Moldova este aproape de valorile europene prin multiculturalismul său, Polonia. Info-Prim Neo. 12.05.2012.

311

Republica Moldova este aproape de valorile europene prin diversitate și multiculturalism, prin toleranța față de cultura tuturor grupurilor etnice de pe teritoriul său, care nu sunt puține, și prin respectul față de valorile europene universale. Declarația a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către referentul pe probleme culturale și de promoție la Ambasada Poloniei în Moldova, soția ambasadorului polonez, Ana Maria Luft.

Ana Maria Luft spune totodată că moldovenii trebuie să cultive mai mult respect față de justiție, de reformele necesare, iar administrația locală trebuie să funcționeze mai bine. „Nu este atât de greu. Totul ține de voință. Dacă moldovenii vor dori să facă parte din UE, cu siguranță că într-o zi, nu prea îndepărtată, Moldova neapărat va fi membră a UE și, dacă are nevoie de sprijinul și ajutorul statelor din uniune, în special al Poloniei, mereu poate conta pe acesta”, a dat asigurări referentul pe probleme culturale și de promoție la Ambasada Poloniei în Moldova.

Ana Maria Luft a comunicat că Ambasada Poloniei la Chișinău promovează mesajul european prin toate căile posibile, prin evenimente culturale și politice, prin relațiile cu presa. Ambasada Poloniei a început chiar și sărbătorirea Zilelor Europei mai devreme. La 3 mai a fost Ziua Constituției în Polonia. Cu această ocazie la Chișinău a fost organizat un concert. De asemenea a fost deschisă și o expoziție de caricaturi. „Astăzi, 12 mai, la Chișinău și pe 19 mai la Comrat vom avea un cort polonez în „Satul European”. Anul acesta fără mâncare, dar foarte colorat, cu baloane și cu informații despre Polonia, cu prezentarea unui film despre organizatoarele campionatului european de fotbal din 2012”, a spus Ana Maria Luft.

Ambasadorul Bogumil Luft va participa la dezbaterile politice din „Satul european”, iar în scena din Piața Marii Adunări Naționale va urca o trupă de dansuri poloneze în costume naționale. Un profesor polonez va acorda lecții de limbă poloneză.

Ambasada Poloniei planifică mai multe evenimente spectaculoase pe parcursul anului curent, printre care un concert pianistic și un concert de muzică simfonică în aer liber, în luna august.

Zilele Europei în Republica Moldova sunt sărbătorite la Chișinău și la Comrat în perioada 12 și 19 mai. Evenimentele sunt organizate de către Delegația UE în Republica Moldova. Sponsori ai activităților sunt companiile Sudzucker, Orange, Agroindbank Moldova și Flor Art.