Moldova a mai făcut un pas spre semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE. Info-Prim Neo. 01.10.2012.

120

Adoptarea Legii concurenței și a Legii cu privire la ajutorul de stat este un nou pas făcut de Moldova către semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel, în cadrul unui briefing de presă prilejuit de publicarea celor două legi în Monitorul Oficial.

Dirk Schuebel a comunicat că mai mulți ani în urmă, când Ungaria dorea să devină stat membru al UE, exista un singur capitol neterminat în negocieri, și anume faptul că țara nu avea adoptate legi cu privire la ajutorul de stat și la concurență. „Adoptarea acestor două legi a fost destul de importantă în contextul negocierilor Acordului de Liber Schimb. Un moment foarte important este și aplicarea acestor legi. Uniunea Europeană, care a oferit Republicii Moldova asistență în procesul de elaborare a lor, va continua să acorde sprijin în aplicarea adecvată a legilor”, a mai spus ambasadorul european.

Legea concurenței prevede transformarea Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței în Consiliul Concurenței. Viorica Cărare, președintele structurii, a comunicat că din a doua jumătate a anului 2013, când intră în vigoare Legea cu privire la ajutorul de stat, va fi asigurată o evidență strictă a acestuia. Orice ajutor va fi notificat de către Consiliul Concurenței. În caz contrar, acordarea acestuia va fi considerată ilegală și ajutorul va trebui returnat cu o dobândă de până la 5%.

În Legea concurenței sunt stipulate noțiunile de „înțelegere de cartel” și „carteluri dure”, care sunt interzise. Viorica Cărare a informat că sunt posibile excepții și unele înțelegeri să nu fie interzise, dacă agenții economici demonstrează că acestea sunt benefice pentru consumatori și pentru economie. Totodată, Legea concurenței mai prevede și notificarea obligatorie a Consiliul Concurenței dacă cifra de afaceri este mai mare de 25 mln de lei.

„Prin adoptarea acestor două legi am făcut un pas mare spre integrarea europeană. Acestea vor avea un impact major asupra mediului concurențial”, a declarat șefa Consiliului Concurenței.

Cele două legi au fost publicate în Monitorul Oficial în lunile august-septembrie. Legea concurenței a intrat în vigoare imediat după publicare, iar Legea cu privire la ajutorul de stat va intra în vigoare peste un an, în august 2013. Autorii au elaborat aceste două legi timp de aproape 4 ani.