Conferința internațională „Reglementarea transnistreană – încotro?”
Ilvija BRUGE, Researcher, Latvian Institute of International Affairs
PANEL I. Rglementarea Transnistreană: context mai larg, constrîngeri, capcane, oportunități
Menținerea stabilității în est este subiectul cel mai important pe care trebuie să-l aibă în vedere Vestul în dialogul cu Rusia.
Elitele din Transnistria nu au interesul în schimbarea status-quo-ului, care i-a permis Transnistriei să se îmbogățească atât din est, cât și din vest.
Alegerea unui candidat pro-rus la funcția de președinte al Republicii Moldova – aceasta nu este problema UE, care a căutat o istorie de succes în Republica Moldova, dar a găsit un sistem corupt care a discreditat cursul european.
Scenarii de evoluții:
– Cel mai puțin probabil este escaladarea conflictului.
– Cu alegerea noului președinte al Republicii Moldova federalizarea pare să fie un scenariu tot mai probabil. Integrarea europeană ar fi tot mai complicată.
– Un acord între Moldova și Moscova ar putea viza și Transnistria, Chişinăul continuându-și parcursul european.
– Cel mai probabil scenariu este păstrarea status-quo-ului. Având în vedere situația din UE și SUA nu putem conta pe o soluție care să mulțumească toate părțile implicate.
Transnistria nu este o prioritate pentru puterile regionale, dar trebuie evitată o izolare economică. Trebuie să acceptăm faptul că Transnistria va continua să existe în viitorul previzibil.