Problematica transnistreană nu figurează ca un impediment sau ca o chestiune aparte în Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Și chiar dacă existența acestei probleme nu este favorabilă perspectivelor, ea nu este de natură să împiedice avansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize. Declarația a fost făcută de către directorul adjunct al Departamentului integrare europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Caras, în cadrul Clubului de Presă organizat de Asociația pentru Politică Externă.
„Discuțiile cu Comisia Europeană nu indică asupra unei probleme insurmontabile în dialogul pe subiectul vizelor. Este o problemă existentă din păcate, trebuie să ținem cont de ea, dar avansarea pe dialog și perspectiva regimului de vize este posibilă și cu acest fenomen”, a menționat Eugen Caras.
Potrivit lui, cooperarea exemplară cu serviciile ucrainene este foarte importantă, deoarece Ucraina la fel este interesată să aibă frontiere securizate pentru că și ea are un plan de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. „Convingerea noastră este că perspectiva liberalizării regimului de vize cu UE va avea cu siguranță un impact benefic asupra perspectivei reglementării transnistrene ca atare, pentru că atractivitatea malului drept al Nistrului va crește considerabil atunci când cetățenii cu pașapoarte biometrice vor putea călători fără vize în Spațiul Schengen și cred că acesta va schimba foarte mult și spiritul pe malul stâng al Nistrului”, a menționat Eugen Caras.
Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a declarat că în Planul de Acțiuni nu se face referire directă la acțiunile care urmează să fie implementate de către Guvernul Republicii Moldova în regiunea transnistreană, dar totuși în preambulul acestui document este o referire subtilă la acest capitol. „Comisia Europeană menționează că implementarea Planului de Acțiuni va fi evaluat și din perspectiva asigurării securității și combaterii migrației ilegale ce ține de problematica transnistreană. Acest subiect cred că va în vizorul Uniunii Europene, el nu va fi neglijat, dar în același timp nu cred că această problemă va fi un obstacol de netrecut pentru liberalizarea regimului de vize”, a subliniat Victor Chirilă.
Potrivit directorului APE, liberalizarea regimului de călătorii cu UE este o oportunitate de a iniția un dialog cu administrația transnistreană la acest subiect. Este o posibilitate de a lărgi aria de discuții, de comunicare la diverse subiecte. „Cred că există actualmente și unele exemple pozitive de comunicare, de exemplu între poliția dintre malul drept și stâng al Nistrului, și aceste exemple ar putea fi folosite de către Guvern pentru a demara discuții și la capitolul coordonării unor acțiuni care ar viza implementarea unor măsuri privind liberalizarea regimului de vize. Interesul nostru este de a angaja pe diferite planuri administrația de la Tiraspol pe dialog și acest Plan de acțiuni este o oportunitate foarte bună de a avea un dialog inclusiv cu participarea reprezentanților Uniunii Europene”, a menționat directorul executiv al APE.
Directorul executiv al Fundației Moldo-Lituaniene din Republica Moldova, Eugen Revenco, director de programe APE, a declarat că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă în consolidarea frontierelor sale. „Inexistența a frontierei clar demarcate nu este o problemă în sine. Există țări UE care au dispute de frontieră, au avut și care continuă să le aibă. Sunt subiecte problematice, dar care nu încurcă țărilor să-și consolideze cooperarea”, a menționat Eugen Revenco.
Planul de Acțiuni Uniunea Europeană-Republica Moldova, care vizează liberalizarea regimului de vize, a fost înmânat Guvernului Republicii Moldova la 24 ianuarie.
Clubul de presă APE este organizat cu asistența Fundației Germane Friedrich Ebert Stiftung.