Eugen Revenco: După convorbirile Vlad Filat – Evgheni Șevciuc. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.

173

O primă întrevedere astăzi la Odesa între premierul Vlad Filat și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc. Deși s-ar părea că e o primă întrevedere la care abia au făcut cunoștință cei doi, totuși discuțiile au durat pe parcursul unei ore și jumătate. Ei spun că acest dialog a fost plin de conținut. Avem de-a face cu un pas făcut cu dreptul în relația Chișinău-Tiraspol? E întrebarea pe care Valentina Ursu i-a adresat-o lui Eugen Revenco, coordonator de programe la Asociația de Politică Externă.

Eugen Revenco: „Noi trebuie să ținem cont de faptul că această întâlnire vine la scurt timp de la momentul în care Evgheni Șevciuc a luat leadership-ul în regiune. Să ținem cont de prezența ministrului de externe ucrainean.”

Europa Liberă: Domnul Constantin Grișcenco, care a fost gazda acestei întrevederi.

Eugen Revenco: „Unul din mediatori prezent la masă. Cred că este un gest de deschidere și de încurajare a acestui dialog. Înțeleg că discuțiile au fost într-o atmosferă de non-confruntare, care a prilejuit și întâlnirea din Dublin, în cadrul conferinței 5+2.”

Europa Liberă: Când premierul Vlad Filat spune că apreciază acest dialog drept unul productiv și constructiv, ce are el în vedere? Chiar să înțelegem că de astăzi piedicile care au existat în relația dintre Chișinău și Tiraspol se elimină?

Eugen Revenco: „Este prea optimist să credem în acest fel, pentru că ar însemna o capitulare totală a Tiraspolului și o unificare imediată, peste noapte cu restul Republicii Moldova. Nu. Este un mesaj pozitiv de reluare a unui dialog care nu a existat. Au fost punctate anumite probleme asupra cărora ei se vor concentra.”

Europa Liberă: Care sunt aceste probleme?

Eugen Revenco: „Aceste probleme asupra cărora se vor concentra vor avea un caracter, adică reluarea transportului trenurilor, în special marfare. Doi – ține de ceea ce numim noi măsuri de consolidare a încrederii și construcția unor punți de comunicare între malurile drept și stâng, sau politica pașilor mici, cum o numesc reprezentanții de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Chiar astăzi Evgheni Șevciuc, dacă e să-l citez, a spus așa: „Suntem adepții strategiei pașilor mici în direcția normalizării relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.”

Eugen Revenco: „Este bine că liderii celor două maluri au identificat căi unde pot fi găsite apropieri și poziții, care pot fi armonizate în așa fel încât viața locuitorilor, cetățenilor din zona de securitate în mod special, și afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă cât mai puține obstacole și să se apropie. Evident că problemele politice mari, care țin de statutul nu au fost scoase în evidență în acest moment. Probabil este și un pas rezonabil ca în acest moment să nu se abordeze cu Evgheni Șevciuc această problemă, dar să se discute despre lucrurile pe care le stăpânește.”

Europa Liberă: Despre posturile de pacificatori au discutat.

Eugen Revenco: „Au discutat și este bine că nu au evitat acest subiect care era de importanță pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu s-a ajuns la un consens.

Eugen Revenco: „Pacificatorii nu sunt o problemă care ține numai de Chișinău sau numai de Tiraspol. Să nu uităm rolul decisiv al Federației Ruse și influența Federației Ruse asupra Tiraspolului.”

Europa Liberă: Deci, o decizie prin consens urmează să fie luată pe marginea unei eventuale transformări a acestei misiuni de pacificare sub un mandat civil.

Eugen Revenco: „Am fi foarte optimiști dacă am crede că la Dublin lucrurile s-ar soluționa și ar fi transformată această misiune de pacificare.”

Europa Liberă: Cât timp ar trebui pentru ca această problemă să fie soluționată?

Eugen Revenco: „Haideți mai întâi să-l vedem pe Evgheni Șevciuc dacă stăpânește în întregime controlul asupra situației politice în regiune. În măsura în care dânsul poate asigura liniștea și securitatea pe malul stâng al Nistrului și gradul său de libertate în raport cu Moscova. Cel puțin premizel externe sunt pozitive pentru ca avem și susținerea SUA, a Ucrainei, în mod special, a Uniunii Europene și simpatia altor parteneri externi, cum ar fi Germania și alții.”

Europa Liberă: Rămâne susținerea Kremlinului s-o aibă Republica Moldova.

