Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
Subiectul Transnistriei a reapărut în vizor datorită evenimentelor care au avut loc în regiune, a interesului experților OSCE și a președinției germane.
Dar și în Parlamentul Republicii Moldova a început să se discute mai activ la acest subiect. Însăși comunicarea, dialogul și punerea pe masă a opiniilor celor din Parlament contează foarte mult.
Motiv pentru care a fost creată la începutul anului platforma de comunicare și suport politic în reglementarea transnistreană, care discută în particular despre atribuțiile legale, inclusiv atribuțiilor celor care participă la procesul de negocieri. Este nevoie de o legislație în acest domeniu pentru ca negociatorii să aibă confortul legislativ necesar care să le stabilească atribuțiile.
Subiectul Transnistria a reapărut și în legătură cu declarațiile lui Igor Dodon și a acestei formule de federalizare.
Dar și în Transnistria au avut loc evenimente deosebite, pe lângă altele fără precedent au fost aplicațiile militare îndesite și forțarea Nistrului, lucru care nu poate să nu îngrijoreze.
Acest subiect pe an ce trece este tot mai puțin relevant și considerat mai puțin important pentru cetățenii Republicii Moldova. Toate sondajele spun că oamenilor nu le pasă. Este vina elitelor politice pentru că nu reușesc să comunice mai mult pe acest subiect. Am impresia că noi niciodată nu ne-am dedicat acestui subiect suficient de mult pentru a găsi soluții, a avea o viziune, a intensifica dialogul.
Faptul că se fac cedări nu este adevărat – este doar o aparență – noi nu cedăm, ci vrem să găsim soluții, chiar și de compromis, dar care să respecte drepturile omului – drepturile fermierilor, a școlilor…
Spre regret și anul 2016 se finalizează fără soluții. Se vorbește despre 2017 că ar fi un an al șanselor. Dar trebuie să conștientizăm că și noi oferim mai puțin ca model de dezvoltare, ca stat de drept, ca soluție economică.
Nu există o soluție unică consolidată la nivel politic. Dar e cazul să ne consolidăm resursele. La nivelul Guvernului Biroul de Reintegrare ar trebui să fie transformat poate într-un minister, să li se aloce resurse și expertiză suplimentară.