Chișinăul trebuie să insiste pe ideea de „spațiu economic comun” cu Tiraspolul, expert. Info Prim Neo. 11.04.2016

134

Republica Moldova trebuie să insiste pe conceptul de „spațiu economic comun” în ceea ce privește regiunea transnistreană. Astfel, autoritățile de la Chișinău trebuie să insiste pe ideea că regimul comercial care există sau va exista pe malul stâng al Nistrului va fi parte nemijlocită a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aceasta este una dintre recomandările expertului independent, Corneliu Ciurea, care a analizat situația ce s-a creat ca urmare a deciziei Consiliului de Asociere de a extinde aplicarea Acordului de Asociere în stânga Nistrului, transmite IPN.

În cadrul ședinței Clubului de presă al Asociației pentru Politică Externă, expertul a menționat că poziția Republicii Moldova trebuie să se axeze pe faptul că relația comercială cu regiunea transnistreană poate fi formalizată, dar numai în contextul Acordului de Asociere. „Partea transnistreană insistă foarte mult asupra formalizării relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. Din punctul lor de vedere, ele nu sunt formalizate. Se spune că relațiile comerciale sunt caracterizate ca fiind neformalizate, dar legale”, a menționat Corneliu Ciurea.

De asemenea, expertul le recomandă autorităților Republicii Moldova să insiste pe faptul că aranjamentele obținute la sfârșitul anului 2015, atunci când a fost luată decizia Consiliului de Asociere, nu reprezintă oferirea unui regim preferențial cu UE pentru regiunea transnistreană, ci este parte a Acordului de Asociere. Potrivit expertului, administrația de la Tiraspol insistă că acesta este un regim preferențial și Chișinăul nu poate să accepte această interpretare, iar tot ce s-a obținut trebuie să fie în albia Acordului de Asociere.

Totodată, expertul le recomandă autorităților de la Chișinău să insiste pe implementarea, de către administrația de la Tiraspol, și a celorlalte prevederi ale Acordului de Asociere. Potrivit lui Corneliu Ciurea, există și o foaie de parcurs și document neoficial, care prevede că regiunea transnistreană trebuie să-și racordeze legislația din domeniile proprietății intelectuale, concurenței, etc., însă nu sunt stabilite termene clare în acest sens. La fel, expertul le recomandă autorităților să obțină un control mai mare asupra procesului de implementare a Acordului de Asociere în regiunea transnistreană. Aceasta pentru a putea garanta îndeplinirea prevederilor Acordului.

Directoarea de programe a APE, Victoria Bucătaru, a menționat că așteaptă o reacție a autorităților la recomandările expuse în cadrul studiului, dar și o transparență mai mare a deciziilor și documentelor care sunt elaborate în cadrul Acordului de Asociere. „Astfel ar fi mult mai ușor pentru experții din societatea civilă de a analiza problematica, dar și prevederile acestora”, a menționat Victoria Bucătaru.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea măsurilor de încredere și cooperării sectoriale între Republica Moldova și regiunea transnistreană”, implementat de Asociația pentru Politică Externă.

Sursa: Info Prim Neo: http://ipn.md/ro/politica/75904