Despre politica externă a Moldovei. Radio Europa Liberă. 27.07.2012.

114

Ministrul de externe, vicepremierul Iurie Leancă a îndemnat astăzi alianța de guvernare să facă mai multe eforturi ca să apropie liberalizarea vizelor europene. Vorbindu-le jurnaliștilor despre realizările ministerului său din prima jumătate a anului, vicepremierul Leancă a mai spus că Uniunea Europeană își păstrează încrederea în reușita reformelor moldovene, pe care le sprijină inclusiv financiar în ciuda crizei economice. Relatează Vasile Botnaru.

Vicepremierul Iurie Leancă a insistat pe „partea plină a paharului” atunci cînd a trecut în revistă lucrurile pe care le-a izbutit Ministerul de Externe ca cea mai importantă interfață a autorităților de la Chișinău în raport cu lumea din afară și cu Uniunea Europeană în special. Performanțele cele mai relevante sînt, potrivit lui Iurie Leancă, brevetul de lider incontestabil în cadrul Parteneriatului Estic pe care l-a obținut Chișinăul, dar și cota de vizibilitate și credibilitate care permite să-i fie luat în serios demersul proeuropean. Iurie Leancă:

„Recenta reuniune a miniștrilor din statele membre ale Uniunii Europene și miniștrilor de externe din cele 6 state incluse în Parteneriatul estic” probează cu lux această constatare, Republica Moldova fiind remarcată în intervențiile majorității colegilor mei europeni drept țară lider în cadrul Parteneriatului estic” a cărei perspectivă europeană nu mai poate fi negată. Îmi aduc aminte discuțiile care au avut loc acum un an sau acum doi ani, cu astfel de ocazii, subiectul perspectivei europene pentru țările din regiunea noastră, cele care își doresc acest obiectiv și cele care se pregătesc pentru acest obiectiv, era aproape lipsă din discursurile majorității miniștrilor de externe din țările membre ale Uniunii Europene”.

Pentru scepticii de serviciu care au nevoie de cifre ca să se lase convinși ministrul Leancă a avut o dovadă greu de tăgăduit.

Iurie Leancă: „Republica Moldova, atunci cînd s-a aflat delegația în frunte cu domnul prim-ministru Vlad Filat la Bruxelles, cu cîteva săptămîni în urmă, a fost prima țară care va … a fost luată decizia pentru a i se oferi o sumă suplimentară de 28 milioane de euro pentru promovarea reformelor în 2012-2013 pe trei dimensiuni. De ce mă refer la această decizie? Banii contează, dar aici decizia merge dincolo doar de semnificația pecuniară. În primul rind, mai avem în societate dezbateri, deseori speculative, că, uite, Uniunea Europeană e pe cale de dezintegrare, iar Republica Moldova își propune drept obiectiv aderarea pe termen mediu la o organizație care nu se știe dacă va supraviețui. Or această decizie tocmai vine să demonstreze încă o dată că în pofida bugetelor de austeritate, situații cunoscute de mai multe țări membre ale UE, în pofida anumitor dificultăți întradevăr interesul de a sprijini și de a extinde această zonă de stabilitate și previzibilitate spre Est este una foarte mare. Acești 28 de milioane de euro tocmai simbolizează faptul că Uniunea Europeană este extrem de interesată în regiunea noastră, apreciează evoluțiile pozitive în țările care au dat dovadă de aceste capacități și vin să sprijine prin acțiuni foarte concrete. Acești bani vor merge pentru trei domenii, sper că ați auzit. E vorba de reforma în domeniul rural, în domeniul justiției și în domeniul sănătății”.

Întrebat dacă europenii se uită totuși chiorîș la restanțele pe care le mai are guvernarea de la Chișinău, vicepremirul Leancă a spus că alianța de guvernare (de la Chișinău) nu încearcă să ascundă gunoiul sub preș și discută deschis carențele pe care le semnaleaza expertizele de automonitorizate sau mesagerii Brusselului. Ministrul Leancă a evitat însă un răspuns tranșant la întrebarea dacă Brusselul s-ar simți trădat atunci cînd stările de spirit în favoarea Uniunii euroasiatice ar lua amplare. Iurie leancă a îndemnat presa să explice publicului larg avantajele normelor și standardelor europene care, odată assimilate, aduc beneficii.

După conferința de presă a vicepremierului Leancă am solicitat părerea expertului de la Asociația de Politică Externă Eugen Revenco despre acest bilanț.

Eugen Revenco: „Seamănă mai mult a un exercițiu de comunicare publică decît un raport propriu zis, dar am fi miopi dacă nu am recunoaște aceste realizări”.

Europa Liberă: Dar fiți de accord că ministrul este conștient cui i se adresează – jurnaliștilor care, la rîndul lor, dau curs unor întrebări foarte pragmatice: vom avea sau nu libertatea de circulație? Se va ridica regimul de vize sau nu? La aceste întrebări ce a răspuns și cum a răspuns ministrul?

Eugen Revenco: „Mie mi se par răspunsurile foarte pertinente, semnalele trebuie să fie pozitive și anume în acest sens au fost și mesajele ministrului, indiferent de carențe, altceva că nu le-a punctat și nu le-a scos în evidență”.

Europa Liberă: Știm că pînă în 2012 trebuia să rezolve problema abolitii regimului de vize, în caz contrar a promis să își dea demisia?

Eugen Revenco: „Spusele domnului ministru au fost „într-un anumit context”, cum zic politicienii. Este important că în programul de guvernare este fixată abolirea regimului de vize pînă la încheerea mandatului acestui guvern. Faza întîi a procesului de liberalizare a regimului de vize a constat în adoptarea cadrului de politici și cadrului legislativ considerat la Chișinău a fi cel mai simplu. Și de-aceea executivul spera să încheie acest prces încă la sfîrșitul anului trecut. Lucru care nu s-a întîmplat, pentru că nici scrierea politicilor, nici scrierea legilor nu este doar un process de scriere, ci este un proces de editare și de creare a unor politici noi și de creare de condiții. Acum faza a doua de implementare la care a trecut Republica Moldova este o fază mult mai tehnică și ține de implementare. Or, tradițional Moldova șchiopătează la momentul de implementare”.

În încercarea de a vedea și partea deșartă a paharului l-am întrebat pe Eugen Revenco ce ar avea de reproșat Ministerului de Externe.

Eugen Revenco: „Ceea ce lipsește Ministerului de Externe, probabil, este o legătură inversă cu societatea, cu cetățenii cărora le sînt adresate politicile despre care raportează în exterior.”