Eugen Revenco: „Kremlinul are nevoie să-și redefinească poziția, nu cred că această redefinire este posibilă înainte de alegerile din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Alegerile prezidențiale.

Eugen Revenco: „Alegerile prezidențiale mă refer.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Revenco, credeți că am putea crede că noua administrație de la Tiraspol va renunța la sintagma „recunoașterea Transnistriei”?

Eugen Revenco: „Este prematur să vorbim despre renunțarea la anumite, dacă doriți, stereotipuri sau poziții dure referitoare la statut. Chestiunile de statut nu s-au discutat și astea nu vor fi prioritatea cel puțin pe termen scurt. Este inevitabil ca acest subiect, referitor la statut să revină în atenție și să fie abordate de către părți. Este altceva – în ce moment. Cu certitudine acum în luna februarie nu este cel mai potrivit moment.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să aștepte locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului de la această primă întrevedere?

Eugen Revenco: „Putem să așteptăm că nu vor fi înrăutățite relațiile în timpul apropiat. Putem aștepta că autoritățile de la Chișinău și administrația de la Tiraspol vor încerca să găsească coeziune în acțiunile lor în așa fel încât să evite confruntarea și să evite crearea de obstacole adiționale. Cel puțin gestul, sau pasul politic întreprins de Evgheni Șevciuc, care a anulat taxele de import din Republica Moldova de pe malul drept spre malul stâng, este un pas care trebuie să fie apreciat ca un gest de bună credință.”

Europa Liberă: El a zis că acesta este primul pas și mai urmează doi pași. Ce a lăsat să se înțeleagă? Următorii pași am înțeles că ar putea fi invers, pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului și pentru cetățenii din UE.

Eugen Revenco: „Putem să așteptăm multe lucruri. Eu, de exemplu, aș aștepta ca libertatea circulației persoanelor să nu fie îngrădită. Să nu fie îngrădită ca un prim pas, să nu uităm că un număr de cetățeni de-ai noștri au interdicție de intrare. Bunăoară deputații, sau alți oameni, care li se par kgb-iștilor puțin suspecți. Putem să așteptăm, suntem îndreptățiți să așteptăm, încă un gest în adresa comunității internaționale, ca un gest de deschidere față de partenerii internaționali, în special partenerii de dezvoltare, care sunt dispuși să investească în consolidarea măsurilor de încredere. Deci anularea măsurilor de restricționare. Dar să nu uităm că lansarea grupurilor de lucru, să nu ne scape. Părțile au convenit.”

Europa Liberă: De fapt am înțeles că a fost stabilit și un grafic de ședințe ale grupului de lucru privind reluarea traficului feroviar prioritar.

Eugen Revenco: „Dar eu mă refer și la celelalte grupuri de lucru, care au stagnat într-un fel sau nu au fost productive în ultima perioadă. Și dacă ar exista un impuls pozitiv, lucrurile ar putea să avanseze. În special cred că ar fi extrem de important pentru întreprinderile din Transnistria să nu piardă trenul negocierilor dintre Republica Moldova și UE în ceea ce ține de crearea zonei de comerț liber, altfel ar risca să suporte costuri exorbitante pentru mediul de afaceri existent pentru alinierea la standardele europene și a nu scăpa piața de desfacere care încă mai este importantă și prezintă interes pentru ei.”

Europa Liberă: Domnule Revenco, faptul că Nina Ștanski, cea care a fost desemnată de către Evgheni Șevciuc negociator din partea Tiraspolului în procesul 5+2, a venit la această întrevedere de la Odesa, a efectuat o vizită la Moscova, credeți că a avut careva indicații de acolo?

Eugen Revenco: „Este și firesc, creditorul principal al regiunii din Transnistria – creditorul politic, creditorul financiar și economic este Moscova. Chiar dacă în cadrul acestor alegeri a dat-o puțin greș, oricum influența armată, militară, securitatea și toate elementele de control Moscova le deține. De aceea era inevitabil pentru ei să meargă la Moscova să se prezinte. Dar pentru noi nu trebuie să fie o sperietoare faptul că a fost la Moscova. Și mă bucur foarte mult că autoritățile nu o iau în nume de rău. Rusia este în acest conflict, pentru unii este un rău, dar este un rău necesar.”

Europa Liberă: Deci, în opinia Dumneavoastră, terenul acum este pregătit pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2 de la finele lui februarie la Dublin?

Eugen Revenco: „Există premize suficiente și evident că există încă elemente care urmează a fi pregătite. Dispoziția administrației din Tiraspol și a autorităților de la Chișinău sunt cele necesare pentru a angaja un dialog plenar la Dublin.”