Interviu cu igor Corman: „Moldova trebuie să facă reformele, să accepte valorile europene”. Radio Europa Liberă. 26.04.2012.

128

Europa Liberă: Îl citez pe domnul Voronin, care astăzi în cadrul unei conferințe de presă a spus cam următoarele: s-a întors de la Strasbourg și poate să spună cu siguranță că acele aprecieri pe care le fac deputații comuniști la Chișinău la adresa guvernării și cele pe care le-a auzit din partea demnitarilor europeni sunt identice. ,,Toți au reacționat dur la închiderea NIT-ului”, a spus domnul Voronin.

Igor Corman: ,,Eu nu am auzit aici, la Consiliul Europei pe parcursul acestor zile în cadrul Adunării Parlamentare luări de poziții, care ar sprijini această abordare. Din contra, eu vreau să vă spun că, iată, astăzi a fost înregistrată o declarație privind Moldova. Declarație care este semnată de circa 90 de membri ai Adunării Parlamentare din peste 25 de țări, dacă nu greșesc, o declarație prin care este sprijinit cursul de reforme democratice din Republica Moldova, inclusiv în domeniul mass media și se salut toate celelalte lucruri pozitive, cum ar fi alegerea președintelui, fac referințe la Transnistria acolo. Și nu am observat alte luări de poziție, care ar veni în sprijinul declarației liderului Partidului Comuniștilor.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră cum ați explicat europenilor, de ce a fost retrasă licența acestui post de televiziune NIT?

Igor Corman: ,,M-am referit la acest lucru, când am vorbit pe marginea raportului privind libertatea de exprimare în mass media on-line. Și acolo am expus punctul de vedere, că este decizia unei autorități competente, care acționează în baza legii. Deci, nu este o decizie politică. Și dacă o anumită forță politică nu este de acord cu această decizie, sau instituția respectivă, NIT-ul nu are de cât să o atace în instanța de judecată. Or, până la urmă noi suntem stat de drept, vrem să fim stat de drept. Sau ce suntem?”

Europa Liberă: Am înțeles că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-a arătat interesată să ajute la soluționarea conflictului transnistrean pe dimensiunea parlamentară. Cum o poate face?

Igor Corman: ,,Acest lucru l-a declarat și președintele Adunării Parlamentare, Mignon, când a fost la Chișinău și după vizita pe care a avut-o în Transnistria. El a spus că soluționarea conflictului este o prioritate în activitatea sa pe parcursul a celor doi ani de zile, care au început acum. În acest context, în subcomitetul din cadrul Comitetului pentru afaceri politice și democrația, este creat un subcomitet care se numește Pentru prevenirea conflictelor; acest subcomitet în continuare se va axa și pe subiectul transnistrean, astfel încât să fie identificate posibilitățile din partea APCE-ului cum s-ar putea pe dimensiunea parlamentară de adus niște contribuții pozitive la soluționarea acestui conflict.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vedeți aceste contribuții? Care ar putea fi ele?

Igor Corman: ,,Ceea ce a menționat și domnul Mignon și la deschiderea Adunării Parlamentare, și anume faptul că acest dialog, care a fost reluat în privința conflictului transnistrean, aceste măsuri de încredere care sunt acum consolidate prin diferite proiecte, prin diferite contribuții, deci ele toate reprezintă un început bun. Aceasta este calea, alta nu există.

Sigur că Adunarea Parlamentară al Consiliului Europei este un for pan-european, care poate să adopte rezoluții, să vină cu recomandări pentru Consiliul de miniștri. Dar nu este o instituție care nemijlocit participă la soluționarea acestui conflict, nu este parte a formatului 5+2. Dar poate să vină cu niște impulsuri care să creeze așa un fond pozitiv adițional la acest proces.”

Europa Liberă: Cât timp îi mai trebuie Republicii Moldova să iasă de sub monitorizarea APCE?

Igor Corman: ,,Aceasta depinde în primul rând de noi. Iată, acest plan de acțiuni, care cu părere de rău cam mult timp a luat pentru definitivarea acestui plan, dar din câte știu e în faza finală și va veni în viitorul cel mai apropiat și în Parlament. Este bine să avem o foaie de parcurs, ca să știm foarte exact care sunt aceste domenii, în care noi trebuie să ne îndeplinim obligațiile. Până la urmă vizitele raportorilor, iată chiar la începutul lunii iunie raportorii iarăși vor fi la Chișinău, ei vor monitoriza implementarea acestui plan de acțiuni. Și în dependență de rezultatele noastre se va apropia și ziua când vom ieși din perioada de monitorizare.”

Europa Liberă: Restanțele sunt reformarea procuraturii? Și care altele?

Igor Corman: ,,Sunt multe. Și de multe ori ele se amestecă în cele care fac parte din dialogul nostru cu Bruxelles-ul, când vorbim de integrarea europeană. Până la urmă ele toate reprezintă același lucru: Moldova trebuie să facă reformele, să vină mai aproape de Europa, să implementeze standardele europene, să accepte valorile europene.

Dar, pe dimensiunea cooperării cu Consiliul Europei, aici desigur în primul rând drepturile omului sunt cele care cel mai mult interesează Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară, iată casa care se ocupă, ca să spun așa, de respectarea drepturilor omului. Și aici reforma justiției tot joacă un rol important. Cred că acest plan de acțiuni când îl vom adopta în Parlament el va arăta foarte bine unde sunt și restanțele și unde sunt și prioritățile.”

Europa Liberă: Care plan de acțiuni?

Igor Corman: ,,Planul de acțiuni privind îndeplinirea obligațiunilor noastre, pe care le-am luat când am aderat la Consiliul Europei și care trebuie să ne scoată din perioada de monitorizare și să trecem în faza post-monitorizare.”