Interviu cu Aleksander Kwasniewski: „Integrarea europeană nu ține doar cîteva luni”. Radio Europa Liberă. 30.03.2011.

117

Europa Liberă: D-le Kwasniewski, are acum Moldova șanse de integrare în UE?

Aleksander Kwasniewski: „Are, firește. Văd șanse, în primul rînd, pentru că cred că Uniunea Europeană se va dezvolta dacă se va extinde și va primi noi țări în componența sa. În al doilea rînd, există șanse, pentru că Moldova își face temele de-acasă tot mai bine. Se vede o determinare, cel puțin…”

Europa Liberă: „Există și probleme, cand e vorba despre largirea UE?”

Aleksander Kwasniewski: „Probleme sînt multe. Prima e aceea că Uniunea Europeană însăși are probleme interne: criza financiară, oboseala multor țări…”

Europa Liberă: Prin urmare, un nou val de extindere nu va avea loc în curînd…

Aleksander Kwasniewski: „Trebuie să existe un proces. Extinderea nu ține o lună sau cîteva luni, ci e un proces care necesită timp, dar care trebuie să se desfășoare și care nu trebuie oprit. Și cu toate că există multe probleme în UE, ele toate trebuie depășite. Iar în opinia mea, președinția poloneză care începe de la 1 iulie e o șansă mare de a accelera procesul acesta. Așa cum a spus și prim-ministrul polonez Tusk, noi avem această motivație de a ajuta toate țările care vor să devină membri ai UE. Mă refer la Moldova, Ucraina și țările balcanice.”

Europa Liberă: Și care sînt acum temele pentru acasă ale Moldovei?

Aleksander Kwasniewski: „Sînt multe. Aveți de făcut reforme substanțiale în economie, în sistemul de drept. Apoi e lupta cu corupția, mai este si calitatea democrației. E și o problemă politică importantă, cum să realizați un consensus în acest domeniu. ”

Europa Liberă: Și cum poate fi el realizat, ma refer la acest consens?

Aleksander Kwasniewski: „Firește, trebuie să se lucreze, e nevoie de un dialog politic. Și societatea ar trebui să înțeleagă de ce trebuie să intre în UE. Cred că șanse există, dar ele nu vor fi oferite ca mîncarea în restaurant. Trebuie să lupți pentru ele.”

Europa Liberă: Și rolul simplului muritor care-i?

Aleksander Kwasniewski: „Să înțeleagă ce înseamnă UE dar și faptul că există două aspecte. Vrem în UE, prin urmare, trebuie să ne pregătim, să lucrăm în conformitate cu standardele europene. Nu trebuie să faci ceva ieșit din comun, ci să lucrezi, să ai spirit organizatoric, să faci studii, să vorbești mai multe limbi. Sînt multe de făcut, dar nu mă tem. Întîlnesc aici mulți tineri, născuți în Moldova independentă, și cred că ei vor fi elementul cel mai important pe care îl puteți folosi în înaintarea voastră”.

Europa Liberă: D-le Kwasniewski, conflictul transnistrean e o problemă pentru integrarea Moldovei in UE?

Aleksander Kwasniewski: „Nu e doar o problemă pentru integrarea voastră, ci și o problemă a Europei. E chiar o rușine că ne uităm 20 de ani la acest conflict și nu l-am putut soluționa. Dar cred că acum sîntem mai aproape de o soluție politică.”

Europa Liberă: Ce înseamnă mai aproape de identificarea unei solutii politice?

Aleksander Kwasniewski: „Înseamnă găsirea unui anume tip de autonomie care să ofere posibilitatea dezvoltării relațiilor dintre Transnistria și spațiul din jurul ei. Firește, integrarea europeană e și ea o șansă pentru soluționarea acestei probleme. ”

Europa Liberă: Credeți că Moscova este interesată să soluționeze conflictul transnistrean?

Aleksander Kwasniewski: „Ministrul de Externe al Moldovei a spus că a fost la Moscova și toți zic in acest moment că ceea ce numesc englezii window of opportunity e mai probabil decît acum cîteva luni. În opinia mea, pe durata președinției poloneze, trebuie să lucrăm în această direcție”.

Europa Liberă: Dar armata rusă continua sa stationeze in estul Republicii Moldova. Cum identifici solutia politica cand trupele ruse nu vor sa plece din aceasta regiune.

Aleksander Kwasniewski: „Armata rusă e acolo și, probabil, va mai fi multă vreme. Dar noi avem nevoie de un acord politic. Și din momentul în care el va exista, toate problemele, și ale rușilor din Transnistria, pot fi rezolvate. Nu sînt un optimist naiv, sînt un optimist cu simțul realității, ceea ce înseamnă că vedem o șansă pe care încercăm s-o valorificăm.”

Europa Liberă: Ca sa revenium la eurointegrare, multi înțeleg că Polonia a fost si este un avocat al Ucrainei în procesul de integrare europeană. De ce acum aceasta deschidere, acest sprijin și pentru Moldova?

Aleksander Kwasniewski: „E vorba întîi de toate de valorile pe care le împărtășim. Există solidaritatea, o valoare care trebuie să ne organizeze în Europa. Iar a fi solidar azi înseamnă să ajuți țările care chiar vreau să fie în UE. Noi nu le putem spune: Voi trebuie să intrați. Însă atunci cînd o țară independentă și democratică zice că își vede viitorul în UE, e normal s-o ajutăm. De asemenea, noi înțelegem că perspectivele frumoase ale UE depind de această extindere, fiindcă noi trăim în secolul 21, secolul economiei și politicii globale, și UE, cînd va avea multe țări și mulți oameni, va juca un rol important în această lume globală. Apoi, pentru noi, o țară importantă în regiune, contează dezvoltarea structurilor europene, a standardelor europene în jurul nostru, în Ucraina, Moldova, țările balcanice. Asta ar însemna că trăim într-un mediu pașnic, ce împărtășește aceleași valori. E mai bine așa pentru Polonia. Ne oferă garanții că sîntem într-o regiune în care totul e bine. ”

Europa Liberă: Dacă e să fiți sincer, peste cîți ani credeti ca va adera Moldova la UE?

Aleksander Kwasniewski: „Să vă zic de Polonia. Noi am semnat acordul de asociere în 1991. Am organizat un referendum în 2003, am intrat la 1 mai 2004. Au fost 13-14 ani, prin urmare. Și a fost un termen foarte bun. Am folosit toate posibilitățile care existau atunci în Europa și în lume. Ceea ce aveți acum în jur nu e atît de pozitiv cum era la noi atunci. Așa că ar putea fi pentru voi vreo 15-16-17 ani din momentul semnării acordului de asociere. Unora ar putea să li se pară un termen lung, dar în plan istoric e doar un crîmpei mic. Dar temele de acasă trebuie totuși făcute”.

Europa Liberă: Ați fost în Moldova de mai multe ori. Cum ati gasit-o de aceasta data?

Aleksander Kwasniewski: „E deja a șasea vizită. Prima dată am fost în anii ʼ70. Sînt schimbări. Și mai important e că aceste schimbări le văd în relațiile dintre oameni. Țin minte republica sovietică moldovenească. Acum Moldova e o țară europeană. Sînt multe legături cu Europa, mulți oameni lucrează în Europa. Ieri am fost într-un restaurant și vă pot spune că era nu numai moldovenesc-tradițional, ci și conform standardelor europene. Aceste schimbări le vezi în oameni. Oamenii merg înainte cu optimism. Vă doresc ca procesul de integrare să se desfășoare bine. Să avem motive să ne bucurăm și să fim împreună în aceeași familie, familia europeană ”.