În primul discurs ținut la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care are loc la New York, președintele Nicolae Timofti a vorbit pe larg despre conflictul transnistrean și modalitățile existente de soluționare a acestuia. Ileana Giurchescu rezuma ideile principale:
„Mesajul nostru este clar: 20 de ani sunt suficienți pentru a depăși problemele trecutului și a venit momentul să construim un viitor comun…”, Timofti a declarat că intențiile Chișinăului în această privință sunt ferme, reintegrarea țării și un viitor european comun.
„Regiunea transnistreană trebuie să primească un statut special în cadrul Republicii Moldova, care să dea regiunii un nivel acceptabil de autoguvernare”, a mai declarat președintele, precizând că orice soluție politică se va baza pe principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova.
În acest context, președintele a cerut modificarea sistemului de menținere a păcii într-un civil, singurul capabil să mărească încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Și a cerut retragerea trupelor rusești, aflate pe teritoriul Republicii Moldova fără aprobarea țării gazdă.
Desigur, Nicolae Timofti a prezentat în deschiderea discursului, prioritățile actuale ale guvernului de la Chișinău: domnia legii, reforma sistemului juridic, combaterea corupție și în ultimă instanță, aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea economiei și reintegrarea țării rămân de asemeni priorități ale actualei guvernări, a mai declarat Timofti.
Partea finală a discursului s-a axat pe cooperarea dintre ONU și organizații regionale și poziția Republicii Moldova față de diverse planuri ale Națiunilor Unite.
În acest context, Nicolae Timofti a anunțat că țările din GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova) doresc o adâncire a cooperării cu Națiunile Unite.
Mai mult, în cadrul procesului de restructurare a Consiliului de Securitate ONU, țările din GUAM vor propune ca grupul țărilor est-europene să primească un loc nepermanent.
În încheierea discursului, Timofti a declarat că Republica Moldova împărtășește aspirațiile ONU de a combate traficul de arme și oameni, de a garanta respectarea drepturilor omului și o dezvoltare economică durabilă, care să șină cont de problemele de mediu.