Ambasadorul moldovean la Berlin: Angela Merkel vine la Chișinău cu un mesaj de susținere europeană. Restul sunt speculații. Europa.md. 12.07.2012.

160

Speculațiile privind un posibil plan de reglementare transnistreană prin federalizarea Republicii Moldova, pe care l-ar discuta Germania cu Rusia pe la spatele Chișinăului și pe care l-ar aduce Cancelarul german Angela Merkel în cadrul apropiatei vizite în Republica Moldova nu au nimic în comun cu realitatea și nu fac bine relației bilaterale cu Berlinul, dar și cu Bruxellesul, spune ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Aurel Ciocoi.

Mesajul cu care vine Angela Merkel este unul de susțenere a parcursului european al Republicii Moldova. Vizita va fi una foarte plină, iar în cadrul acesteia va exista și o oportunitate și pentru cetățenii de rând să o vadă și să o asculte pe Cancelarul Federal al Germaniei.

„Mă miră avalanșa de opinii care a apărut brusc în presa moldovenească imediat după întrevederea primului ministru Vlad Filat cu pretinsul președinte al regiunii transnistrene a Republica Moldova, Evghenii Șevciuk, de la Rottach-Egern, în Bavaria. Sincer să vă spun am rămas perplex când am aflat despre supoziția vehiculată de jurnaliști potrivit căreia în cadrul acestei întrevederi Germania ar fi impus examinarea unui pretins plan de federalizare a Republicii Moldova în contextul soluționării conflictului transnistrean. Este absolut fals. Nu există niciun plan de soluționare a conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova”, spune Aurel Ciocoi.

Memorandumul de la Meseberg, semnat la 5 iunie 2010 de Angela Merkel și președintele rus de atunci Dmitrii Medvedev, la care fac trimitere mulți pretinși analiști de la Chișinău, nu face nicio aluzie în textul acestui document la existența oricărui plan de federalizare, confederalizare, menținere a statului unitar, în contextul soluționării conflictului transnistrean.

Ambasadorul moldovean la Berlin amintește că punctul patru al acestui document stipulează foarte clar că „în contextul eforturilor în plină desfășurare, UE și Rusia vor coopera în particular în sensul soluționării conflictului transnistrean în speranța de a atinge un progres tangibil în cadrul formatului consacrat 5+2. Această cooperare va include angajamentul comun UE-Rusia care va garanta o tranziție fiabilă de la situația prezentă la stadiul final”. Deci, documentul presupune o înțelegere dintre liderii ambelor state și Germania și Rusia și de a coopera nu la nivel bilateral germo-rus, ci la nivelul UE-Federația Rusă.

Aurel Ciocoi spune că supozițiile precum că Germania ar negocia pe la spatele Republicii Moldova cu Moscova un oarecare plan de federalizare ca singura soluție pentru reglementarea transnistreană nu fac altceva decât să stimuleze o oarecare teorie a conspirației, care pare să fie foarte populară în mediul analiștilor din Republica Moldova. Acest lucru induce în eroare opinia publică din Republica Moldova, dar provoacă și o anumită iritare în cercurile politice din UE și în special din Germania.

„Pentru că toate aberațiile astea din presa moldovenească provoacă situația în care eu, în calitatea mea oficială de la Berlin, sunt pus într-o situație jenantă de a da explicații în țara de reședință despre toată avalanșa asta de minciună de care abundă resursele media din Republica Moldova”, mai spune ambasadorul Aurel Ciocoi. „Nu există din partea UE, din partea OSCE, din partea oricărui alt partener internațional al Republicii Moldova nicio presiune referitor la felul în care ar trebui să procedăm noi, Republica Moldova, în contextul identificării unei soluții. Decizia finală va ține numai de voința politică a Republicii Moldova, în comun cu partea transnistreană. Când ambele părți vor conveni forma de reunificare a țării, doar atunci ceilalți parteneri din formatul 5+2 vor accepta soluția și vor garanta implementarea și realizarea acesteia”.

Aurel Ciocoi subliniază că Angela Merkel merge în vizite în țări care sunt parteneri serioși al Republicii Federale Germania. Și vizita la Chișinău este un semn foarte clar de susținere din partea Germaniei a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova. „Doamna Merkel urmează să vină la Chișinău cu un mesaj foarte clar de încurajare a reformelor interne din Republica Moldova, care în scop final au europenizarea țării, a societății, a institutelor democratice, a comunității de afaceri din Republica Moldova. Prin această vizită, doamna Merkel ne întinde o mână de ajutor și ne spune: „Fraților, ceea ce faceți, faceți bine! Și dacă veți continua în felul acesta, atunci cu siguranță veți reuși””, mai spune ambasadorul moldovean la Berlin.

„Vreau să vă asigur că Berlinul este un mare prieten al Republicii Moldova, Germania întordeauna ne-a susținut și ne susține consecvent în procesul de negociere a Acordului de asociere, a Acordului de liber schimb și inclusiv în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize. La nivelul Ministerului german de Externe, la nivelul Cancelariei Federale noi avem o deschidere totală și o susținere necondiționată. Deci, partenerii germani ne spun mereu că noi am rămas practic unica țară din spațiul Parteneriatului Estic care avem șanse reale de a obține ceea ce ne-am propus. Și atunci, evident că și UE are nevoie, ca să nu repet termenul de „poveste de succes”, de un argument plauzibil pentru societatea europeană pentru a arăta, a demonstra în interiorul UE cetățenilor europeni că totuși mai există țări pentru care UE este atractivă. Deși este dificil la nivel politic la ora actuală, luând în considerație dificultățile cu care se confruntă UE în ceea ce privește zona euro, totuși perspectiva extinderii spre Est a Uniunii Europene este una indiscutabilă”.

„Problema însă este următoarea și UE niciodată nu va mai repeta greșelile pe care le-a făcut în 2007, odată cu admiterea României și a Bulgariei. Ambele țări, deja nu mai este o enigmă, la momentul admiterii nu întruneau toate cerințele necesare pentru a deveni membri cu drepturi depline ai acestui aranjament. În cazul Republicii Moldova, situația va fi mai complicată și noi nu vom putea spera la o eventuală aderare la UE atâta timp cât Republica Moldova realimente nu va satisface sută la sută cerințele necesare pentru a beneficia de această calitate onorabilă, sau, ar fi mai corect, civilizatoare”, crede Aurel Ciocoi.

Ambasadorul moldovean la Berlin mai spune că programul vizitei Angelei Merkel la Chișinău va fi foarte plin, iar în cadrul acesteia cetățenii de rând ai Republicii Moldova vor avea ocazia să o vadă și să o asculte.

Lina Grâu pentru Europa.md