Eugen Carpov: Convorbiri Vlad Filat – Evgheni Șevciuc la Odesa. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.

142

Premierul Vlad Filat și noul lider transnistrean Evgheni Șevciuk au promis să lucreze pentru a rezolva dificultățile de zi cu zi întâmpinate de cetățenii de pe malurile Nistrului din cauza conflictului transnistrean. Cei doi au vorbit la o conferință de presă comună după o primă întâlnire, astăzi, la Odessa, în prezența ministrului de externe ucrainean.

Această primă întâlnire a celor doi, care abia astăzi s-au cunoscut, a durat o oră și jumătate la reședința administrației de la Odesa. Premierul moldovean Vlad Filat a apreciat drept productiv și constructiv dialogul cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc. Vlad Filat a spus la conferința de presă că părțile nu au ascuns problemele existente, ci din contra – au încercat să le discute sincer. Șeful Cabinetului de miniștri a mai precizat că negocierile privind reluarea completă a circulației trenurilor, dar și pe alte subiecte vor continua.

Liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc și-a exprimat speranța că pe viitor prin eforturi comune barierele care s-au acumulat de-a lungul anilor vor fi eliminate. El a amintit despre primul pas făcut de către Tiraspol și a spus că urmează a fi făcuți încă doi pași.

L-am întrebat pe vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, care a fost prezent astăzi la Odesa ce a avut în vedere Evgheni Șevciuc, vorbind despre acești trei pași?

Eugen Carpov: „Poate că a avut în vedere faptul că deja dânsul a emis anumite decizii pentru liberalizarea pentru cetățenii locuitori pe malul stâng a mișcării spre malul drept. În continuare așteptăm că asemenea măsuri să acopere și populația de pe malul drept. Republica Moldova în contextul direct nu poate să întreprindă pași de reciprocitate pentru că din partea Chișinăului nu sunt impuse nici un fel de restricții pentru circulația cetățenilor de pe malul stâng.”

Europa Liberă: Să înțelegem că acei demnitari de la Chișinău, care sunt considerate persoane non-grata în stânga Nistrului ar putea să scape de această „meteahnă”?

Eugen Carpov: „Sper foarte mult. În primul rând vreau să vă spun că eu sunt vizat de această așa-numite restricții și am discutat și cred că avem un punct comun de vedere că asemenea metode din trecut nu sunt acelea, care să poată să ne încurajeze spre o apropiere. A fost un prim contact, s-a stabilit un canal de dialog, dialog absolut necesar. Noi am convenit care vor fi pașii pe care trebuie să-i întreprindem inclusiv până la 5+2 și în primul rând ar fi reanimarea grupurilor de lucru, activității acestora, fapt care este prioritar. Am convenit să avem o abordare constructivă pentru detensionarea situației și întreprinderea unor pași concreți pentru ca probleme să nu mai apară în zona de securitate.”

Discuții referitoare la un eventual statut pentru Transnistria nu au fost pe agenda întrevederii de astăzi. Atât demnitarii de la Chișinău, cât și reprezentanții Tiraspolului cred că prin inițierea acestui dialog de astăzi s-a pus baza unor discuții constructive în cadrul formatului de negocieri 5+2, eveniment care urmează să se producă la finele lunii februarie la Dublin.