Tema conflictului transnistrean ajunge tot mai des pe agenda unor discuții la nivel înalt ruso-europene, iar în ultimul timp Moscova spune că soluționarea acestui conflict ar trebui pusă în contextul unui nou sistem de apărare anti-rachetă în Europa din care dorește să facă parte. Ce să însemne aceste semnale lansate de Rusia? Ar putea să schimbe perspectiva reglementării transnistrene? Întrebări pe care Radu Benea le-a adresat analistului politic de la Moscova, Fiodor Lukianov, redactor-șef la revista „Rusia în politica globală”.
Fiodor Lukianov: „Poate greșesc, dar mi se pare că problema transnistreană și Moldova nu intră în prima parte a listei priorităților nimănui. Nici ale Rusiei, nici ale Statelor Unite, nici chiar ale Uniunii Europene, în pofida declarațiilor ritualice despre posibilitatea unui progres. Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă în Europa, la influența crizei din Orientul Mijlociu ce ar putea să recroiască întreaga politică europeană. Dacă adăugăm la acestea transferarea unor fonduri destinate inițial Parteneriatului Estic către regiunea Mării Mediterane, înțelegem că n-ar trebui să ne așteptăm acum din partea nimănui la eforturi serioase pentru rezolvarea problemei transnistrene. Sigur că nimeni nu va permite să i se dea uitării – e o problema veche, mocnită și de aceea vor răsuna tot felul de declarații din partea rusă, europeană și americană, dar mă îndoiesc că după asta vor urma și niște acțiuni”.
Europa Liberă: Unii experți la Chișinău și Tiraspol cred că Transnistria ar putea deveni un fel de monedă de schimb în mâna Kremlinului, care afirmă, în ultima perioadă, că rezolvarea conflictului ar trebui pusă în contextul larg al securității europene și, în particular, în legătură cu noul sistem de apărare anti-rachetă din Europa, din care Rusia dorește să facă parte.
Fiodor Lukianov: Monedă de schimb? Pare prea mică această monedă, scuzați-mă, pentru relațiile ruso-americane, cu atât mai mult privind apărarea anti-rachetă. Nu știu, ea ar putea fi elementul unor relații mai ample, dar nu element principal. În principiu, mi se pare că Statele Unite au acum cu totul alte priorități. Un progres în reglementarea transnistreană ar fi acum un avantaj pentru europeni, fiindcă Europa vrea să demonstreze că are o diplomație funcțională. Nu întîmplător cancelarul german Angela Merkel a ales această temă pentru încercarea de a urni din loc colaborarea cu Rusia, ca un pas simbolic că se poate lucra împreună și atinge înțelegeri. În rest, mi se pare că declarația diplomației ruse privind posibila conexiune a problemei transnistrene cu sistemul european anti-rachetă nu este decât un joc al minții diplomaților ruși: ce să spui atunci când nu ai ce spune.
Europa Liberă: Săptămâna viitoare, la Chișinău este așteptat să vină vicepreședintele Statelor Unite, Joseph Biden. Autoritățile moldovene cred că vizita este una simbolică pentru perspectiva europeană a Moldovei, implicit pentru conflictul transnistrean.
Fiodor Lukianov: În legătură cu interesul ipotetic al Statelor Unite și perspectiva europeană a Moldovei putem să ne întrebăm, de asemenea, dacă perspectiva europeană a Moldovei este soluția problemei transnistrene în cadrul unui stat unitar? Dacă este o singură problemă sau sunt două probleme? Pentru că s-ar putea constata la un moment dat că fără Transnistria perspectivele europene ale Moldovei sunt mult mai clare și mai înțelese decât împreună cu ea. De aceea eu cred că în anii următori multe lucruri se vor schimba.