La 2 ani de la aderarea Moldovei la Parteneriatul Estic, sunt înregistrate mai multe stagnări decât realizări. Info-Prim Neo. 06.05.2011.

111

După doi ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul Estic, sunt înregistrate mai multe stagnări decât realizări. Unele reforme și schimbări sunt încă la etapa de discuții, de declarații. Puțin se realizează. Concluziile au fost făcute, vineri, în cadrul Clubului de Presă al Asociației pentru Politică Externă.

Corneliu Gurin, coordonator de programe la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, a menționat la capitolul realizări desfășurarea alegerilor libere și corecte din 2009 încoace. Printre realizări se numără și programele de guvernare, aprobate în 2009-2011, precum și reducerea cazurilor de condamnare a Republicii Moldova de către CEDO.

Pe lângă realizări, spune Corneliu Gurin, există și neajunsuri. Deocamdată nu există nicio lege nouă, niciun act normativ în contextul reformei justiției. Un domeniu în care nu se observă realizări este și cel al finanțării partidelor politice, pentru că este strâns legat de corupție. „Aici dacă luăm ultimele recomandări ale grupurilor de state ale Consiliului Europei contra corupției, avem vreo 10 recomandări care trebuie să fie implementate timp de un an de zile. Noi, pe de o parte, sperăm că vom fi scoși de sub monitorizarea Consiliului Europei cât mai repede, dar în realitate primim câte un pachet și avem de făcut mai mult decât era anterior, pentru că finanțarea partidelor și campaniilor electorale este, probabil, încă mai gravă de cât a fost anterior. Și aceste alegeri ne demonstrează acest lucru. Câți știu care candidat și cât a utilizat în această campanie. Noi ne ocupăm, încercăm să obținem, dar nu avem aceste informații, cu atât mai mult nu putem ști ce se întâmplă în alte localități”, a declarat Corneliu Gurin.

Expertul a mai spus că o altă problemă este că nu se alocă bani din buget pentru reforma justiției, procuraturii, iar banii trebuie să fie alocați din interior și nu numai pentru salarii, dar și pentru dotări tehnice, performanțe, sedii, aparate tehnice, personal auxiliar etc.

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă a declarat că Parteneriatul Estic oferă mai mute oportunități atât Republicii Moldova, cât și altor state membre. Este vorba de oportunități în domeniul asocierii politice la UE, integrării economice pe piața comunitară și liberii circulații în spațiul UE. „Sunt oportunități de care statele care își doresc să se apropie de UE le pot beneficia și obține beneficii reale pentru cetățenii săi”, a declarat Victor Chirilă.

Pe 7 mai se împlinesc 2 ani de când a fost lansată inițiativa Parteneriatului Estic. Din Parteneriatul Estic fac parte șase state din Europa de Est: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Georgia și Armenia.

Clubul de presă este organizat de către Asociația de Politică Externă în Parteneriat cu Fundația germană Friedrich Ebert Stiftung.