Asociația pentru Politică Externă a organizat la data de 3 decembrie 2010 o conferință de presă privind prezentarea studiilor „Inventarierea și evaluarea asistenței financiare acordate de UE Moldovei” și „Problema Transnistreană și Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE” realizate în cadrul proiectului „Parteneriatul România și Moldova pentru integrare europeană. Contribuția Societății Civile”.
În cadrul conferinței de presă, Radu Vrabie, Director de Programe la Asociația pentru Politică Externă s-a referit la rolul UE în procesul de negociere în formatul 5+2 și posibilitățile de sporire a implicării acesteia în procesul de reglementare a problematicii transnistrene. Victoria Boian, Coordonator de Program la aceiași instituție a realizat o retrospectivă a asistenței financiare pentru dezvoltare acordată de către UE Moldovei, tendințele și rezultatele acesteia pe parcursul ultimilor 18 ani. Printre problemele enunțare referitoare la asistența externe au fost menționate: insuficiența datelor statistice, lipsa unei baze de date centralizate, dezinformarea populației privind volumul asistenței externe (în perioada autorităților comuniste), insuficiența cadrelor, lipsa unui sistem de evaluarea și monitorizare bine structurat și funcțional.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și finanțat de Fundația Soros Moldova.