Interviu cu Viceministrul de externe Andrei Popov : „Domnul Putin cunoaște extrem de bine dosarul transnistrean”. Radio Europa Liberă. 06.03.2012.

97

Europa Liberă: Spuneți, vă rog, mai întâi scopul vizitei Dumneavoastră la Moscova?

Andrei Popov: „Consultări între ministere și în cadrul acestor discuții am abordat tot spectrul de subiecte ce ține de colaborarea moldo-rusă în domeniul politic, economic, dar și problematica transnistreană.”

Europa Liberă: A propos, să vă întrebăm despre șansele soluționării conflictului transnistrean. Credeți că revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin va sprijini intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol?

Andrei Popov: „Progresul în procesul de reglementare a conflictului depinde de mai mulți factori. O poziție activă și constructivă, ocupată de partenerii noștri externi, inclusiv Federația Rusă este unul din acești factori, care poate să contribuie nu doar la impulsionarea procesului de negocieri, dar și la atingerea unor rezultate concrete în apropierea unei soluții viabile.”

Europa Liberă: Cresc sau scad șansele față de unele progrese substanțiale pe dosarul transnistrean?

Andrei Popov: „Nu știu, eu n-aș întrevedea schimbări radicale în poziția Federației Ruse în nici o direcție. De altfel am avut un schimb foarte productiv și detaliat de opinii, inclusiv am comparat impresiile de la ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 de la Dublin. Dar domnul Putin este un politician experimentat, care cunoaște extrem de bine acest dosar, dosarul transnistrean. Și are o autoritate și o credibilitate, ca interlocutor, extrem de mare atât pe plan internațional, cât și în cazul interlocutorilor de la Tiraspol. Deci, noi ne legăm speranțe.”

Europa Liberă: Unii analiști spun că nu este exclus că Rusia va merge pe o politică de apropiere a Transnistriei față de interesele rusești.

Andrei Popov: „Haideți, analiștii să facă analizele, eu deja ca diplomat și viceministru pot să spun că sunt mai multe abordări, chiar fiind la Moscova și discutând și cu oameni din mediul analitic, deci avem consultări și cu experți din relații internaționale, văd că scenariile sunt multiple. Cum va evolua politica Rusiei față de spațiul ex-sovietic, dar și UE și Statele Unite după revenirea președintelui Putin la Kremlin? Ce contează e ca Republica Moldova să-și construiască acțiunile în mod coerent, să-și maximalizeze șansele unei reglementări viabile. Și aici sunt mai multe planuri, într-adevăr. Sunt lucruri care depind de noi, cum ar fi intensitatea și coerența reformelor, gradul de atractivitate a malului drept. Contează și foarte mult succesul nostru în promovarea unei politici complexe de apropiere a celor două maluri, măsuri de încredere, reluarea activității grupurilor de lucru, contactele directe între reprezentanții politici. Și aici mizăm pe susținerea din partea Rusiei a unei asemenea abordări pragmatice. Și am discutat cu domnul Karasin anume despre acest lucru.”

Europa Liberă: Domnule Popov, un picușor o să vă rețin atenția Dumneavoastră, amintindu-vă că domnul Șevciuk a făcut declarații recente, spunând că ar fi o posibilitate să introducă rubla rusească, ar cere o aderare la uniunea euro-asiatică. Aceste lucruri ar influența asupra procesului de negocieri?

Andrei Popov: „Evident că în cadrul dialogului, în spiritul unei comunicări deschise și directe, pe care l-am instituit deja întâlnindu-ne de multe ori cu domnul Karasin, am abordat și acest subiect. Am spus că evident, marja de manevră în acțiunile Chișinăului, pe fundalul unor asemenea declarații și retorici absolut nerealiste și contraproductive din partea noii conduceri de la Tiraspol se reduce și colegial am încurajat partenerii de la Moscova să fie mai hotărâți în aprecierile pe care le dau unor asemenea declarații. Bunăoară, membrii în uniunea vamală sau în comunitatea economică euro-asiatică pot fi doar state recunoscute. Iar poziția Federației Ruse, reiterate de altfel, este că Rusia sprijină reglementarea conflictului în baza construcției unui stat respectând cu strictețe principiul integrității teritoriale. Și Transnistria, entitatea Transnistria nu se califică nici măcar pentru a fi examinată ca un candidat pentru participarea în asemenea procese. Dar evident, am îndemnat partenerii să fie și în declarațiile lor publice consecvenți cu această politică, pentru a nu crea anumite așteptări false atât la nivelul administrației transnistrene cât și la nivelul populației.”

Europa Liberă: Bine dar această ultimă reuniune de la Dublin atât Tiraspolul, cât și Moscova au avut aceeași voce când veni vorba ca să egaleze statutul Tiraspolului ca participant cu drepturi depline, așa ca și Chișinăul la acest proces de negocieri.

Andrei Popov: „Știți, nimeni nu pune la îndoială, de altfel, egalitatea participanților în procesul 5+2. Și faptul că negocierile se poartă în spiritul de egalitate și de respect. Dar una e să recunoști egalitatea la masa de negocieri, egalitatea delegațiilor, și alta e să încerci să extrapolezi acest principiu pe subiecte mai mari, cum ar fi egalitatea subiecților de drept internațional, ceea ce mi se pare că, din când în când, fac colegii noștri de la Tiraspol. Și o clarificare în această poziție ne-ar ajuta și pe noi să găsim un numitor comun.”

Europa Liberă: Domnule Popov, dar să ne spuneți tranșant: se discută ideea federalizării Republicii Moldova?

Andrei Popov: „Nu-mi stă în fire să dau atâtea detalii, dar aveți certitudinea că întâmplător sau nu acest cuvânt nu s-a pronunțat astăzi de nici o manieră.”

Europa Liberă: Ce viitor trebuie să aibă relația moldo-rusă?

Andrei Popov: „Eu mă bucur că puneți această întrebare mai largă, căci ar fi incorect să creăm impresia că relațiile moldo-ruse sunt oarecum ostatece sau dependente de un singur subiect, subiectul transnistrean. Sunt mult mai multe dimensiuni, cooperarea comercial-economică. Bunăoară am constatat cu satisfacție creșterea volumului schimburilor comerciale în 2011, practic până la un miliard și 200 milioane de dolari. Deblocarea anumitor dosare sensibile, cum ar fi exporturile de vinuri, exportul produselor pomi-viticole din Republica Moldova, exportul cărnii. Deci la toate aceste dosare sunt pași înregistrați înainte, nu toate sunt soluționate încă, discutăm despre deschiderea unui nou terminal de acces al vinurilor rusești. În 2011 s-a deschis la Peterburg al doilea terminal, după Solnțevo, Moscova. Acum pe agendă este subiectul deschiderii unui al treilea terminal, la Breansk. Am discutat cu această ocazie anumite detalii de pe agenda viitoarei ședințe a comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică dintre Rusia și Moldova, care urmează să aibă loc la Chișinău în următoarele săptămâni.”