Germania testează sinceritatea Rusiei prin Transnistria. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.

84

„Inițiativa Merkel-Medvedev reprezintă un mesaj foarte clar Rusiei că noi vom lua Transnistria și Moldova ca o dovadă a sincerității Rusiei față de crearea sistemului european de securitate”, a declarat presei de la Chișinău membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, citat de Info-Prim Neo. Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani.

„Până la moment. o astfel de inițiativă era imposibilă pentru că Rusia refuza reluarea tratativelor în formatul 5 plus 2, cunoașteți discuțiile de la Viena, în care Rusia refuza continuu să reia discuțiile. Acum Rusia așteaptă rezultatele alegerilor parlamentare, de aceea poporul Republicii Moldova trebuie să decidă. Și dacă poporul va alege un guvern care va continua schimbările, va fi un semnal clar Rusiei care, văzând că este o guvernare angajată, va fi mai dispusă să rezolve problema, știind că există sprijin din partea UE, din partea Germaniei, în particular”, a spus Markus Meckel.

El a precizat că problema regiunii transnistrene nu este o chestiune dintre Germania și Rusia. „Germania nu are interese bilaterale cu Rusia în mod specific. Poziția Rusiei va influența sistemul de securitate europeană. Ea și-a format această poziție și așteaptă un răspuns, respectiv, este vorba și de interesele Rusiei. Principalul mesaj din inițiativa Merkel-Medvedev este că Germania a spus tranșant Rusiei: „vom vedea Transnistria ca o dovadă a angajamentului vostru față de construirea sistemului european de securitate”. Această legătură e atât de importantă pentru că rușii sunt interesați. A venit timpul ca rușii singuri să-și pună întrebarea, dacă vor să păstreze status kvo-ul în Transnistria sau să progreseze cu sistemul de securitate”.

Referindu-se la controversata temă privind orientarea Moldovei spre Est sau Vest, Markus Meckel a afirmat că este alegerea țării să-și determine viitorul. „Nu ar fi corect să descriem acestă alegere ca relații bune cu Rusia sau cu UE. Întrebarea e cum vor moldovenii să trăiască mai departe? Vor moldovenii libertate, democrație și stabilitate? o media liberă, independentă? o cultură politică de transparență și acceptare reciprocă? își doresc o situație când va fi libertate de exprimare și de întrunire? Își dorește Moldova o economie cu adevărat liberă, desigur, cu o dimensiune socială, fiindcă securitatea socială e o responsabilitate a statului? Dacă vă doriți toate acestea, întrebarea este cine ar fi un partener bun să obțineți asta? E chestiunea pe care voi trebuie să o decideți”, a spus el.

„Oricine are o atitudine serioasă față de țara dumneavoastră, nu poate nega vecinătatea Rusiei. Trebuie să dezvolți relații bune cu această țară. Nimeni din UE nu se pronunță împotriva consolidării economice și comerciale a relațiilor cu Rusia. Dar dacă sunteți sinceri în eforturile de integrare în UE, aici nu este vorba de o simplă cooperare. Aici intervine nu doar problema de securitate comună, ci și instituirea unui cadru legal robust comun. Și aici deja Moldova va avea o alegere de făcut: dacă vreți să vă integrați în UE, nu puteți să vă integrați în alte structuri similare. De exemplu, în UE există reglementări foarte clare pentru a avea un tratat de comerț liber cu UE. Dacă vreți un tratat de liber schimb, Moldova trebuie să respecte aceste cerințe, nu-și poate asuma obligații contrare acestor prevederi”, a menționat Markus Meckel.

Reprezentantul german a opinat în context că, din aceste motive, aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus ar putea genera situații conflictuale cu prevederile regimului de liber schimb cu UE. „Întrebarea nu e de a avea relații bune sau cooperare cu cineva, poți avea cu ambele părți. Dar cadrul juridic în UE rămâne neschimbat. Așa că dacă vreți să megeți pe această cale, să acceptați cadrul juridic UE, trebuie să fiți precauți, să nu treziți obiecții față de realizarea acestui scop”, a spus Markus Meckel.