Stefano de Leo: Vrem să oferim R. Moldova perspective clare de integrare europeană. Radio Europa Libera. 02.06.2011.

93

Stefano de Leo: „Italia, ca și ceilalți parteneri europeni ai guvernului de la Chișinău, susține programul de reforme pe care acesta s-a angajat să-l aplice.”

Italia celebrează astăzi ziua națională și o dublă sărbătoare marcând unificarea statului italian în 1861 și transformarea lui, 85 de ani mai târziu, în republică. Împreună cu liderii de la Roma, au urmărit o paradă înalți invitați din țările cu număr mare de imigranți italieni ca Australia și Canada, sau dimpotrivă, cu număr mare de emigranți în Italia, ca Moldova, reprezentată de președintele interimar, Marian Lupu. La Chișinău, cu această ocazie, Vasile Botnaru a realizat un interviu cu ambasadorul italian, Stefano de Leo:

Stefano de Leo: „Pentru noi ziua de astăzi este una specială – sărbătorim 150 de ani de la unificarea Italiei și 65 de ani de la crearea Republicii Italiene. Aici, în Moldova, vrem să celebrăm această zi alături de prietenii noștri moldoveni. De asemenea, dedicăm această sărbătoare națională tuturor cetățenilor moldoveni care lucrează și trăiesc în Italia, astăzi numărul lor depășind peste o sută de mii.

Noi știm că Italia este prima țară de destinație pentru moldovenii care își câștigă existența în afara țării. Recunoaștem că cetățenii moldoveni stabiliți în Italia contribuie la creșterea economică a țării noastre, sacrificându-se pentru a oferii condiții de trai mai bune familiilor de acasă. Ne dorim să schimbăm situația.

Fiind un stat european, vrem să oferim Republicii Moldova perspective clare de integrare europeană. Moldovenii ar trebui să simtă că sunt parte integrantă a familiei Uniunii Europene, și că sacrificiile pe care le fac sunt importante pentru creșterea economică și socială a țării lor. Foarte mulți moldoveni care muncesc în Italia trimit bani acasă. Ne dorim ca într-o bună zi, ei să poată câștiga acești bani nu în afara țării, ci în Moldova. De aceea, Italia dar și alte țări europene oferă sprijin Republicii Moldova.

Chiar zilele trecute Italia, alături de Uniunea Europeană, și Republica Moldova au lansat un proiect pentru a sprijini rudele de acasă a moldovenilor plecați în Italia. Se știe că foarte multe femei din Republica Moldova și-au lăsat acasă soții și copiii. Ei trebuie ajutați să treacă mai ușor peste această situație și să nu o perceapă ca pe o dramă. Ei au nevoie de asistență socială, consiliere profesională și orice le-ar putea ușura situația.

De asemenea, în câteva zile, la Roma, vom semna un acord în domeniul muncii prin care se va facilita circulația cetățenilor străini în Italia. Sperăm că experiența profesională pe care o vor obține ei în Italia să îi ajute să revină acasă. Acest lucru va duce la prosperarea Republicii Moldova, pentru că investitorii străini ce vor veni aici, vor găsi oameni care cunosc mai multe limbi străine, care au fost instruiți la un nivel provesionist aflându-se în afara țării. Nu va fi un proces ușor, dar sunt sigur că prin susținerea guvernului de la Chișinău și a Uniunii Europene va avea sorți de izbândă.”

Europa Liberă: Prin urmare, ținta Dvs strategică ar fi readucerea moldovenilor acasă în pofida speranței lor de a se stabili în Italia, de a-și întemeia familii, sau de a-și aduce copiii din Moldova?

Stefano de Leo: „Oricine este liber să aleagă unde vrea să trăiască. Sunt foarte mulți moldoveni, în special doamne, care s-au căsătorit cu italieni, acest lucru creând o legătură între țările noastre. Pe de altă parte, dacă oamenii vor să se reîntoarcă acasă, noi vom fi bucuroși, pentru că astfel ei vor contribui la creșeterea economică a Republicii Moldova.

Italia, la fel ca și ceilalți parteneri europeni ai guvernului de la Chișinău, susține programul de reforme pe care s-a angajat să-l implementeze guvernul de la Chișinău. La căptul tunelului vă așteaptă liberalizarea regimului de vize, Zona de Comerț Liber cu Uniunea Europeană și alte proiecte de dezvoltare vor duce la creșterea nivelului de trai, dezvoltarea agriculturii. Sunteți o țară agricolă iar produsele voastre pot ajunge pe piața Uniunii Europene.

Moldovenii care trăiesc în Italia pot alege dacă vor să rămână acolo sau vor să revină acasă, de aici făcând parte din marea familie europeană. Sau, dacă vor, pot sta o perioadă în Moldova, apoi în Italia, apoi oriunde în altă parte, pentru că ne gândim la un viitor în care nu vor exista hotare și limite. Vorbim despre o dezvoltare globală în care Republica Moldova își are rolul său, datorită poziției sale strategice, datorită frumuseții, bogăției și ospitalității oamenilor.”