Conjunctură geopolitică extrem de favorabilă Moldovei. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.

162

Discursul vicepreședintelui american aduce mai multă lumină în atmosfera sumbră din ultima perioadă din Moldova, sumbră în sensul așteptărilor neîmplinite sau a șanselor pe care ea le poate sau nu realiza, e de părere comentatorul politic Valeriu Vasilică, directorul agenției de știri Info-Prim Neo.

Valeriu Vasilică: „Se pare că de departe se văd lucrurile mai bine sau cel puțin așa vrea Joe Biden să înțelegem lucrurile: să nu dăm cu piciorul în ceea ce avem bun. Ne îndeamnă să luptăm pentru ceea ce vrem să avem mai bun. Până la urmă, este o impresie de lumină și de speranță. Dacă a ajuns un om atât de mare, din atât de mare îndepărtare să vină să zică despre o Moldovă ca și un caz de succes și poate că așa și este, poate că noi suntem mai nerăbdători și mai puțin muncitori pentru a vedea și noi înșine acest succes”.

Ceea ce are de făcut acum Moldova este să muncească, zice Valeriu Vasilică, pentru că, în opinia sa, conjunctura geopolitică este acum extrem de favorabilă Moldovei.

Valeriu Vasilică: „Și vizita lui Joe Biden exact așa trebuie interpretată: nu ne va uita istoria, urmașii, noi nu vom ierta guvernanții dacă nu se va realiza această șansă.

Europa Liberă: Dle Vasilică, aceste speranțe credeți că se referă și la perspectiva reglementării transnistrene?

Valeriu Vasilică: Vreau să cred. Pentru că un om de o astfel de talie nu aruncă cuvinte în zadar, nu spune doleanțe. El spune o parte din ceea ce știe sau vrea să facă. Și se pare că ar fi și aici pentru prima dată în ultimii 20 de ani o lumină de speranță că lucrurile se pot aranja mai bine decât sunt acum, că țara poare fi reîntregită și să ne amintim că el vine de la Moscova”.

În opinia lui Valeriu Vasilică, încălzirea relațiilor dinte Washington și Moscova ar fi și ea o conjunctură favorabilă Moldovei.

Jurnalista Natalia Morari spune că a reținut două lucruri mai importante în discursul vicepreședintelui american.

Natalia Morari: „Că actrița Natalie Portman poartă în portmoneul său fotografia bunicii sale din Moldova și asta e foarte interesant, e o noutate pentru mine. Și al doilea lucru, dar aici deja nu glumesc, este ceea ce a spus dl Biden vizavi de Moscova. El a spus că vine de la Moscova unde era nevoit să explice partenerilor săi din Rusia că e important să lupte cu corupția și să meargă pe calea democratică. Însă în Moldova când a venit, imediat a simțit un aer liber, a spus că libertatea plutește în aer. Este o chestie foarte și foarte importantă”.

În opinia Nataliei Morari, acest mesaj a fost adresat nu numai Moldovei, dar și Federației Ruse, pentru că Statele Unite cred că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar acest lucru a fost spus pentru prima dată cu atâta tărie. Cât privește perspectiva reglementării transnistrene, Natalia Morari crede că acest subiect nu putea fi unul prioritar pe agenda discuțiilor purtate de Joe Biden la Moscova.

Natalia Morari: „Trebuie să fim realiști. Rusia și SUA au alte probleme mult mai importante, decât Moldova și Transnistria, să discute. De aceea, e important că Joe Biden a vorbit despre asta de câteva ori astăzi, fiind aici la Chișinău, asta e foarte important pentru noi. Și haideți să vedem dacă zvonurile despre eventuala vizită a Angelei Merkel în Moldova, anul acesta, se vor adeveri, aceasta înseamnă că într-adevăr și întreaga Europă și SUA au decis să rezolve problema aceasta. Să vedem. Dar, la momentul actual, totul depinde de înțelepciunea clasei politice din Moldova. Absolut totul. Acum, Moldova are toate șansele să tragă biletul norocos”.

Jurnalista Natalia Morari însă nu exclude că Republica Moldova ar putea și să rateze șansa de a deveni o istorie de succes, ținând cont de evoluțiile interne.

Comentatorul politic Anatol Golea, directorul postului de televiziune TV7 crede că mesajul lui Joe Biden a fost previzibil, iar scopul vizitei a fost de a încuraja Republica Moldova pe calea reformelor democratice și integrării europene. În opinia lui Anatol Golea, Statele Unite înțeleg că eșecul reformelor din Moldova ar putea readuce la putere comuniștii.

Anatol Golea: „Dacă nu vom reuși în anul curent să alegem președintele, în anul viitor vor deveni inevitabile noi alegeri parlamentare. Și atunci nu este exclusă din nou o votare masivă a Partidului Comuniștilor, ceea ce SUA nu ar vrea să se întâmple. Și a fost un mesaj încurajator. Ați observat că Joe Biden a spus: „Cred în Republica Moldova, cred în liderii Dumneavoastră”. Deci s-a pus accentul anume pe lideri, pe actuala conducere”.

Anatol Golea mai crede că ar fi o exagerare totuși ca vizita și mesajul vicepreședintelui american să fie interpretate în sensul că Moldova a ieșit din sfera de influență a Rusiei și a intrat în cea a Statelor Unite, iar acest lucru, în opinia sa, l-ar fi remarcat subtil premierul Vlad Filat în finalul discursului său și că la începutul secolului 21, împărțirea lumii în sfere de influență apare ca un anacronism.