Comisarul UE Stefan Fuele: Este vorba de măsuri care, odată implementate, vor permite moldovenilor să vină pe termen scurt fără viză în țările Schengen.
Într-un interviu de sfârșit de an acordat în exclusivitate Europei Libere, comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele a lăudat progresele făcute de Republica Moldova în apropierea de Uniunea Europeană. Corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe l-a întrebat la început pe oficialul european a fost cea mai mare realizare a guvernului de coaliție al Moldovei în anul ce s-a scurs.
Stefan Fuele: Lista ar fi lunga, dar eu as spune ca e vorba in primul rind de progresul in chestiunea vizelor. In Declaratia de la Praga, care a fondat Parteneriatul Estic, se promitea deja ca pe baza progresului realizat de tarile partenere se va putea ajunge pina la urma la un regim de calatorie fara vize. Ucraina si Moldova sint tarile din Parteneriatul Estic care au realizat cel mai mare progres pina acum. In privinta Moldovei, noi finalizam acum un plan de actiuni in chestiunea vizelor. E vorba de o lista a masurilor concrete care, daca sint implementate, si daca statele membre in Uniune sint de acord, atunci cetatenilor Moldovei li s-ar garanta posibilitatea de a veni in tarile Schengen pe termen scurt fara viza. Asta ar fi o mare realizare pentru cetatenii Moldovei in perspectiva acestui drum lung si complex spre Uniunea Europeana.
Europa Liberă: Bucurestiul ofera teoretic un pasaport roman oricarui cetatean moldovean care il solicita. Chiar daca in practica lucrurile nu sunt atat de simple, gestul Bucurestiului a stirnit nemultumire in alte capitale europene. Este oare aceasta atitudine atat de darnica fata de Moldova unul din elementele care explica de ce Romania intampina dificultati in intrarea in spatiul Schengen, altfel zis in Europa fara frontiere?
Stefan Fuele: Acordarea cetateniei este un drept al fiecarei tari membre, care isi formuleaza regulile si criteriile acordarii nationalitatii unor cetateni din alte tari. Tot asa, in privinta Schengen, astea sint lucruri care se discuta intre state. Statele membre definesc regulile jocului. Eu nu pot judeca daca o anumita tara indeplineste toate criteriile. Din punctul meu de vedere, ceea ce mi s-a parut o initiativa foarte importanta a statului roman a fost semnarea acordului de frontiera dintre Romania si Moldova. Lucrul nu e important doar pentru ca reglementeaza relatiile bilaterale ale acestor doua tari, dar el a pus capat, sper, neintelegerile care rezultau din absenta unui acord atit de important.
Europa Liberă: Care a fost, in domeniul dumneavoastra al extinderii Uniunii Europene, cel mai mare esec al anului ce s-a scurs?
Stefan Fuele: Esecuri am avut de fapt mai multe. As fi vrut sa deschidem un alt capitol in negocierile cu Turcia. As fi vrut ca Albania sa iasa din impasul sau politic, as fi vrut ca tarile din regiune sa inteleaga ca lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate e nu doar importanta, dar ca e chiar o prioritate in procesul aderarii. Si, de asemenea, ca ei sint cei care ar trebui sa ia masuri concrete pentru a intari credibilitatea acestui proces.