Interviu cu Victor Osipov: Se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist. Radio Europa Liberă. 12.12.2011.

147

Europa Liberă: Avem primele rezultate parțiale, care arată că Igor Smirnov ar putea să piardă în această luptă pentru putere în Transnistria după scrutinul de ieri. Agenția Novîi Region anunță că pe primul loc s-ar clasa Anatolie Kaminski, pe locul doi Evgheni Șevciuc, pe locul trei Igor Smirnov. Domnule Osipov, ce ar însemna pierderea puterii în Transnistria pentru Igor Smirnov?

Victor Osipov: „Dacă Smirnov va pierde puterea în Transnistria, aceasta va fi și principala ​​semnificație. Vreau să spun că se vor înlocui la conducerea acestei regiuni, eventual, în această situație, persoanele. Nu știu însă dacă am putea să ne grăbim cu alte concluzii, la care probabil faceți aluzie. Nu știu dacă asta ar însemna o schimbare esențială a raporturilor dintre Chișinău și Tiraspol în perspectiva reglementării transnistrene, ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar în eventualitatea pierderii puterii, Igor Smirnov ar fi însușit lecția Moscovei? Nu a avut sprijinul Kremlinului și de asta a pierdut alegerile? Sau cetățenii de acolo nu-l mai vor pe Igor Smirnov?

Victor Osipov: „Întâi de toate eu aș vrea să fac totuși, am încercat să mă informez din sursele puține care există înainte de interviu pentru Europa Liberă: exit-pollul îl dă pe Smirnov în frunte.”

Europa Liberă: Câștigător.

Victor Osipov: „Da, cu 46 de procente, urmat de Șevciuc, cu 23 și Kaminski abia pe locul trei, cu 22. Este o distribuție esențială pentru că dacă se va confirma după numărarea tuturor buletinelor, atunci va determina cine participă în turul doi. Ceea ce transmite Novîi Reghion se bazează pe numărarea propriu-zisă, din câte am înțeles a buletinelor într-un procent încă destul de redus.

De aceea să vedem, nu știm încă care va rezultatul, dar la întrebarea pe care mi-ați pus-o, legată de influența, de intervenția factorului moscovit în alegerile de la Tiraspol și unii spun că în eventualitatea pierderii sau câștigului chiar a acestor alegeri de către Smirnov, acest ping-pong, sau aceste intervenții vor scoate în evidență faptul că Transnistria este o entitate suverană, pe care nici chiar Kremlinul nu poate s-o influențeze, sau nu poate să determine rezultatele proceselor politice interne.

Eu, totuși, aș spune că această campanie electorală, pe care a urmărit-o toată lumea, cu arestări, percheziții în familia Smirnov, acuzații, susținere fățișă, prezența premierului actual din Rusia pe panourile cu Kaminski arată cu totul altceva. Arată cine de fapt este jucătorul principal în aceste alegeri. Desigur că nu înseamnă că va câștiga. Am văzut în Osetia de Sud surprize pentru tehnologii politici de la Moscova. Cel mai important și cel mai mare putere, până la urmă, asemenea exemple arată o are totuși alegătorul, orice nu am crede noi despre dânsul.”

Europa Liberă: Eu am fost ieri în stânga Nistrului, am discutat cu foarte mulți alegători și mulți dintre ei își exprimau nedumerirea cum că o perioadă atât de lungă, 20 de ani, Igor Smirnov a fost susținut de către Kremlin, apoi a ieșit așa brusc din grațiile Moscovei, iar rușii și-au anunțat această susținere pentru Anatolie Kaminski la așa-zisul scrutin prezidențial. Admiteți că ar putea să se repete scenariul din Osetia de Sud cu repetarea alegerilor?

Victor Osipov: „Situațiile sunt foarte diferite. Bun, eu trebuie să fac o remarcă, pentru că iarăși am pomenit cuvântul alegeri. Sigur că această campanie are și un alt obiectiv, sau are și alt efect colateral și se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist, cu competiție reală, ceea ce de asemenea înțelegem cu toții, ar putea servi ca și argument pentru pretinsa statalitate transnistreană.

