Interviu cu Vlad Filat: Un mesaj clar de sprijin din partea SUA. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.

142

Vlad Filat: „Sigur noi urmează încă să medităm și să înțelegem importanța acestei vizite, care este una cu adevărat istorică. Mesajul clar, fără echivoc, transmis Republicii Moldova, începând de la simplul cetățean și finalizând cu conducerea țării, a fost unul foarte clar de sprijin și de solidaritate.”

Europa Liberă: Domnul Biden a spus că Statele Unite doresc ca Republica Moldova să continue reformele. Poate Moldova să continue aceste reforme?

Vlad Filat: „Moldova este obligată să continue reformele, inclusiv și cele care vizează domeniul politic, social. Și pentru ca să reușim, avem nevoie de sprijin.”

Europa Liberă: În ce ar consta acest sprijin?

Vlad Filat: „Având în vedere complexitatea problemelor cu care se confruntă țara noastră, este evident că de unii singuri nu avem capacitatea să rezolvăm toate aceste probleme. Și aici mă refer nu doar la sprijinul financiar, dar și la cel care este necesar în calea noastră de integrare în structurile internaționale, spre care fără acest sprijin nu avem cum să ne mișcăm.”

Europa Liberă: Și dacă Statele Unite spun că susțin eforturile de ieșire a Republicii Moldova dintr-o îndelungată criză politică, credeți că se depășește acest lucru? Ne pomenim că mîine-poimîine se alege președintele? Uităm de blocajul politic?

Vlad Filat: „Noi nu am avut discuții la acest subiect. Ține de acum de capacitatea noastră internă. Atâta doar că mesajul a fost de sprijin și s-au arătat foarte cointeresați în depășirea acestei crize politice pentru ca să avem patru ani de zile în care să promovăm reformele.”

Europa Liberă: Domnul Biden spune, că i-ar plăcea să vadă că investitorii americani să fie prezenți aici în Republica Moldova și să existe niște relații comerciale foarte bune. E posibil ca în timpul apropiat să ne pomenim cu oameni de afaceri din America? Care ar investi aici în Moldova mai mult?

Vlad Filat: „Este posibil și este necesar, în același rând. Pentru aceasta urmează să continuăm dialogul, inclusiv prin scoaterea din relațiile noastre a amendamentului Jackson Vanik, care presupune bariere în relațiile noastre economice. Am primit asigurări că vom avea sprijinul necesar și desigur urmează să fim mai energici în comunicarea cu potențialii investitori americani. În acest an vom avea o misiune în Statele Unite ale Americii pentru a prezenta oportunitățile de afaceri ale Republicii Moldova. Și sper, având și suportul politic din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, că vom convinge ca să avem aceste investiții, la care v-ați referit și care sunt necesare pentru noi.”

Europa Liberă: Ce domenii ar fi atractive pentru SUA?

Vlad Filat: „Domeniul energetic, IT, infrastructură și multe alte domenii. Ne interesează o colaborare foarte intensă în domeniul educațional. Spre exemplu, universitate americană aici la Chișinău ar reprezenta o bază solidă pentru sistemul educațional din Republica Moldova, o posibilitate pentru copii noștri, care sunt extraordinari, să aibă posibilitatea să aibă acces la carte. Deci, în rezultat urmează să avem cetățeni competitivi.”

Europa Liberă: Domnule premier, vicepreședintele american a spus că Washingtonul va susține orice rezolvare a conflictului transnistrean, care va duce la păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Ați vorbit concret și despre acest sprijin? Și cumva, dacă Washingtonul ar putea să facă mai cooperantă și Moscova, Federația Rusă în acest proces de negocieri?

Vlad Filat: „Washingtonul a fost și este împreună cu noi în identificarea acestei soluții pentru conflictul transnistrean. În cadrul întâlnirii, pe care am avut-o, domnul Biden a reiterat poziția administrației americane de a fi împreună cu noi în identificarea unei soluții, cu respectarea drepturilor suverane ale Repubicii Moldova. Și în mesajul lui public, a menționat foarte și foarte apăsat despre faptul că Transnistria este parte din Moldova, și Moldova cu Transnistria, făcând parte din ea, urmează să facă parte din familia europeană.

Domnul Biden, în discuția pe care am avut-o, ne-a comunicat despre faptul că în cadrul vizitei la Moscova s-a discutat această problemă, problema transnistreană. Vreau să vă spun, că acest lucru înseamnă mult. Arată încă o dată importanța, care este acordată de Statele Unite ale Americii acestei probleme.”

Europa Liberă: Domnule premier, care din callităție vicepreședintelui american v-au plăcut? Gesturi?

Vlad Filat: „Bine, cel mai mult mi-a plăcut, sigur, momentul în care dânsul, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o anul trecut la Washington, mi-a plăcut atunci când mi-a pus mâna pe umăr. A fost nu doar un gest, a fost un semn, care a însemnat suport și care a însemnat energie de care aveam atât de mult nevoie la acea perioadă de timp și de care am nevoie în continuare. În rest, sigur, este un politician, care are toate atributele necesare, cunoaște extraordinar de bine cum să comunice cu oamenii. Și mi-au plăcut foarte mult cuvintele, pe care le-a spus despre faptul, că trebuie să gândim la oameni, trebuie să ne uităm în jurul nostru, la cei care ne înconjoară, familia, copiii, să muncim mult pentru ca să asigurăm condiții de viață prosperă aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: A făcut o „baie” în mulțime, ce impresii i-a lăsat poporul moldovean, cetățenii Republicii Moldova?

Vlad Filat: „Am fost și eu în cadrul acestei „băi”, am văzut entuziasmul oamenilor noștri, dar am văzut și percepția, pe care a avut-o dânsul. A fost cu adevărat mișcat. Eu i-am zis dânsului, că cei care erau în Piață veniți să-l asculte, nu sunt doar din Chișinău. Sunt din toate raioanele Republicii Moldova, care au dorit sincer să vină, să vadă, să asculte. Și lucrul ăsta l-a mișcat la fel de mult.”

Europa Liberă: Care este cadoul pe care i l-ați dăruit?

Vlad Filat: „Hm, bine, este vorba despre un covor manual, care respectă întru totul tradițiile vechi, fiind făcut manual, care este țesut pe amblele părți. Și o vază din ceramică veche, cu inscripțiile necesare: „Cu drag din partea Moldovei”.

Europa Liberă: Credeți, că de azi înainte, când veți avea nevoie de un sfat, ușile de la Casa Albă vor fi deschise pentru Republica Moldova, pentru premierul țării Vlad Filat?

Vlad Filat: „Pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru Republica Moldova sunt absolut sigur că avem aceste uși deschise pentru a avea comunicarea necesară și pentru a identifica soluțiile pentru multiplele probleme cu care ne confruntăm.”

Europa Liberă: Ce v-a spus fetița Dumneavoastră despre Joe Biden? Cum l-a văzut? Ca pe un bunic? Ca pe cine?

Vlad Filat: „Pot să vă spun, ce a spus Joe Biden despre fetița mea. A spus că este atât de frumoasă și că vrea s-o ia cu el la Washington.”

Europa Liberă: Și care a fost reacția?

Vlad Filat: „A cui?”

Europa Liberă: A Dumneavoastră.

Vlad Filat: „Am trăit și eu emoții. M-a bucurat foarte mult că dânsa s-a simțit liber. Sper că a legat o prietenie cu nepoțica domnului vicepreședinte, Finnegan, și sper să aibă o comunicare bună. La fel cum și soția cu soția dânsului, doamna doctor Jill Biden.”