Interviu cu Victor Chirilă: Moldova între UE și oferta Eurasiatică. Radio Europa Liberă – 20.03.2012.

80

Europa Liberă: Cum să înțelegem această declarație a liderului de la Kremlin Dmitri Medvedev, care într-un fel a arătat din deget, totuși, Chișinăului și Kievului în eventualitatea neaderării la această Comunitate Economică Eurasiatică?

Victor Chirilă: „Eu cred că domnul Medvedev a atras atenția asupra faptului că odată ce Ucraina, Moldova și alte țări din spațiul post-sovietic vor adera la Uniunea Eurasiatică, aceste state vor avea anumite privilegii. Și probabil că s-a referit la privilegii de ordin economic, comercial și desigur la avantajele energetice, în special, posibilitatea de a importa gaz natural din Federația Rusă la un preț convenabil pentru aceste state, lucru deloc neglijabil pentru economiile lor. Și, în același timp, a menționat că odată ce respectivele state vor opta să rămână în afara acestei organizații sigur că aceste privilegii nu vor fi accesibile. Bine, Republica Moldova a ales deja calea de integrare economică cu Uniunea Europeană. Astăzi au început negocierile cu privire la crearea zonei de comerț liber comprehensive și aprofundate cu Uniunea Europeană. Acest lucru va presupune crearea unei zone economice și comerciale comune cu UE, mai mult decât atât va presupune armonizarea legislativă a țării noastre cu dreptul comunitar. Conform unor prognoze făcute de experți odată ce acest acord va fi semnat Republica Moldova va fi obligată să absoarbă o treime din dreptul comunitar. Ceea ce desigur va crește decalajul dintre Republica Moldova și restul spațiului post-sovietic, care nu va face parte din această zonă de comerț liber cu UE. Cred că Republica Moldova în viitor va trebui să-și clarifice politica sa față de spațiul estic și în primul rând cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Domnule Chirilă ce înseamnă această clarificare din moment ce președintele rus spune că poți avea probleme și complicații dacă nu ai vrea să vii acolo unde ești invitat?

Victor Chirilă: „Eu cred că nu ar trebui să atragem atenție la astfel de declarații. Nu aș vrea să le dau o semnificație negativă. Trebuie să ținem cont de ele și să înțelegem că Republica Moldova, odată ce a ales calea integrării europene va trebui să-și clarifice și politica sa în raport cu Estul și în mod special cu Federația Rusă, să-și reactualizeze principiile de bază ale angajamentelor sale în spațiul CSI.”

Europa Liberă: Ne amintim că șeful Guvernului domnul Filat a semnat anul trecut la Sankt-Petersburg acordul de constituire a zonei libere de comerț a Comunității Statelor Independente, respectivul proiect ce înseamnă, materializează o parte a inițiativei premierului rus de atunci Putin de creare a Uniunii Vamale Eurasiatice?

Victor Chirilă: „În ultimii 20 de ani am ales calea neutralității să nu aderăm la diferite organizații militare din spațiul CSI, iar ce ține de cooperarea economică am spus clar că vom participa la inițiative regionale care presupun cooperarea pe orizontală. Ar acel acord de liber schimb pe care domnul prim ministru la semnat anul trecut presupune o cooperare pe orizontală cu statele din arealul post-sovietic și în special cu Federația Rusă. Acest acord de liber schimb nu are o dimensiune de integrare economică, legislativă, care ar intra în conflict cu Acordul de liber schimb pe care Republica Moldova îl negociază în prezent cu uniunea Europeană. Trebuie să amintesc aici, că de exemplu, statele din Europa Centrală, cum ar fi, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, au fost membre a unei zone de comerț liber din Europa Centrală. În momentul în care aceste state au aderat la UE, au făcut parte din piața comunitară ele au renunțat la această inițiativă de liber schimb din Europa Centrală și acum alte state sunt în această inițiative regională, printre care se regăsește și Republica Moldova. în momentul în care țara noastră va avansa pe calea integrării europene, integrării economice, va face parte din zona economică unică cu UE, atunci probabil că țara noastră va trebui să decidă asupra calității sale de membru al zonei de comerț liber din cadrul CSI. Ori pentru moment nu am ajuns la această etapă, nu suntem puși în fața acestei decizii și acordul respectiv nu este în conflict cu angajamentele pe care le avem cu UE și care urmează să le luăm cu UE în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Chiar șeful diplomației Iurie Leancă spunea că în ceea ce privește aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică, Moldova nu a fost încă invitată în această structură și nu s-a examinat această chestiune. Dar așa, scurt pe doi, credeți că trebuie, ar fi de folos Republicii Moldova să adere la Uniunea Eurasiatică sau nu?

Victor Chirilă: „Republica Moldova, am spus, a ales calea de integrare europeană și în această cale nu e la mijloc doar orientarea externă este vorba de modernizarea Republicii Moldova conform unor standarde democratice, instituționale, sociale, economice. Chiar orientându-ne spre aceste standarde sigur nu înseamnă că Republica Moldova va deveni într-o perioadă foarte rapidă membru al Uniunii Europene. Dar în schimb accesând aceste standarde, implementându-le în viața noastră de zi cu zi noi ne vom apropia de standardele statelor membre ale Uniunii Europene, care reprezintă un model de dezvoltare pentru noi, un model de urmat. Deocamdată, spațiul CSI nu ne oferă un astfel de model comprehensiv, cuprinzător de dezvoltare economică, socială, instituțională, democratică.”