Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: R.Moldova trebuie să fie mai fermă în chestiunea Transnistriei. Radio Europa Liberă. 09.09.2011.

106

Anneli Ute Gabanyi: „Este clar că atât asupra Chișinăului, cât și asupra Tiraspolului se fac presiuni sau, hai să spunem, există așteptări ca să se ajungă la o îmbunătățire a relațiilor prin intensificarea acestor măsuri de intensificare a încrederii. Întrebarea este una de principiu și mă tot gândesc și fac paralela și cu relația Germania Federală și Germania de Est înainte de 1989. Și atunci Republica Federală Germană a acordat anumite avantaje RDG-ului. De exemplu, RDG-ul a avut foarte multe înlesniri care existau pentru Germania Federală în cadrul Uniunii Europene au fost transferate și lor. Într-un fel asemănător am impresia că și Moldova acordă destule înlesniri mai ales oamenilor de afaceri din Transnistria. Cam în același fel, adică îi lasă cam aceleași avantaje pe care le primește Guvernul central, ba chiar se pare că există și niște fonduri care, transferate Chișinăului, trebuie să fie dirijate și către Tiraspol. Problema pentru mine personal care se pune este următoarea: dacă guvernul de la Tiraspol nu vede că ar putea să primească mai multe înlesniri, dacă s-ar reintegra în Republica Moldova și de ce s-o facă? Pentru că se tot spune: da, la un moment dat, când Moldova va deveni mai democratică, atunci când Moldova va deveni mai prosperă… Dacă ar exista destule avantaje, atunci ar exista și un fel de atracție pentru Transnistria de a se reintegra. Dar dacă, să spunem, le dăm tot ce ar putea să dorească cel puțin cei care domnesc la Tiraspol și fără integrare, în formă de măsuri de intensificare a încrederii, întrebarea ar fi: de ce s-o mai facă? E o problemă de principiu.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că această întrevedere ar însemna că externul forțează Chișinăul și Tiraspolul să accepte un compromis privind federalizarea Republicii Moldova?

Anneli Ute Gabanyi: „N-aș crede. Statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova este o temă, care nu poate fi discutată între cei doi. Este o temă pentru negocierile 5+2. Iarăși o altă întrebare este în ce măsură simpla reluare a acestor negocieri în septembrie ar putea să fie deja un succes. Lucrul acesta s-a văzut și înaintea celeilalte întrevederi de la Moscova, ultimei întrevederi, și rezultatul a fost zero.”

Europa Liberă: Dumneavoastră admiteți și un eșec acum, la 22 septembrie la Moscova?

Anneli Ute Gabanyi: „Hai să spunem altfel: întrebarea este ce înseamnă un eșec sau o victorie, pentru cine? Republica Moldova ar trebui să fie fermă. Am citit destule luări de poziție a unor oficiali ai Guvernului de la Chișinău, care spun foarte clar că anumite lucruri nu pot fi negociate. Întrebarea este dacă acest lucru se știe și la Tiraspol, și se știe și la Moscova. Și înainte de a se accepta ca poziție a Republicii Moldova de a nu accepta anumite lucruri, adică o federalizare în care Transnistria ar primi un drept de veto asupra politicii interne și externe a Republicii Moldova. Și în al doilea rând că Moldova nu va agrea staționarea, într-un fel sau altul negociat un acord de staționare a unor trupe rusești în continuare. Mă tem că numai o presiune mai mare a Occidentului asupra Rusiei în această problemă ar aduce succes. Mă întreb dacă această presiune există sau va exista. De aceasta depinde succesul așa cum îl vedem, hai să spunem, noi.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, credeți că fiecare dintre participanți a încercat la această conferință să profite cât mai mult la nivel de imagine?

Anneli Ute Gabanyi: „Acest lucru este cert. Este absolut sigur că Smirnov are mare nevoie pentru a-și clădi o imagine cât mai bună înaintea alegerilor care îi stau în față. Cred că și primul ministru al Moldovei desigur că nu ar refuza ca să iasă din această convorbire cu o imagine îmbunătățită. Sigur, este important pentru Guvernul Republicii Moldova să pară deschis unor negocieri, să pară deschis unor măsuri, care într-adevăr îmbunătățesc climatul între Moldova și Transnistria, dacă putem să spunem așa. Imaginea pe care o va primi domnul prim-ministru Filat va fi aceea a unui om, care este interesat și de îmbunătățirea sorții oamenilor din Transnistria, a cetățenilor, care au pașaport moldovenesc.”

Europa Liberă: Bine, dar domnul Lupu, președintele interimar, speakerul Parlamentului, a vorbit despre această întâlnire Filat-Smirnov ca despre o întâlnire controversată.

Anneli Ute Gabanyi: „Bine, noi am pornit de la ideea că atunci când au loc astfel de evenimente Alianța trebuie să se pună de acord. Dacă nu au avut timp sau intenția să se pună de acord, mi se pare puțin straniu ca să se dea publicității imaginea din nou a discordiei din interiorul Alianței. Aici este într-adevăr un punct foarte vulnerabil al autorităților de la Chișinău și nu este bine.”