Igor Munteanu: Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare?. Radio Europa Liberă. 01.12.2010.

132

Jonas Rolett (Open Society Institute): „Dacă noul guvern se distanțează de realizările ultimului an, aceasta va fi o problemă gravă pentru Moldova și relația ei cu Occidentul.”

Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare” este titlul unei teleconferințe la Washington găzduită marți de Fundația Open Society, împreună cu organizația americană pentru instituțiile democratice National Endowment for Democracy și Fundația Moldova. La conferința difuzată online, ambasadorul Moldovei în Statele Unite, Igor Munteanu prezent la fața locului împreună cu experții moldoveni Igor Boțan, Arcadie Barbăroșie și Ion Manole de la distanță au încercat să explice experților americani rezultatul alegerilor și scenariile de viitor. Corespondenții Europei Libere au înregistrat declarațiile ambasadorului Munteanu și opiniile unui expert american.

Ambasadorul Moldovei în Statele Unite crede că cea mai potrivită decizie a partidelor din Alianța pentru Integrarea Europeană este să fructifice rezultatul de 59 de mandate obținut la alegerile de duminică și să reînființeze coaliția majoritară.

Aceste partide nu au obținut o victorie clară, adică le lipsesc două mandate pentru a alege șefului statului, a spus ambasadorul moldovean. Dar ar face o greșeală dacă ar trece cu vederea încrederea pe care le-a acordat-o electoratul.

Ambasadorul Munteanu a spus că alegerile arată crearea a două poluri în Moldova: la stânga se află comuniștii cu cele 42 de mandate, iar la dreapta, cu 44 de mandate liberal-democrații și liberalii. Impresia împărtășită de Igor Munteanu este că Partidul Democrat cu 15 mandate se află pe undeva pe la mijloc în rolul de joker. Dar ambasadorul este încrezător că democrații își vor aduce contribuția și energia pentru a consolida din nou alianța.

Moderatorul discuțiilor de la Washington a fost Jonas Rolett, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud Est al Open Society Institute. Intervievat de editorul Europei Libere Richard Solash, expertul american a spus că autoritățile moldovene, chiar dacă nu au obținut numărul de mandate pe care și l-ar fi dorit au înregistrat o altă victorie.

Jonas Rolett spune că miza alegerilor a fost mare nu atât în ceea ce privește câștigătorul, cât sub aspectul procesului electoral în sine. Iar sub aspectul corectitudinii alegerilor, Moldova ca stat a avut de câștigat organizând alegeri credibile pentru cele mai multe părți implicate.

Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare a fost întrebarea din titlul teleconferinței de la Washington. Este frustrat Occidentul că această întrebare se pune din nou și că Moldova nu pare să fi luat încă o decizie finală în planul orientării geopolitice?

Jonas Rolett crede că lucrurile sunt mai nuanțate decât simpla împărțire între comuniștii care se uită spre răsărit și liberalii care vor integrarea cu Occidentul. La o anumită etapă, Vladimir Voronin a fost cel care conducea Moldova către Uniunea Europeană iar unii susținători ai comuniștilor sunt și ei interesați de integrarea europeană. Așa încât politicienii moldoveni trebuie să chibzuiască cum să se miște înainte atât în planul politicii interne, unde se formează un anumit consens, cât și în plan geopolitic, unde lucrurile i se par lui Jonas Rolett mai complicate.

În ultimul an, Moldova s-a mișcat mai repede spre Uniunea Europeană și a devenit „purtătoarea de drapel” a Parteneriatului Estic, iar Uniunea Europeană are nevoie de un succes în Moldova, spune Jonas Rolett.

Riscul principal pe care îl vede el este ca partenerii din actuala coaliție să se despartă din cauza tensiunilor care există mereu într-un guvern de coaliție. „Dacă guvernul va da înapoi față de realizările ultimului an, aceasta va fi însemna o problemă serioasă pentru Moldova și relația ei cu Occidentul”, spune Jonas Rolett, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud Est al Open Society Institute.