Interviu cu Iurie Leancă: „Paharul e pe jumătate plin sau pe jumătate gol?” Radio Europa Liberă. 17.05.2011.

85

Ministrul de externe este încrezător că Moldova va ține ritmul reformelor pentru anularea vizelor europene și va rămâne în calendarul convenit cu Uniunea Europeană. Iurie Leancă a făcut declarația Europei Libere, astăzi, la sediul central al postului nostru de radio, la Praga, unde a făcut o escală în cursul unui turneu european de câteva zile. Într-o săptămână în care Moldova încheie un prim raport pentru Comisia Europeană despre progresele de până acum, Alexandru Eftode l-a întrebat pe ministrul Leancă dacă reformele se ridică la așteptările oficialilor europeni, care repetă de mai mult de un an că Moldova poate deveni un proiect de succes.

Europa Liberă: Domnule ministru, reforma justiției abia urmează să înceapă, cea a ministerului de Interne la fel, autonomia locală încă nu a fost întărită, există o criză politică și un blocaj prezidențial nedepășit și situația de acasă vă ajută sau vă încurcă să promovați față de Uniunea Europeană o politică externă credibilă și sustenabilă?

Iurie Leancă: În primul rând, depinde de felul cum ne uităm la evoluțiile din ultimul an și jumătate. Există această parabolă despre paharul: e pe jumătate plin, sau pe jumătate gol? Ceea ce constat eu în relația cu partenerii europeni, iar în acest sens vizita la Praga a fost una extrem de relevantă. Discuțiile pe care le-am avut denotă faptul că aprecierea asupra celor pe care le-am reușit în această perioadă, trebuie să recunoaștem, scurtă este una extrem de pozitivă. Noi, spre deosebire de foștii guvernanți ai Republicii Moldova nu ascundem și nu încercăm să mușamalizăm existența unor probleme. Iar în domeniile unde nu avem suficientă expertiză și experiență, solicităm ajutorul.

Europa Liberă: Unul din angajamentele Moldovei față de Uniunea Europeană în cadrul negocierilor pentru liberalizarea vizelor și viitoarelor negocieri pentru acordul de liber schimb a fost să voteze o lege și o reformă relativ simplă dacă o comparăm cu celelalte și, poate mai mult decât oricare, o reformă despre principii și valori și să se adopte legea antidiscriminare. Proiectul a fost, însă retras. Câte șanse dați adoptării legii în Parlament până la sfârșitul lunii iunie după cum cere calendarul convenit cu Uniunea Europeană?

Iurie Leancă: Integrarea europeană nu înseamnă un fel de vizită la restaurant, unde îți alegi din meniul adus de chelner doar ceea ce îți place. Nu. Iată că și colegii cehi mi-au vorbit încă o dată și astăzi pornind de la experiența proprie că integrarea europeană înseamnă că tu vrei să aderi la o organizație, la un club de țări bogate și prospere și trebuie să te raliezi la abordările și valorile care există în acest club. Dacă nu vrei, nimeni nu-ți cere și nu-ți impune integrarea.

Europa Liberă: S-a luat o pauză până la consumarea alegerilor locale, fiind o lege nepopulară?

Iurie Leancă: Nu. Ceea ce ne-am propus noi din momentul în care guvernul a retras legea din Parlament este să comunicăm și să comunicăm cu societatea, cu instituțiile din țara noastră care au anumite rezerve sau semne de întrebare. În linii mari, noi suntem în calendarul pe care ni l-am propus și discutat cu Uniunea Europeană și Comisia Europeană. Până în toamnă urmează să ne explicăm mult mai bine, să venim cu anumite precizări care nu denaturează spiritul legii, dar ne permit să anihilăm anumite temeri și atunci sunt convins că nu va fi o problemă insurmontabilă adoptarea acestui act legislativ.

Europa Liberă: Anul trecut, la conferința donatorilor la Bruxelles care a fost un succes inclusiv al ministerului de Externe, Moldova a primit promisiunea unui miliard și opt sute de mii de euro, fonduri în formă de împrumuturi și ajutoare nerambursabile…

Iurie Leancă: Mai bine de 50 la sută – ajutoare nerambursabile.

Europa Liberă: Ce sumă a reușit Moldova să acceseze până acum, dacă știți?

Iurie Leancă: Mi-am dat seama că nu știu și este bine să mă documentez. Dar această sumă urmează să ajungă în Republica Moldova timp de patru ani. În toamnă sau chiar anul viitor urmează să fie realizate primele proiecte în infrastructura drumurilor finanțate din programul Provocările Mileniului de 262 de milioane de dolari. Proiectele care țin de sistemul de irigare au început deja, din câte cunosc. Deci, ceea ce s-a promis acolo rămâne în vigoare. Nu am ratat, din câte cunosc, nici o ocazie în acest sens.

Europa Liberă: „Provocările Mileniului” este un program al Statelor Unite pentru guvernele care dau dovadă de performanță. Vicepreședintele american, Joseph Biden a menționat acest ajutor când a fost la Chișinău toamna trecută. El a sfătuit atunci politicienii moldoveni să folosească perioada rămasă până la alegerile prezidențiale de anul viitor, când politicienii americani nu vor mai avea timp de altceva, pentru a valorifica sprijinul promis de Statele Unite. Ce s-a întâmplat în lunile scurse de la vizita vicepreședintelui Biden?

Iurie Leancă: Au urmat câteva întâlniri la un nivel mai redus. Pentru luna iunie am preconizat o vizită la Washington. Și chiar în aceste zile o delegație de la ministerul Agriculturii cu un număr de vinificatori moldoveni urmează, din câte cunosc, să plece în Statele Unite pentru a vedea posibilitățile de a pătrunde pe piața respectivă. Deci, nu uităm pentru nici un minut importanța relației cu Washingtonul. Iar zilele acestea (și nu este neapărat o curiozitate) am trimis un mesaj de felicitare pentru noul primar din Chicago care a făcut din nou referință recent la bunicul lui care, după cum spune, vine din Basarabia și pentru care manifestă un anumit interes. Ambasadorul nostru cred că a participat deja ieri sau astăzi la procedura de inaugurare a noului primar. Vom încerca să folosim toate elementele, inclusiv pe acelea mai sentimentale, mai emoționale care ne pot ajuta să obținem beneficii pentru Republica Moldova și cetățenii ei.