Andrzej Halicki, președintele comisiei pentru politică externă a Seim-ului din Polonia spune că Republica Moldova este lideră între țările Parteneriatului Estic, dar că există multe probleme, politice și economice, interne și externe, pe care țara trebuie să le depășească.
Președintele comisiei parlamentare pentru politică externă, Igor Corman, a declarat astăzi că Republica Moldova se așteaptă ca la summitul Parteneriatului Estic să fie urgentat procesul de liberalizare a vizelor. Summitul va avea loc la sfârșitul lunii septembrie la Varșovia. Pe lângă vize, pe agenda Chișinăului se mai află acordul de asociere cu Uniunea Europeană și unul de liber schimb. Subiecte care au fost atinse astăzi, în cadrul unei mese rotunde la care pe lângă Igor Corman a participat și omologul său polonez Anrzej Halicki. Polonia deține din iulie președinția Uniunii europene și este inițiatoarea Parteneriatului Estic, alături de Suedia.
Andrzej Halicki a spus că se așteaptă și speră ca acest deceniu să aducă vecinilor din est al UE un al doilea val de extindere, iar Republica Moldova să poată să prindă acest val dacă l-a ratat pe cel ce a adus țări precum este Polonia în marea familie europeană. Polonia este una din cele două membre ale Uniunii Europene care au inițiat Parteneriatul Estic din care Moldova face parte alături de alte 5 foste republici sovietice.
Continuă Polonia să creadă că Republica Moldova este o poveste de succes în cadrul acestui parteneriat?
Andrzej Halicki: „Indiscutabil, Republica Moldova este lideră printre țările Parteneriatului Estic, dar există multe probleme, politice și economice, interne și externe, pe care țara trebuie să le depășească”.
La sfârșitul acestei luni la Varșovia va avea loc un summit al Parteneriatului Estic care este văzut la Chișinău drept o șansă de a obține urgentarea liberalizării vizelor, un capitol de negociere deja început, dar care nu satisface pe deplin Chișinăul. În octombrie 2010 miniștrii de externe ai Uniunii Europene au spus la Luxemburg că anularea vizelor pentru Moldova este un obiectiv pe termen lung, ceea ce ar însemna o perioadă de 5 ani.
Republica Molodova ar vrea să știe că va obține pentru cetățenii săi privilegiul de a călători fără vize în Uniunea Europeană mai devreme decât i s-a promis, dovadă fiind și această declarație a președintelui comisiei parlamentare pentru politică externă, Igor Corman, rostită astăzi în prezența oficialului polonez:
Igor Corman: „Sigur că așteptările noastre sunt foarte mari de la deciziile care vor fi adoptate la acest summit. Așteptăm o accelerare a negocierilor în privința acordului de asociere cu Uniunea Europeană, să demarăm cât mai curând posibil negocierile asupra creării unei zone de comerț liber, dar și în acest subiect foarte sensibil, al liberalizării vizelor. Noi luptăm pentru revizuirea acestei percepții asupra vizelor astfel încât ele să nu fie privite ca o perspectivă pe tremen lung, dar ca pe o chestiune de urgență. Nu ne putem integra în Uniunea Europeană fără ca cetățenii noștri să poată călători liber în Uniunea Europeană”.
O altă așteptare a Chișinăului în raport cu summit-ul de la Varșovia este legată de liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană. Republica Moldova ar vrea să poată obține lumina verde pentru începerea negocierilor unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Întrebat de Europa Liberă care va fi poziția Poloniei în această problemă, Andrzej Halicki a evitat să dea un răspuns clar, dar a sugerat că Republica Moldova mai are de muncit pentru a-și crea imaginea unei țări cu o economie liberă.