Club de presă cu Victor Chirilă: Rusia vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea DCFTA în stânga Nistrului, opinie. Info Prim Neo, 26.04.2016.

140

Federația Rusă vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în regiunea transnistreană. Aceasta în contextul în care administrația de la Tiraspol va fi nevoită să accepte mai multe angajamente pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Zonei de Liber Schimb cu UE. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă în cadrul unui Club de presă la IPN.

În cadrul Clubului de presă, Victor Chirilă a făcut publice propunerile înaintate de Federația Rusă pentru normalizarea lucrului în formatul de negocieri 5+2. În ceea ce privește propunerea care se referă la elaborarea unui document care ar conține garanții de implementare a acordurilor semnate în formatul 5+2, expertul menționează că accentul este pus greșit. „Formatul 5+2 nu este eficient nu din cauza lipsei garanțiilor pe care le invocă Federația Rusă, dar din cauza refuzului Rusiei și administrației de la Tiraspol de a începe consultările pe toate cele trei „coșuri” de probleme, inclusiv politic”, a declarat Victor Chirilă.

De asemenea, Federația Rusă ar trebui să nu întreprindă acțiuni care ar deteriora situația economică și socială a părților din formatul 5+2. „Să nu uităm că consultările în formatul 5+2 au fost suspendate în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care Federația Rusă pune presiuni politice și economice crescânde cu scopul ca Republica Moldova să-și revadă poziția cu privire la acest acord. Aceasta este o măsură care deteriorează climatul de dialog dintre Chișinău și Tiraspol”, a explicat Victor Chirilă.

Propunerea Federației Ruse privind lansarea unui moratoriu pe inițierea dosarelor penale, în opinia expertului, este anticonstituțională. „Acest moratoriu va fi în contradicție cu articolul 20 al Constituției Republicii Moldova și orice cetățean se poate adresa la instanțele judecătorești din țară pentru a i se face dreptate, indiferent de ce moratoriu ar anunța Chișinăul și Tiraspolul”, a menționat Victor Chirilă.

În opinia expertului, Republica Moldova are cel mai mare interes pentru a integra regiunea transnistreană în câmpul său politic și juridic. Dar aceasta nu înseamnă că ea ar putea accepta compromisuri cu orice preț. „Atât timp cât nu există un numitor comun între Chișinău și Tiraspol asupra direcției politice în care ne îndreptăm, compromisurile politice trebuie să fie foarte bine gândite. Ele nu trebuie să submineze eficiența viitorului stat”, este de părere Victor Chirilă.

Potrivit lui, consultările și negocierile în formatul 5+2 ar avea multe beneficii dacă Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, care au o influență tot mai mare în regiunea transnistreană, ar juca un rol politic pe măsura intereselor economice pe care le au și asistenței pe care o acordă regiunii.

Sursa: http://ipn.md/ro/politica/76215