Dar nu știu, nu cred că scenariile pot fi, se pot repeta. Însă anumite similitudini există. Eu aș fi spus altceva și într-adevăr, am urmărit și eu reportajele de ieri, cetățenii din stânga Nistrului, populația din stânga Nistrului este foarte confuzionată.”

Europa Liberă: Absolut.

Victor Osipov: „Foarte confuzionată. Deci, dacă Caminschi iese pe locul trei, vă dați seama, ce diferență? Să nu uităm că au fost alegeri în Duma de stat, care s-au desfășurat și în stânga Nistrului, în peste 20 de secții de votare, acolo Edinaia Rosia a ieșit pe primul loc și candidatul susținut de Edinaia Rosia în alegerile locale să iasă pe locul trei? Cât de relevant este asta pentru autoritatea pe care Putin o are în regiune. Este, se vede clar o confuzie totală în mediu populației și mi-a plăcut o replică, dată de o doamnă intervievată ieri acolo. Întreabă: la ce sperați, știți cum întreabă la urnele de vot, și zice: sperăm să fie mai bine, însă totul este în ceață, a spus ea și cred că asta este caracteristica cea mai exactă, din perspectiva oamenilor.”

Europa Liberă: Din ceea ce am și tot dacă e să facem trimitere la spusele oamenilor – întrebându-i și eu despre viitorul Transnistriei pe mulți alegători de acolo – unii spun parcă și-ar dori reunificarea Moldovei. Mai mulți spun că totuși insistă pe edificarea unei regiuni.

Victor Osipov: „Valentina, eu îmi cer scuze și nu aș încerca să facem în baza discuțiilor particulare o cuantificare, câți și pentru ce optează din punctul acesta de vedere. Dar haideți să observăm, și ceea ce ai relatat acum este o confirmare, că pentru prima dată, eu nu prea am văzut înainte, mai ales în situații din astea destul de încordate legate de alegeri și destul de mulți oameni au spus deschis în fața camerelor de luat vederi că s-au săturat de această situație de izolare, de lipsă de perspectivă, de lipsă de statut.

Pentru că și cetățeanul, și omul simplu din Transnistria are lipsă de statut, dacă nu-și ia un pașaport ucrainean, rusesc, moldovenesc, sau românesc, eventual. Oamenii s-au săturat și eu observ mulți dintre ei, nu știu câți sunt, dar este evident că o spun deschis, în fața camerelor, votează cu totul altfel decât au votat înainte. Eu aș spune că din punct de vedere calitativ, nu știu cantitativ, se observă ideea, să zicem așa, a reunirii cu Republica Moldova – este spusă în voce. Poate de voci puține.”

Europa Liberă: Mai puțini moldoveni am văzut să vină să participe la acest așa-zis scrutin din stânga Nistrului ieri. Dar ce ar putea să aducă nou o eventualitate a schimbării puterii de la Tiraspol în relația cu Chișinăul?

Victor Osipov: „Bine, factorul uman contează de asemenea. Desigur, un alt interlocutor în locul lui Igor Smirnov se va comporta altfel decât Smirnov. Eu iarăși vreau să vă spun că sunt foarte prudent în aprecieri. Nu neapărat mai bine.

Modernizarea administrației de la Tiraspol de către forțe din afara Republicii Moldova nu neapărat va aduce beneficii Republicii Moldova. Se va schimba probabil totuși stilul, tonalitatea, ș.a.m.d. Însă haideți încă o dată să constatăm că regiunea este totalmente dependentă și în special nu mă refer aici la toată masa de oameni, la populație, dar în special administrația care este finanțată, este total dependentă de susținerea financiară, geopolitică și cu instrumente de forță, pe care o oferă Moscova.

Deci, eu cred că nu trebuie să ne facem iluzii și să continuăm eforturile metodice, pe care trebuie să le dezvoltăm, pentru că din păcate întârziem în dezvoltarea politicilor de reglementare, de reintegrare a țării. Chișinăul trebuie să se învețe a determina cursul acestui proces, dar nu să aștepte când el va fi facilitat de altcineva.”

Europa Liberă: Domnule Osipov, vă mulțumim.

…..