Victor Chirilă: PLDM, PD și PL în căutarea principiilor pierdute. Info-Prim Neo. 07.12.2010.

123

Alegerile din 28 noiembrie ar fi trebuit sa aducă claritatea mult dorită pe scena politică de la Chișinău, dar, din nefericire pentru noi, n-a fost să fie nici de aceasta dată. Lucrurile par să se complice și mai mult, criza politică continuă, iar viitorul țării este mai incert ca niciodată. Dacă e să parafrazăm o veche zicală moldovenească, am putea spune că „la cei săraci nici politicienii nu trag”. La acest moment, aceasta zicală redă exact realitățile de la noi.

Au trecut nouă zile de când noi toți ne-am spus cuvântul asupra viitorului țării și am mandatat politicienii să înceapă negocierile pentru a forma o guvernare democratică stabilă și eficientă, care ar guverna Moldova în următorii ani. Politicienii noștri, însă, în loc să înceapă negocierile propriu zise, s-au împotmolit în discuții „pudice” și interminabile despre principiile și valorile viitoarei coaliții de guvernământ. Ei caută aceste principii și valori peste tot, la restaurante – la un ceai de 50 de lei, la reședința de stat aPpreședintelui țării, în hoteluri de lux, la ambasadele SUA și a Rusiei, la Roma, Budapesta, Bruxelles și în alte capitale europene, dar, deocamdată, fără mare succes.

Ajunși într-un impas, chiar înainte de a începe negocierile, Rusia nu a întârziat să ofere politicienilor moldoveni „bunele sale oficii”. Astfel, în weekendul trecut la Chișinău a poposit emisarul Kremlinului, generalul de securitate Serghei Narâșkin, șeful administrației Președintelui rus Dimtri Medvedev și mâna dreaptă a Prim-ministrului Vladimir Putin. Nici nu a reușit să coboare bine din avion, că domnia sa s-a arătat profund îngrijorat de criza politică de la Chișinău, de stabilitatea, suveranitatea și statalitatea Republicii Moldova. Din declarațiile sumare făcute la aeroport de Narâșkin transpare cât se poate de clar că dânsul a fost trimis la Chișinău pentru a ne „ajuta” să ieșim din criza politică și să orientăm Moldova pe calea parteneriatului strategic cu Moscova.

După o întâlnire protocolară fulger, de ochii lumii, cu Președintele interimar Mihai Ghimpu, Narâșkin a prezidat, la reședința Ambasadorului Rusiei, o întâlnire comună neoficială cu Vladimir Voronin, Președintele PCRM, și Marian Lupu, Președintele PD. Discuțiile avute par să fi satisfăcut așteptările lui Narâșkin, Lupu și Voronin. Din declarațiile făcute ulterior de liderii PD, PCRM a făcut o propunere „foarte generoasă” de coaliție, în special în termeni de partajare a funcțiilor. Cât despre principii, nimic concludent, putem, doar, presupune că ele vor fi formulate pe placul și cu asistența Rusiei, care, fără îndoială, stă în spatele acestei „oferte generoase”.
De altfel, există un mare semn de întrebare legat de „bonul de plată” pe care PD va trebui să-l achite Moscovei pentru această „generoasă ofertă”. Întrebarea nu este nici de cum una puerilă, cum ar putea să o interpreteze unii. Exemplul lui Victor Ianukovici, Președintele Ucrainei, care a consimțit la prelungirea cu 25 de ani a termenului de staționare a Flotei Ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol, este cât se poate de elocvent în această privință.

Între timp, liderii PD sunt exuberant de veseli, nu același lucru se poate spune despre foștii lor aliați, PL și PLDM. Liderii PL par abătuți și triști, iar cei de la PLDM suspect de calmi. Luni, 6 decembrie, PLDM a anunțat fără echivoc că nu va negocia cu PCRM și că optează pentru recrearea Alianței pentru Integrare Europeană. Acest anunț i-a lăsat rece pe liderii PD, care insistă, aparent, pe formularea unei oferte publice la fel de generoase din partea PLDM. Oferta PLDM a fost, în cele din urmă, anunțată astăzi, în ajunul iminent al negocierilor dintre PCRM și PD. În lipsa unei oferte negociabile toate cele trei partide din fosta AIE au continuat să simuleze discuții „pudice” despre principii și valori, în așteptarea că cineva va fi mai slab de înger și va ceda.

În realitate aceste discuții de învăluire despre principii și valori, ignorând subiectele cardinale privind partajarea rezonabilă a funcțiilor, mecanismele de funcționare, de dialog și de soluționare a diferendelor în cadrul viitoarei alianțe, trădează volens-nolens încăpăținarea și incapacitatea cronică a clasei noastre politice de a dialoga civilizat, de a face concesii reciproce și de a-și refula ambițiile politice în numele interesului național.

În sfârșit, PD a cedat și a intrat în negocieri directe cu PCRM. Cât ar putea costa o atare alianța PD-ul și, mai ales, pe noi toți, rămâne să vedem. Cert este ca ea va însemna o guvernare provizorie, nu va aduce stabilitate, lupta politică va deveni și mai aprigă, criza constituțională va continua, societatea va fi dezbinată și mai mult pe criterii geopolitice, iar toate aceste consecințe negative se vor răsfrânge necruțător asupra bunăstării și imaginii țării noastre. Acestea sunt potențialele consecințe ale discuțiilor fără substanță despre principii și valori, de altfel, convenite de cele trei partide și PLDM, PD și PL, încă în august 2009 și care rămân în continuare relevante. Apropo, pentru cei interesați, ele pot fi accesate la adresa web http://ape.md/libview.php?l=ro&idc=154&id=787.

Cu părere de rău, acest „joc al principiilor” nu este deloc nou, așa a fost în 1999 și când Guvernul Sturza a fost debarcat, în 2000-2001 – când PCRM a venit triumfalist la guvernare și, de asemenea, în 2005 – când Vladimir Voronin a fost reales Președinte al R. Moldova cu votul democraților din opoziție. Cu ce s-au terminat toate aceste jocuri știm cu toții, inclusiv politicienii noștri. Dacă dânșii au o memorie scurtă, vom vedea în curând. Cert este că va veni timpul și le vom aminti. Totuși, ar fi cazul ca în politica noastră să avem odată și odată politicieni cu bun simt, memorie buna, moralitate indubitabilă și o incontestabilă demnitate civică și politică. Prea des în ultimii 11 ani ne-am ales de la ei cu „ciori vopsite”. Ne vom alege și de această dată cu una împănată cu argumente despre patriotism, statalitate, parteneriat strategic cu Rusia, integrare europeană și democrație pe veci? Ce spuneți, domnilor politicieni?

Urmărind toată aceasta tevatura de la Chișinău, ai impresia ca asiști la o emisiune tv rusească care se numește „Umniki y Umnițâ”. Întrebarea zilei este, însă, cine, de această dată, este următorul „Umnic” sau „Umniță”?

Victor Chirilă, Asociația pentru Politică Externă, director executiv, pentru Info-Prim Neo