Tratatul de frontieră moldo-român trebuie semnat „până la alegeri”, Germania. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.

92

Conținutul proiectului tratatului de frontieră între Republica Moldova și România oferă posibilitatea ca acesta să fie semnat cât mai curând posibil. „Eu pot doar să-mi exprim speranța că va fi făcut cât mai repede, cel mai bine până la alegeri”, a declarat membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, citat de Info-Prim Neo. Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani.

Potrivit lui, odată cu semnarea tratatului, vor fi eliminate diverse chestiuni pe bază de emoții și speculații electorale. „De aceea, mesajul meu atât pentru Moldova, cât și pentru România este de a definitiva și a ratifica acest acord cât mai curând posibil. Guvernul Germaniei, nu doar eu personal, sprijină ca această problemă rezolvată cât mai curând posibil”, a declarat Markus Meckel.

Întrebat pe cât de insistentă ar putea fi Germania cu România pentru soluționarea acestei probleme, Markus Meckel a spus că „nu e rolul Germaniei de a pune presiuni României, ci de a găsi o poziție comună în UE. Atunci România nu se va putea împotrivi acestei poziții. Din partea UE se observă o atenție mai sporită față de Republica Moldova și o recunoaștere a acestor schimbări care s-au produs în Republica Moldova. Pot să-mi exprim speranța că și celelalte probleme vor fi soluționate și vor fi făcute progrese. Puteți fi siguri că politicienii germani, când se întâlnesc cu politicienii români, inclusiv la cel mai înalt nivel, transmit mesaje foarte clare și vor transmite mesaje clare în această privință”.

„E important ca această problemă să fie soluționată și scoasă de pe agendă o dată și pentru totdeauna, să nu mai reprezinte o problemă, frontierele devin tot mai puțin importante. În societatea moldovenească sunt foarte multe discuții despre problema unirii cu România. Pentru unii este un vis sau o atracție electorală pentru ații, este important să existe un tratat pentru că această problemă trebuie scoasă din discuții”, a spus Markus Meckel.

Potrivit lui, există principiile OSCE din 1975 care prevăd că un stat se poate uni cu alt stat sau diviza. „Am văzut diverse exemple. Exista un tratat al reunificării Germaniei, exemplul Cehoslovaciei, când țările s-au separat și conviețuiesc pașnic. Dacă ar fi o majoritate clară de ambele părți, în Moldova și România, o majoritate constituțională, de două treimi, nu ar fi o oponență. Însă sincer cred că aceasta este mai degrabă de domeniul viselor, decât o chestiune de politici. Mai ales ținând cont de problema Transnistriei care este o prioriate pentru Republica Moldova. Acest vis ar distruge posibilitatea de reglementare a problemei transnistrene. Cred că principalul pentru Moldova este să construiască o democrație veritabilă, când va dispare chestiunea cu frontiera cu România, când va fi frontieră deschisă. Cei pro-români să poată face schimburi culturale, călători etc. Iar cei pro-ruși să se simtă liber aici în democrație”, a declarat membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, fost ultim ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani, citat de Info-Prim Neo.