Interviu cu Vlad Spânu: O vizită și o evaluare realistă a situației geopolitice a Moldovei. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.

125

Europa Liberă: Discuția cu dl Spânu a pornit de la o întrebare lăsată de un vizitator al paginei de internet al Europei Libere pe forumul nostru și care suna în felul următor: „SUA ar avea dorința și curajul să stabilească niște relații speciale cu Republica Moldova și să se implice mai serios în crearea unor condiții economice favorabile?

Vlad Spânu: „Eu cred că nu este vorba de curaj. Americanii au mult curaj, însă e vorba de priorități, și eu nu văd ca Moldova să figureze în lista priorităților americane. Această vizită cred că oglindește cel mai bine ce se întâmplă și trebuie, din punctul meu de vedere, văzută din perspectiva vizitei vicepreședintelui SUA la Moscova. Acesta este contextul adevărat al vizitei.

Dacă ne uităm ceva mai puțin în urmă, toate vizitele care au fost efectuate de un demnitar de rangul lui Biden sau al președintelui SUA la Moscova, au fost însoțite și de o vizită-două în țările Baltice în Ucraina, sau în Georgia, în funcție de situație. Acum situația este favorabilă pentru Republica Moldova și pentru americani să lanseze acest mesaj către regiune: că nu au o relație numai cu Moscova, dar mai au în considerație și alte țărișoare din regiune. Aceasta este și în contextul politicii de resetare a relațiilor administrației Obama cu Rusia.

Eu nu văd că Republica Moldova va fi sau este acum într-o prioritate a politicii externe americane, ținând cont de complexitatea problemelor în care sunt implicate Statele Unite ale Americii, în special două războaie, problema care există acum în țările arabe, toate rebeliunile care sunt acolo și americanii, posibil, se vor implica mai mult. Asta este o prioritate pentru ei în afară de altele și Rusia în acest context este văzută ca un partener care o ajută să-și rezolve problemele în această zonă fierbinte. Americanii fiind implicați în această zonă fierbinte, lasă loc de manevră foarte mare pentru Rusia în țările cum ar fi Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, țările din Europa de Est”.

Europa Liberă: Dle Spânu, cum spuneați, chestiunilor de securitate li s-a acordat o mare atenție la întrevederile avute de vicepreședintele SUA la Moscova. Dar existau așteptări ca să fie discutată, între altele, și chestiunea transnistreană.

Vlad Spânu: „Eu nu știu și nu sunt sigur dacă problema transnistreană a fost discutată la Moscova. După revenirea delegației eu am să am o întâlnire cu cineva dintre membrii delegației și voi afla mai mult dacă s-a vorbit sau nu. Din ce am văzut eu din rapoartele care au fost până acum, la Moscova s-au discutat chestiuni care nu țin de Republica Moldova.

S-a discutat aderarea Rusiei la OMC, s-a discutat situația din țările arabe, s-a discutat șoseaua între Moscova și St. Petersburg, s-au discutat vânzările de Boeing – 777, s-a discutat eventualitatea scoaterii regimului de vize între SUA și Rusia, însă problema transnistreană nu a fost, și dacă a fost, a fost discutată nu în mod substanțial.

Referindu-ne la problema transnistreană, eu cred că arestul primarului de Corjova și consilierului pe data de 2 martie a fost un semnal foarte clar transmis de Kremlin către Washington că „acesta este un teritoriu al nostru și nu vă băgați, noi controlăm aici situația”. În acest sens eu nu am mari speranțe referitor la o implicare a SUA mai mare decât o are acum, adică mai mult decât în formatul 5+2 ”.

Europa Liberă: După cum s-a anunțat, la Chișinău Joe Biden va exprima susținerea reformelor din Republica Moldova și aspirațiilor sale europene. Lozinca „Moldova o istorie de succes în relațiile cu UE” mai are șanse de realizare?

Vlad Spânu: „Eu cred că pentru Republica Moldova e foarte importantă vizita anume în acest context, în contextul obținerii sprijinului SUA pentru reformele democratice ,care vreți să le numiți proces de integrare europeană sau nu, dar este un proces de reforme economice și politice de care Republica Moldova are nevoie, cetățeanul din Republica Moldova are nevoie, pentru a-și îmbunătăți situația economică și pentru a avea niște valori democratice pe care le împărtășește cu SUA. Dacă se va putea în viitor obține un sprijin și mai mare din partea SUA eu cred că asta ar fi cel mai important rezultat al acestei vizite. Nu cred că trebuie să vedem și un alt rezultat, să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie.

