Membri APE: Este nevoie de un minister doar al integrării europene. Info-Prim Neo. 31.12.2010.

113

Victoria Boian, coordonator de proiecte APE, a declarat în cadrul unui club de presă că integrarea europeană a fost una din principalele obiective ale Guvernului de la Chișinău în anul 2010. La 12 ianuarie au fost lansate negocierile pe marginea acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Până în prezent au avut loc 4 runde de negocieri, iar cea de a 5-a este planificată pentru luna ianuarie 2011. Un alt pas important, în opinia coordonatorului de proiecte APE, a fost lansarea la 15 iunie, la Luxemburg, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

,,Observăm că Uniunea Europeană a dat dovadă de o deschidere fără precedent față de Republica Moldova și aceasta este vizibil și datorită lansării grupului informal pentru acțiunea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, un lucru important a fost semnarea de către Comisia Europeană, la 15 mai, a memorandumului cuprinzător de consolidare a capacității instituționale, proiect în valoare de peste 41 de milioane de euro”, a subliniat expertul.

Referindu-se în context la relația cu statele vecine, Eugen Revenco, director de programe APE, a declarat că Guvernul Filat a pus accentul pe dezvoltarea unor relații de bună vecinătate și edificarea unor parteneriate strategice în spirit european. Republica Moldova a reușit să refacă relațiile bilaterale cu România, ceea ce a dus la semnarea a peste 20 de documente de diferit rang, iar Bucureștiul a devenit și un donator pentru Moldova. Subiectul cel mai sensibil de pe agenda bilaterală a fost regimul de frontieră. Odată cu semnarea Tratatului privind regimul de frontieră a fost omisă o problemă prea umflată în ultimii ani, a spus Eugen Revenco.

,,Cu Ucraina lucrurile au demarat mai simplu, dar relația cu acest stat a fluctuat constant. În acest an am avut porniri foarte bune și am avut opriri neașteptate. Cauza acestui parteneriat strategic cu Ucraina, care pe moment nu a reușit, poate fi pus pe seama alegerilor repetate din cele două țări”, a subliniat expertul.

Despre Statele Unite ale Americii directorul APE, Victor Chirilă, a declarat că acestea au demonstrat că sunt un partener credibil în ceea ce privește satisfacerea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova. Pentru anul viitor, pe lângă democratizarea țării, guvernarea de la Chișinău ar trebui să se gândească la un parteneriat strategic, care ar include și alte componente cum ar fi componenta securității regională și componenta dezvoltării economice, a mai spus Victor Chirilă.

Tezele au fost expuse la cel de-al 7-a club de presă organizat cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert. Membrii staff-ului APE au făcut un bilanț al politicii externe a Republicii Moldova pentru anul 2010, referindu-se la subiecte ce țin de relațiile Republicii Moldova cu vecinii și partenerii strategici și România, Ucraina, UE, SUA și Rusia.