Interviu cu Iurie Leancă: Incă un pas spre regimul fără vize. Radio Europa Liberă. 23.01.2011.

119


Iurie Leancă: „Cel mai important obiectiv al acestei vizite este transmiterea oficială a acestui plan de acțiuni, care prevede crearea unui regim fără de vize pentru cetățenii moldoveni.

Totodată, dânsa vine să inaugureze, împreună cu primul ministru, Vlad Filat, o conferință în cadrul Inițiativei de la Stockholm, o inițiativă lansată de către fosta președintie suedeză a Uniunii Europene, care vizează un domeniu extrem de important pentru Uniunea Europeană, pentru relațiile Uniunii Europene cu țările terțe.

Dar se înscrie exact în acest context de mobilitate, de realizare a unui regim fără de vize, de creare a unui spațiu, unde reglementările europene, începând cu azilul și terminând cu implementarea anumitor standarde în cooperarea mult mai bună în domeniul justiției între țările membre cu țările nemembre se vor pune în discuție.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, Chișinăul consideră, că anul acesta vor fi soluționate problemele legate de liberalizarea vizelor între Moldova și Uniunea Europeană?

Iurie Leancă: „Guvernul, totuși, pornește de la înțelegerea exactă a fenomenului, de la înțelegerea complexității acestei probleme. Și nu-și propune pe parcursul acestui an să rezolve toate problemele. Cunoaștem că avem încă multe de făcut pe planul racordării cadrului legislativ, instituțional, de preluare și implementare a standardelor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: De ce spun probleme, pentru că până acum populația nu avea pașapoarte din noua generație, cu date biometrice și fotografii digitale. S-a rezolvat problema?

Iurie Leancă: „De la 1 ianuarie se eliberează doar pașapoarte biometrice. Din păcate, există o problemă ce ține de pașaportizarea concetățenilor noștri, care locuiesc permanent în afara Republicii Moldova. Până la 1 ianuarie urma să dotăm toate misiunile noastre cu echipamente necesare pentru prelevarea datelor, în baza cărora s-ar fi eliberat aceste pașapoarte biometrice. Acest echipament urma să fie furnizat în cadrul unui proiect între noi și Comisia Europeană.

Acest proiect din păcate nu a reușit să fie realizat până la 31 decembrie anul trecut. Îl vom realiza pe parcursul acestui an. Guvernul urmează să examineze un amendament la legea în vigoare și să-l propună ulterior Parlamentului. Și asta o vom face într-o perioadă foarte succintă de timp, astfel încât pentru concetățenii noștri din afara țării să fie creată o mică excepție de la lege. Dar o excepție, care confirmă legea de bază.”

Europa Liberă: Din câte cunosc, pe parcursul negocierilor referitoare la obținerea regimului fără vize între Moldova și UE se discuta și despre un acord de readmitere. Or, Moldova va putea oficial să răspundă pentru toți imigranții ilegali, care intră în Europa parcurgând în tranzit teritoriul său?

Iurie Leancă: „Republica Moldova a semnat acest acord-cadru de readmisie cu Comisia Europeană. Iar în baza acestui acord au fost semnate mai multe protocoale semnale cu țări membre ale Uniunii Europene, cele care au dorit să vină cu o anumită detalizare a cadrului general. Am semnat cam cu toate țările Uniunii Europene, care și-au exprimat acest interes expres de a semna protocoale suplimentare.

Spre fericirea noastră, fluxul respectiv migraționist, care traversează teritoriul Republicii Moldova este în diminuare, este în scădere. Poate se datorează faptului, că instituțiile statului sunt mult mai conștiente și mai bine pregătite pentru a contracara acest fenomen. Dar nu înseamnă, că în totalitate am reușit să eliminăm acest pericol. Fiindcă nu ține doar de noi, ține de evoluțiile și dinamizmul pe plan regional într-un context mai mare.

Ceea ce urmează să facem este să implementăm, de exemplu, concepția privind managementul integrat la frontieră, concept aprobat în noiembrie anul trecut. Să facem așa, încât frontiera noastră și estică, și vestică să fie cât mai transparentă, dar fără a avea porozitate. Pe acest motiv urmează să intensificăm cooperarea noastră cu Comisia Europeană, cu instituții specializate ale Uniunii Europene, cu țări membre. Și asta se va face concomitent cu realizarea planului de acțiuni.”

Europa Liberă: Ascultătorii Europei Libere, ca și toți cetățenii, își pun întrebarea: când vor avea șansa, fericita ocazie să meargă în UE fără vize?

Iurie Leancă: „Există anumite prognoze în acest sens. Prognoze făcute de partenerii, prietenii noștri europeni, care consideră, că în linii mari am putea să parcurgem acest traseu, ținând cont de faptul autoritățile din Moldova au dat dovadă în anul trecut de responsabilitate și seriozitate, deci constată un an și jumătate. Noi, fără a ne angaja oficial în programul de guvernare, totuși drept țintă ne-am propus finele anului 2012.”

Europa Liberă: În cadrul negocierilor luați în calcul și populația de pe malul stâng al Nistrului?

Iurie Leancă: „Noi niciodată n-am diferențiat între cetățenii noștri, care locuiesc pe un mal sau pe altul al Nistrului. Există anumite probleme, mici probleme în acest sens.”

Europa Liberă: Care sunt aceste probleme?

Iurie Leancă: „E vorba de securitatea actelor emise în partea stângă a Nistrului. Din perspectiva acestui regim trebuie să fie un stimulent foarte puternic, pentru ca cetățenii de pe malul stâng al Nistrului să înțeleagă încă o dată, câte avantaje vor avea ei inclusiv în momentul în care țara se va reuni, se va reîntregi.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, să înțeleg că renunțarea la vize este un instrument pentru integrarea Moldovei în UE?

Iurie Leancă: „Abolirea acestui regim de vize, bineînțeles că este un pas extrem de important în calea transformării cetățeanului moldovean în cetățean european. Este un pas extrem de important în calea apropierii Republicii Moldova de rigorile Uniunii Europene, fiindcă este un fel de test, un test foarte serios. Și în momentul în care vom ști să facem față acestui test, va vorbi realizarea lui despre faptul, că societate în întregime, autoritățile în particular, societatea civilă, fiindcă acest exercițiu se poate realiza doar împreună, autoritățile locale la fel sunt plenar antrenate în acest proces. Și ne mișcăm cu succes într-o manieră ascendentă.”