Victor Chirila, Valeriu Gheorghiu, Bogumil Luft: Summit-ul de la Varșovia, privit cu mari speranțe la Chișinău. Info-Prim Neo. 28.07.2011.

139

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și societate civilă, privește cu mari spre speranțe summit-ul Parteneriatului Estic, care va fi organizat în luna septembrie de către Polonia, țară care deține președenția Consiliului Uniunii Europene.

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a declarat joi, 28 iulie, în cadrul unei ședințe a Clubului de Presă al APE, dedicată priorităților președenției poloneze în UE, că speră că acest summit va formula o perspectivă mai clară pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Victor Chirilă a menționat că președenția poloneză are un program optimist. Ba chiar mai mult, este un program curajos și vizionar. ,,Faptul că extinderea rămâne un obiectiv strategic pentru președenția poloneză a Consiliului Uniunii Europene este un lucru îmbucurător pentru cei care așteaptă ca aria de valori europene și de principii europene să se extindă tot mai mult în Europa și să cuprindă Europa de Est, inclusiv și Republica Moldova”, a menționat directorul executiv al APE.

Șeful Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Gheorghiu, a declarat că în Polonia este cunoscută foarte bine situația Republicii Moldova. Moldova își propune să realizeze în această perioadă cât mai multe activități. Acestea se referă prioritar la liberalizarea circulației. Un alt aspect ține de negocierea și crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător. ,,Vedem că președenția poloneză sprijină poziția Republicii Moldova, vine cu abordări pozitive și insistă ca la summit-ul din septembrie să se spună mai concret despre liberalizarea regimului de vize. Așteptările sunt mari și se bazează pe experiența, ponderea Poloniei în UE și cunoașterea situației de la noi”, a mai spus Valeriu Gheorghiu.

De asemenea, Valeriu Gheorghiu a spus că este posibil ca pe perioada președenției Poloniei să fie semnat și acordul cu privire la liberalizarea spațiului aerian european, care în prezent se afla la etapa primelor negocieri și, potrivit colegilor săi, decurge constructiv.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bogumil Luft, prezent la Clubul de presă, a menționat că summit-ul Parteneriatului Estic de la Varșovia este un eveniment foarte important. La reuniune vor participa toate țările membre al UE cu putere de decizie. Potrivit ambasadorului, printre elementele de bază ale programului președenției poloneze în Consiliului Uniunii Europene se numără acțiuni de depășire a crizei economice, promovarea securității țărilor membre, eficientizarea politicii de vecinătate și, în general, a politicii externe.

Polonia deține președenția UE în perioada 1 iulie și 31 decembrie.