Un spațiu economic comun ar apropia cele două maluri ale Nistrului, APE. Info-Prim Neo. 12.08.2014.

164

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră necesar ca guvernarea de la Chișinău să insiste pe crearea unui spațiu economic comun cu regiunea transnistreană și să atragă expertiza europeană în acest proces. Acest fapt, potrivit expertului, ar duce la apropierea celor două maluri ale Nistrului și la rezolvarea treptată a conflictului transnistrean, în condițiile în care negocierile politice au ajuns în impas.

În cadrul unui club de presă dedicat problematicii transnistrene, organizat de către APE la Agenția IPN, Victor Chirilă a menționat că instituirea unui spațiu economic comun este susținută pe ambele maluri ale Nistrului. În același timp, locuitorii de pe malul drept nu acceptă acordarea unei autonomii privelegiate regiunii transnistrene. „Politicienii trebuie să propună idei care par irealizabile acum”, a subliniat expertul.

Victor Chirilă susține că Republica Moldova nu se va integra în UE dacă nu va reuși să rezolve conflictul transnistrean. În aceste condiții, directorul executiv al APE îi întreabă pe politicienii liberal-democrați, care promit integrarea în UE peste 5 ani, cum văd rezolvarea acestui conflict și dacă întrevăd vreo posibilitate de compromis între Chișinău și Tiraspol.

Victor Chirilă subliniază că malul drept al Nistrului este principalul partener comercial al regiunii transnistrene, iar ramura de transport de mărfuri este mai dezvoltată în regiune decât în restul țării. Transportatorii transnistreni sunt mulțumiți de faptul că pot să-și ia licențele de la Chișinău și nu depind de Tiraspol. Expertul crede că anume prin crearea unui spațiu economic unic Chișinăul poate, fără să implice Tiraspolul, să promoveze cadrul legal al țării și standardele europene la care încearcă să se alinieze Republica Moldova.

Potrivit lui Victor Chirilă, dacă guvernarea constituțională va reuși crearea acestui spațiu economic unic, va fi văzută altfel și de către partenerii externi, care îi vor acorda o susținere și mai mare.

Directorul executiv al APE este de părere că, pentru a avea succes această idee a creării spațiului economic comun, este nevoie ca guvernarea să vină nu doar cu conceptul, ci să convoace și partenerii externi, care pot acorda o susținere financiară cel puțin echivalentă celei pe care o acordă acum Rusia regiunii transnistrene.