Republica Moldova vede în parteneriatul cu SUA un parteneriat strategic, însă nu am auzit niciodată la americani că ei au un parteneriat strategic cu Republica Moldova. Din acest context trebuie să reieșim realist și să evaluăm situația geopolitică reală care este, să vedem locul SUA în acest context geopolitic și rolul pe care îl văd ei în această regiune”.

Europa Liberă: Dle Spânu, cam pesimiste prognozele dvs în comparație cu cele ale politicienilor de la Chișinău!

Vlad Spânu: „De la Chișinău lucrurile posibil se văd altfel, dar eu cunosc cum văd americanii regiunea în general și cum văd Republica Moldova în particular”.

Europa Liberă: Admiteți că vizita lui Biden ar putea lăsa o amprentă asupra evoluțiilor locale din R. Moldova, unde domnește o criză politică prelungită? Ar putea contribui la depășirea acestei crize?

Vlad Spânu: „Eu cred că acesta ar fi lucrul cel mai important care ar trebui să se întâmple după vizita vicepreședintelui Biden. Moldova deja de 20 de ani se află la un hotar, nu știe încotro să se îndrepte cu pași hotărâți, sau spre Est sau spre Vest. Sper eu că vizita vicepreședintelui Biden va ajuta societatea civilă din Republica Moldova, omul de rând, să înțeleagă că chiar și SUA, chiar și oficialii europeni nu sunt indiferenți încotro se va duce Republica Moldova și soarta cetățenilor Republicii Moldova este în mâinile, în primul rând, ale cetățenilor.

Sper că politicienii de astăzi care deja de doi ani de zile în loc să-și unească forțele ca să înceapă să implementeze reformele, se ciondănesc între ei pentru a-și împărți funcțiile și a vedea cine să controleze cutare segment din sectorul public, sectorul economic, eu cred că acesta este învățământul pe care trebuie să-l tragă și politicenii – să-și unească forțele, să uite de mâncărimea interioară și să meargă acolo unde au mers țările baltice, unde au mers Polonia, România și alte țări. Este deja un lucru demonstrat că aceste țări ne-au întrecut de câteva ori privind produsul intern brut pe cap de locuitor și, în general, starea economică și politică și socială”.

Europa Liberă: Dle Spânu, recent doi senatori republicani de frunte – Richard Lugar și John McCain – au exprimat public sprijinul pentru Republica Moldova în conflictul transnistrean și au cerut administrației, inclusiv Casei Albe, ridicarea restricțiilor comerciale în relațiile cu Chișinăul. Cât de probabilă vi se pare ridicarea acestor restricții și cât de important pentru Moldova ar fi un asemenea gest?

Vlad Spânu: „De mult restricțiile amendamentului „Jackson și Vanik” trebuiau să fie ridicate. Este o chestie de principiu, este o chestie simbolică și importantă în acest sens al simbolismului, dar nu are absolut niciun impact economic. În fiecare an administrația se adresează congresului pentru a aproba ca Moldova să aibă un statut privilegiat, se numește „most favored nation statute” și statutul țării cele mai favorizate. În principiu, ele nu au impact asupra relațiilor comerciale. Mai mult ca atât, Republica Moldova este parte a sistemului generalizat de preferințe care permit produselor din Republica Moldova să fie exportate pe piața americană, unele sunt scutite de taxe la import, altele au o taxă minimă comparativ cu alte țări.

Din punct de vedere foarte practic, pentru un agent economic din Republica Moldova aceasta nu are un imapct, însă are un impact politic și simbolic și eu cred că este cazul deja ca o țară membră a OMC, cum este Republica Moldova, să fie scoasă din această listă. Și apropo de OMC și în contextul vizitei vicepreședintelui Biden la Moscova, eu cred că Moldova, și chiar mă mir și mă întreb de ce Republica Moldova nu este în stare să folosească această pârghie pe care o are ca membru OMC pentru a forța Rusia, în primul rând, să rezolve problema legată de retragerea armatei, să oprească finanțarea și susținerea politică față de Tiraspol și, în al treilea rând, să nu pună în permamență bariere produselor moldovenești pe piața Rusiei, așa cum o face Georgia și așa cum o fac chiar și americanii.

Biden a mers acum la Moscova și a spus că condiționează intrarea Rusiei în OMC dacă Rusia va îndeplini o serie de condiții, cum ar fi drepturile omului, cum ar fi alegeri libere, etc. Însă Republica Moldova este un non-player și mă întreb de ce actualii guvernanți, după 2009 încoace, nu au scos această pârghie foarte importantă pentru a-și rezolva problemele cardinale ale țării?

Europa Liberă: Dle Spânu, vă mulțumim.