Victor Chirila: Moldova urmează să facă față multor provocări care pot împiedica aderarea la UE. Info-Prim Neo. 29.10.2012.

103

Obiectivul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană este unul realist, însă țara urmează să depășească mai multe obstacole și să facă față mai multor provocări care pot împiedica realizarea acestui deziderat. În primul rând, urmează să lupte cu fenomenul corupției, care împiedică realizarea reformelor în mai multe domenii. Aceste opinii au fost expuse la Forumul UE și Republica Moldova de la Berlin și discutate luni, 29 octombrie, la Chișinău, în cadrul unei ședințe a Clubului de Presă al Asociației pentru Politică Externă.

Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a declarat că la forum comisarul european pentru extindere și politică europeană de vecinătate, Å tefan Fule, a menționat că obiectivul de aderare este unul realist, dar este important ca Republica Moldova să continue reformele inițiate. Oficialul european a apreciat consistența și ritmul de implementare a reformelor de către autoritățile moldovenești și a chemat UE să fie mai ambițioasă când vine vorba de susținerea Republicii Moldova, să nu se limiteze doar la susținerea financiară, ci într-un viitor apropiat să ofere perspectiva clară de aderarea la UE.

Directorul APE a menționat că participanții la forum au declarat că Moldova urmează să depășească mai multe obstacole care pot împiedica realizarea dezideratului de integrare. Economia trebuie să devină una atractivă, modernă, cu crearea unui climat de investiții favorabil pentru investitorii străini, astfel încât să înregistreze o creștere economică sustenabilă, să devină o economie care produce și care exportă mărfuri pe piața UE. De asemena, Republica Moldova urmează să reformeze sistemul juridic, iar o atenție specială trebuie acordată combaterii corupției. „Majoritatea participanților la acest forum au subliniat că Republica Moldova trebuie să lupte mult mai activ cu acest flagel care împiedică realizarea reformelor, care împiedică dezvoltarea unei economii moderne în Republica Moldova”, a spus directorul APE.

Potrivit lui Victor Chirilă, forumul reprezintă un eveniment important pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, promovarea obiectivelor de integrarea europeană, dar și pentru informarea opiniei publice europene asupra reformelor pe care Republica Moldova le implementează în parteneriat cu UE. „Fără progrese tangibile la capitolul combaterea corupției ne va fi greu să argumentăm în fața statelor membre ale Uniunii Europene că Republica Moldova merită să liberalizeze în următorii doi ani regimul de vize”, a conchis Victor Chirilă.

Forumul UE și Republica Moldova au avut loc la Berlin în perioada 22-23 octombrie.