Radu Vrabie: Misiunea de pacificare din stânga Nistrului este puțin eficientă, expert APE. Info-Prim-Neo. 03.11.2010.

216

Misiunea de pacificatori din stânga Nistrului este puțin eficientă, dovadă fiind incidentele cu școala de la Corjova și alte incidente, a declarat la o conferință de presă directorul de programe al Asociației pentru Politică Externă, Radu Vrabie, transmite Info-Prim Neo.

Solicitat să comenteze declarațiile reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Nesterenko, care a criticat intențiile de schimbare a formatului actual al misiunii de pacificare, Radu Vrabie a spus că această poziție este în contradicție cu declarațiile anterioare ale președintelui rus Dmitri Medvedev.

Directorul de programe al APE a menționat că nu cunoaște ca Moldova să aibă vreun plan de atac al regiunii transnistrene sau alte acțiuni care ar putea să provoace un conflict militar. „Pentru cine este această misiune de pacificare, pentru Republica Moldova sau pentru regiunea transnistreană? Noul comandant al trupelor rusești din Transnistria s-a prezentat la liderul de la Tiraspol, dar nu a venit și la Chișinău. Cei din dreapta Nistrului nu cunosc nimic despre acele trupe de pacificare și doar prezența lor în zonă amintește că acolo a fost un conflict armat”, a menționat expertul APE.

În opinia lui Radu Vrabie, ar fi binevenită o misiune de observatori internaționali, o misiune polițienească. „La începutul anilor 2000 Rusia a motivat că nu-și retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova deoarece nu îi permite Igor Smirnov, acestea sunt doar niște pretexte pentru a putea scoate cât mai multe cedări din partea UE”, a mai spus Vrabie.

Andrei Nesterenko a declarat săptămâna trecută la un briefing de presă la Moscova că Rusiei i se propune cu insistență să-și întrerupă participarea în una dintre cele mai efective operațiuni de menținere a păcii, în situația în care procesul de negocieri în problema transnistreană este întrerupt din 2006. Potrivit oficialului rus, compromiterea operațiunii de pacificare va duce părțile conflictuale direct spre învrăjbire, ceea ce ar declanșa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18 ani, de când în zonă se află trupele ruse de menținere a păcii, în regiunea transnistreană nu a curs sânge și nu a fost efectuată nicio împușcătură.