Interviu cu Vlad Filat: „Republica Moldova nu poate să iasă din Comunitatea Energetică Europeană”. Radio Europa Liberă. 28.09.2012.

139

Cu ocazia reuniunii premierilor CSI care a avut loc la Ialta, premierul Vlad Filat a avut o discuție separată cu omologul său rus Dimitri Medvedev. Subiectele principale au fost prețul gazelor și Transnistria. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Vlad Filat: „Vom continua discuțiile care sunt pe agenda relațiilor bilaterale. Este vorba de relațiile economice, relațiile pe dimensiunea umanitară și desigur a fost o discuție aparte care ține de domeniul energetic. În mod special în ce privește de semnarea noului contract pentru livrarea gazelor naturale de către Gazprom pentru Moldovagaz, ceea ce înseamnă pentru consumatorii din Republica Moldova. Am avut iarăși un schimb de păreri, am formalizat propunerea Republicii Moldova. Ea este una foarte clară: Republica Moldova nu poate să iasă din Comunitatea Energetică Europeană. În schimb, am venit cu propuneri concrete în a asigura investițiile Gazprom în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În ce constau aceste propuneri?


Vlad Filat: „Pot să vă spun că, în primul rând, noi vom solicita extinderea termenului de implementare a prevederilor Pachetului III, în cadrul Interministerialei care va avea loc la Muntenegru în data de 18 octombrie. Așa cum se prevede la ora actuală, termenul este 2016, noi vom cere o extindere pentru 2020. Ceea ce ar oferi o perioadă de timp suficientă pentru ca organizarea ulterioară a Moldovagaz să ofere, cum spuneam anterior, garanții, pentru investițiile efectuate. Am vorbit și despre reorganizarea Modovagaz, pentru că este important, ca, după semnarea noului contract și după clarificarea problemelor care sunt în acest sens, compania să fie una funcțională și să nu genereze pierderi și datorii pentru viitor. A fost un schimb de păreri constructiv, foarte deschis și vreau să vă spun că într-o atmosferă foarte bună. La ora actuală avem pozițiile enunțate. Urmează, și așa am convenit, să continuăm munca și să apropiem punctele de vedere întru realizarea unui compromis și pentru ca să avem contractul semnat.”

Europa Liberă: Acest acord interguvernamental în sfera energetică și de livrare a gazelor naturale va fi semnat până la finele anului?

Vlad Filat: „Mai puțin contează acest acord integruvernamental. Ceea ce este important la ora actuală este să avem înțelegerea de principiu pentru semnarea contractului de livrare a gazelor naturale, contract care urmează a fi semnat între Gazprom și Moldovagaz. În ceea ce ține de acordul interguvernamental în domeniul energetic, urmează să reglementeze complexitatea relațiilor în acest domeniu. Este vorba și de energia electrică, este vorba, și de transportul resurselor energetice și este vorba, dacă doriți, de o viziune de viitor, în relațiile noastre în acest domeniu. Acum ne concentrăm și, apropo, acest acord interguvernamental, din punctul nostru de vedere, vine să fortifice și să asigure previzibilitate în activitate și în domeniul gazier, și în relațiile noastre cu partenerii din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Domnule premier, eu înțeleg că acum există oferte și din partea Chișinăului, și din partea Moscovei… Așa că ar trebui numai ambele părți să cadă de acord, da?

Vlad Filat: „Acuma noi avem, în sfârșit, o atmosferă foarte bună în care avem comunicare foarte bună, bazându-ne pe abordări pragmatice, fără emoții și eu sunt absolut sigur că în continuare vom avea aceeași abordare reciprocă, în vederea înțelegerii finale.”

Europa Liberă: Acum să vă întreb dacă ați discutat cumva și despre criza transnistreană. E un subiect pe care insistați să-l mențineți pe agenda bilaterală la nivel înalt dintre Moldova și Federația Rusă.

Vlad Filat: „Sigur, am avut un schimb de păreri în acest sens. Am aceleași poziții. Deci, noi urmează să continuăm să ne facem datoria. Cel puțin, în ceea ce ține de poziția noastră, în ceea ce ține de poziția mea, în calitate de prim-ministru, dar și de cetățean al Republicii Moldova, eu voi continua să fac tot posibilul și imposibilul pentru ca țara mea, Republica Moldova, să fie reîntregită, să fie un stat independent, suveran și teritorial integru…”

Europa Liberă: Domnule Filat, iată că, după o zi, de la întrevederea pe care ați avut-o cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, el a decis că Transnistria va introduce taxe economice suplimentare pentru agenții economici care introduc mărfuri în stânga Nistrului. Vă surprinde acest pas?

Vlad Filat: „Mă surprinde, pentru că, cel puțin, e cazul să avem comunicare în acest sens. Dar aceasta ține de partea formală. Dacă este să ne uităm însă obiectiv, aceste taxe despre care vorbiți dumneavoastră, urmează să vină pentru a asigura echilibrul vizavi de taxele care au fost introduse de către Republica Moldova. În acest sens, urmează să avem o comunicare cu explicațiile necesare, ca să nu oferim posibilitatea să fie speculație prea multă în acest sens. Dar, dacă încă o dată revin, sigur că este deranjant, fiindcă acest lucru nu s-a întâmplat la o zi după, aceasta s-a întâmplat în dimineața zilei în care ne-am văzut. Dar mă rog, este…”

Europa Liberă: Dar el va anunțat? Domnul Șevciuk v-a anunțat despre aceasta?

Vlad Filat: „Asta spuneam… că deranjant este faptul că nu am vorbit la acest capitol, nu mi s-a spus despre acest lucru… Dar, încă o dată, forma deranjează, dar ceea ce urmează să ne facă să privim optimist în față este conținutul. De aceea eu voi insista în continuare să muncesc, împreună cu colegii, pentru a avea rezultat, în calea reglementării conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Domnule premier, dacă ar fi să vă citez pe dumneavoastră, după întrevederea pe care ați avut-o cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ați spus că, în soluționarea oricărei probleme mari sau mici, care are tangențe cu relațiile dintre 2 oameni sau 2 state, în primul rând, este nevoie de încredere. Unii au catalogat această declarație a dumneavoastră drept o gafă monumentală, crezând că ați fi recunoscut independența teritoriului din stânga Nistrului. Cum trebuie să înțelegem noi această declarație pe care ați făcut-o?

Vlad Filat: „Ceea ce am spus, aceea și am avut în vedere. Eu pot să reiterez ceea ce am spus: problemele și fiind ele mari sau mici și problemele care țin de relațiile între oameni sau chiar și între țări, ele pot fi realizate și rezolvate doar având la bază încrederea. Însă, dacă acei care, cu rea-voință, într-o manieră nu doar cinică, încearcă să scoată din contextul general și să afecteze procesul de reintegrare a țării, eu las acest lucru pe conștiința lor… Pentru că, de la problemele care țin de oameni la problemele care țin de țări, sunt și situații intermediare. Eu am relații și cu primari, bazate pe încredere, am relații și cu guvernatorul Găgăuziei, cu bașcanul Găgăuziei, cu un șir de alți funcționari. Deci, nu trebuie să se scoată din contextul general. Mai mult decât atât: eu las pe conștiința celor care știu doar să vorbească și să creeze probleme, să facă aceste interpretări cinice, care nu au nicio legătură cu interesul țării. Eu voi insista, în continuare, voi munci și voi face tot posibilul pentru ca țara noastră să fie reîntregită, așa cum prevede Constituția și așa cum este necesar pentru oameni.”