Interviu cu Eugen Revenco: Vizita premierului Filat la Moscova și interesele Moldovei. Radio Europa Liberă. 14.08.2012.

126

Premierul Moldovei, Vlad Filat, a anunțat ieri că va merge la Moscova între 11 și 12 septembrie, la invitația omologului său Dmitri Medvedev. Intr-un interviu cu postul nostru de radio, domnul Filat a spus că multe din chestiunile bilaterale cu Rusia, mai ales cele economice și energetice, ar urma sa fie definitivate cu aceasta ocazie. Reamintim că la sfîrșitul acestei luni, cancelara Germaniei se va afla la Chisinau. Radu Benea l-a intrebat pe Eugen Revenco de la Asociația pentru Politică Externă, daca cele doua vizite ar putea avea vreo legatura intre ele ?

Eugen Revenco: „Ar fi cel puțin naiv să credem că prim-miniștrii, fie ai Moldovei, fi ai Rusiei, își fac agenda în funcție de agenda prim-ministrului al Germaniei. De aceea nu putem bănui nici un fel de legătură directă. În al doilea rând, din câte cunosc, aceste vizite au fost convenite independent una de alta și au fost convenite separat. De aceea, nu este o legătură. Apoi, subiectele care urmează a fi discutate țin de interesele Republicii Moldova atât cu Germania, cât și cu Federația Rusă separat.

Altceva e că poate anumite subiecte urmează să fie abordate și cu cancelarul german și cu primul ministru al Federației Ruse. Dar să nu uităm, de asemenea, că ocazii de a se întâlni cu primul ministru al Federației Ruse, prim-ministrul Vlad Filat le poate avea multe, având în vedere cadrul multilateral al CSI care oferă asemenea prilejuri. Agendele vizitelor nu sunt legate între ele. Este altceva că anumite subiecte de interes s-ar putea regăsi în discuțiile bilaterale separate pe care le va avea primul ministru în cadrul întâlnirilor cu Angela Merkel și cu Dmitri Medvedev.”

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, dl prim-ministru spunea că la Moscova una din cele mai importante probleme pe care le va discuta va fi cea energetică și anume semnarea unui nou contract cu Gazprom. Vlad Filat spunea că va merge cu proiectul unui acord de colaborare energetică inter-guvernamental, care va fi însă discutat mai întâi și cu partenerii din UE, pentru că Moldova face parte din niște aranjamente europene care nu prea convin Gazprom-ului.

Ce ar avea de oferit R. Moldova pentru a îmblânzi furnizorul rus de gaze naturale și pentru a obține ce? Vlad Filat sugera mai înainte, tot într-un interviu cu Europa Liberă, că, de exemplu, problema datoriilor Transnistriei la gazele naturale ar trebui examinată în pachet cu cea a proprietăților ruse nerecunoscute din regiunea transnistreană. De ce și-ar schimba Moscova optica acum, în această problemă?

Eugen Revenco: „Nu cred că Republica Moldova acum trebuie să îmblânzească ceva sau pe cineva. În primul rând, pentru că este vorba despre interesele sale și pentru aceste interese Moldova plătește. Și plătește, apropo, o factură deplină, ca oricare altă țară. Eu cred că guvernații la Chișinău sunt realiști și nu pot fi momiți cu niște modificări de preț iluzoriu. Dar, cu siguranță că guvernul de la Chișinău este interesat să nu se repete situațiile anterioare când livrarea gazului era sub semnul întrebării pe motive politice sau de alt gen. Deci, securitatea livrărilor și continuitatea acestora, pentru că prețul oricum nu este ieftin. Nu sunt prețuri promoționale, sunt prețuri depline pe care le plătim. A doua parte a întrebării referitoare la legătura sau abordarea la pachet a datoriei Transnistriei și…”

Europa Liberă: …proprietățile rusești nerecunoscute din regiunea transnistreană.

Eugen Revenco: „…cred că sunt două subiecte foarte delicate. În ambele cazuri au fost create cu rea intenție de către Federația Rusă. În ambele cazuri R. Moldova trebuie să-și apere interesele. Și interesele țin de, prima, recuperarea averii luate forțat și fără voie, adică privatizările care s-au făcut de acest regim și ilegal de la Tiraspol, și conștient de companiile susținute de Federația Rusă, deci este o privatizare ilegală, ilicită.

Și, în al doilea rând, acumularea acestei datorii odioase, iarăși, intenționat, cu un scop care nu este deloc unul economic și de aceea nu este R. Moldova cea care trebuie să-și asume prețul plătit sau neplătit pentru gaz de către regimul susținut constant în ultimii 20 de ani economic, financiar și politic de către Federația Rusă. De aceea, aceste subiecte urmează să fie abordate în dialogul cu Federația Rusă. Nu știu dacă neapărat trebuie să fie vizate în cadrul dialogului despre gaz, dar probabil că ar fi cazul să fie discutate în cadrul reglementării transnistrene în primul rând.”