Moldova trebuie să îndeplinească până în vară 3 sarcini de pe agenda europeană, viceministru. Info-Prim Neo. 10.10.2012.

120

Republica Moldova urmează să finalizeze până în vara anului 2013 negocierile privind Acordul de asociere, Acordul de instituire a Zonei de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător cu UE și să încheie implementarea fazei a II-a Planului privind liberalizarea regimului de vize. Acestea constituie trei repere de bază pe agenda integrării europene și au fost menționate în cadrul unor audieri în Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Natalia Gherman, a declarat că cele trei priorități urmează să fie realizate până în vara anului viitor, ca mai apoi Comisia Europeană să constate progresele obținute și să recomande Consiliului și Parlamentului European, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie 2013, trecerea la următoarea etapă în relațiile moldo-comunitare.

Natalia Gherman a menționat că Republica Moldova respectă dinamica și ritmul negocierilor pe care și le-a propus. Totodată, viceministrul a specificat că autoritățile trebuie să considere o prioritate actele normative care se referă la toate etapele parcursului european. La fel, autoritățile trebuie să pună accentul pe monitorizarea implementării pachetului de legi adoptat până în prezent.

Viceministrul a menționat că în luna septembrie a avut loc cea de-a 12-a rundă de negocieri pentru Acordul de asociere, în cadrul căreia majoritatea capitolelor din proiect au fost provizoriu încheiate. Natalia Gherman a apreciat că această rundă a fost una de succes pentru Republica Moldova. Următoarea va avea loc în luna noiembrie curent, la Bruxelles. În cadrul discuțiilor urmează să fie abordate capitole ce țin de justiție, libertate și securitate, prevederile generale dar și preambulul acordului.

Natalia Gherman a remarcat că în acest an Republica Moldova a fost vizitată de mai multe oficialități europene importante și comisari europeni, președinții celor mai importante grupuri politice din Parlamentul European, vicepreședintele Băncii Europene pentru Investiții și alți oficiali. Până la sfârșitul anului, la Chișinău va sosi președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ceea ce, potrivit viceministrului, reprezintă o continuare firească a agendei europene și a dialogului stabilit între Republica Moldova și instituțiile europene.