel oficial vor fi reluate cât mai curând posibil”.

Premierul Vlad Filat consideră un succes al diplomației moldovene includerea problemei transnistrene în lista de priorități a marilor puteri:
„Acțiunile pe care le-am întreprins până în prezent în acest proces deloc ușor de reglementare a conflictului transnistrean, dacă e să le privim analitic, trebuie să fie apreciate. Faptul că la ora actuală această problemă este discutată la cel mai înalt nivel…, deci s-a trecut la discuții la nivel de experți, la nivel de conducători ai statelor, la nivel de conducere a Uniunii Europene, la nivel de conducere a Federației Ruse – este un lucru îmbucurător. Mai mult, întreprindem o serie de acțiuni împreună cu Comisia Europeană”.

Pe de altă parte, expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, critică actuala guvernare pentru faptul că nu are o strategie clară de reîntregire a țării:

„Actuala guvernare nu are acel document care ar putea fi numit „Strategia de reîntregire a țării”. Acest document încă nu există. Totuși, se observă niște tendințe. Tendința este clară – de a lipsi regimul din stânga Nistrului de argumente, ca să se termine acest război de pe urma căruia suferă în primul rând cetățenii”.

La întrevederea cu cei doi diplomați din Germania și Marea Britanie, șeful diplomației moldovene, Iurie Leancă, a subliniat că este extrem de important ca partenerii Moldovei din cele două țări să aibă o înțelegere obiectivă a situației din Republica Moldova, a problemelor cu care se confruntă țara și, ca urmare, Moldova să beneficieze de sprijinul necesar în vederea democratizării așa încât să devină un stat stabil și cu adevarat european.