Prima întrebare a fost: în lipsa obiecțiilor părților, tratatul de bază moldo-rus a fost prelungit în mod automat, cu sau fără semnături?
Andrei Popov: „Se cunoaște că acest tratat a fost semnat acum 10 ani de către președintele de atunci Voronin și Putin, pe o perioadă de 10 ani de zile. Într-adevăr este o clauză că documentul este prelungit pentru o altă perioadă de 10 ani de zile, dacă cu 6 luni înaintea expirării niciuna din părți nu prezintă nici un fel de obiecții. Miniștrii doar au salutat prelungirea automată a tratatului, dar nu s-au pus nici un fel de semnături în acest sens.”
Europa Liberă: Ce are de câștigat Moldova de pe urma prelungirii acestui termen?
Andrei Popov: „Este un document fundamental, care definește principii de bază. Printre ele, egalitatea suverană, respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea ambelor state, neamestec în afacerile interne, inviolabilitatea frontierelor, nerecurgerea la forță și la amenințările cu forța. La fel de important este atașamentul față de nesusținerea mișcărilor separatiste de către Rusia în Moldova, de către Moldova în Federația Rusă, de aceea ne dorim foarte mult ca realitatea raporturilor să se desfășoare la nivelul prevederilor acestui tratat, care definește și o relație de parteneriat strategic.”
Europa Liberă: Și totuși sunt voci care spun că trebuia acest tratat de revăzut din moment ce ar exista probleme majore privind integritatea Moldovei și armata rusă pe teritoriul țării. Când și cine va discuta aceste probleme? Încă 10 ani fără schimbări radicale e prea mult, nu?
Andrei Popov: „Am abordat în cadrul vizitei domnului Lavrov în diverse întâlniri, inclusiv și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Partea rusă a reiterat atașamentul său față de reglementarea acestui conflict în baza respectării integrității teritoriale și suveranității Moldovei cu acordarea unui statut special garantat Transnistriei, dar și subiectul retragerii. Personal, însoțind delegația pe parcursul întregului itinerar, având mai multe discuții și cu domnul vice-ministru Karasin, care l-a însoțit pe domnul Lavrov, i-am explicat și mai clar care este poziția noastră, cea care împarte prezența militară rusă în două componente, prima, care ține de participanții din Rusia cu un contingent de circa 500 de oameni în formatul trilateral al aranjamentului de pacificare în zona de securitate, în baza acordului din iulie 1992.
În același timp spune că la ora actuală nu există premise pentru escaladarea conflictului armat, și sarcina noastră nu este să împărțim cele două maluri. Este o altă sarcină, să apropiem malurile Nistrului, să provocăm integrarea, comunicarea, interacțiunea. Or, pentru aceasta este important să transformăm aceste forțe într-un contingent civil cu mandat internațional. Pe de altă parte, cea de a doua componentă militară sunt stocurile de la Kolbasna și trupele care asigură paza acestora, prezența acestor componente ale forțelor militare rusești nu are nicio bază juridică și trebuie retrase necondiționat și necondiționat.
Replica interlocutorilor ruși este legătura cu procesul de negocieri, cu acordul sau nu al conducerii de la Tiraspol, perspectiva rusă pe care o împărtășesc este că pe măsură ce se vor realiza progrese în negocieri, vor fi progrese și în retragere. Noi nu acceptăm la Chișinău logica sincronizării, nu există obstacole reale în calea reluării procesului de retragere și acest lucru în discutăm cu partenerii ruși într-o manieră foarte directă.”
Europa Liberă: În tratat e scris negru pe alb că Rusia are statutul de mediator și garant al soluționării conflictului tranistrean?
Andrei Popov: „Da, este o formulă de compromis. În preambulul acestui tratat este stipulat că Federația Rusă are un rol de garant al rezultatelor viitoarei reglementări a conflictului transnistrean, ce este fundamental, indiferent de declarațiile care vin de la Tiraspol, cu privire la independența regiunii. Indiferent de ce spune Tiraspolul, este fundamental ca politica Rusiei față de reglementarea conflictului să se bazeze într-adevăr pe acest principiu cheie, cel al respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Am primit, în cadrul vizitei lui Lavrov, asigurări în acest sens.”