În contextul complicațiilor regionale, Republica Moldova se confruntă cu mari provocări externe neconștientizate de clasa politică de la Chișinău. Este concluzia experților în domeniul politicii externe, întruniți la o „masă rotundă” organizată marți de Asociația pentru Politică Externă (APE).
Mai ales în noul context regional și internațional, când Rusia a început o nouă expansiune spre Vest, iar UE și NATO și-au epuizat capacitatea de extindere, clasa politică de la Chișinău se dovedește absolut nepregătită pentru a asigurarea securitatea țării, constată experții în domeniul politicii externe. Ei au atenționat și asupra pericolului federalizării Republicii Moldova, menționând că în prezent nu există premise pentru identificarea unei soluții viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean și propun înghețarea negocierilor.
Rusia, în plină expansiune
Contextul regional și internațional s-a înrăutățit în ultimul timp și acest lucru afectează Republica Moldova. Inviolabilitatea frontierelor nu mai este un fapt imuabil. A început în 2008 cu intervenția Rusiei în Georgia, a continuat cu anexarea Crimeii și cu invazia directă și indirectă în Donețk și în Lugansk. Acest lucru, din păcate, continuă, constată președintele APE, Victor Chirilă.
”Rusia este în plină expansiune. Puțini realizează că Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei. Bazinul Mării Negre este dominat de Rusia. Contextul strategic s-a schimbat în defavoarea spațiului euroatlantic. Istoria ne învață că o putere mare aflată în expansiune, rareori se oprește de la sine. De obicei este oprită fie prin forța unor puteri, fie prin cataclism intern precum revoluția din octombrie din 1917”, susține Chirilă.
Context internațional nefavorabil
Expertul nu exclude o expansiune a Rusiei și în Republica Moldova, atunci când contextul regional și internațional îi va permite să-și realizeze aceste planuri. Iar contextul regional este în defavoarea Republicii Moldova. Crizele din Parteneriatul Nord-Atlantic devin tot mai vizibile, iar administrația Trump ar putea permite Rusiei să-și realizeze planurile expansioniste; extinderea UE și NATO spre Est a luat sfârșit, iar acest lucru s-a întâmplat și din cauza politicilor revizioniste ale Rusiei; diminuarea prezenței SUA în regiune se va accelera.
Sunt tendințe care schimbă lumea și care nu sunt luate în calcul la Chișinău, susține Victor Chirilă: ” Securitatea noastră este inexistentă, iar vina, în primul rând, este a clasei politice care nu a înțeles că, în cei 25 de ani de independență, nu am făcut altceva decât să conservăm slăbiciunea noastră, dependența energetică, dependența economică de un singur factor, nu am reușit să ne asigurăm frontierele”.
Neutralitatea, la cheremul Moscovei
Republica Moldova nu a reușit să negocieze relații clare cu Federația Rusă și nu a folosit oportunitățile pe care le-a avut, susține fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu. În opinia sa, neutralitatea poate fi principalul element care ar impune Moscova la negocieri în favoarea Chișinăului, întrucât doar Rusia este interesată să mențină acest statut: ”Statutul de neutralitate este unica marfă vandabilă în relațiile cu Federația Rusă. Faptul că noi ne-am asumat acest statut fără să-l negociem în plan internațional a fost o greșeală fundamentală. Astăzi, neutralitatea continuă să rămână o valoare care trebuie să fie fructificată, dar nu ținută în zona apriorică a politicii noastre. Unicul stat care manifestă interes față de acest statut este Federația Rusă”, consideră Țăranu.
Transnistria, călcâiul lui Ahile
Regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova este una din cele mai mari probleme. Totuși, Chișinăul nu ar trebui să se grăbească să identifice o soluție, în contextul în care nu există premise favorabile pentru aceasta. În caz contrar riscă să se pomenească într-o situație și mai proastă, consideră experții.
”Astăzi nu există premise serioase pentru un progres simțitor pe dimensiunea reglementării transnistrene. Mai mult, există premise pentru lezarea interesului Republicii Moldova în ce privește Transnistria. De aici, se impune o anumită înghețare a procesului de reglementare. Încercarea lui Igor Dodon de a galvaniza acest proces în condițiile în care nu există premise, în primul rând externe, pentru reglementare în concordanță cu interesul nostru, este o greșeală care ar avea consecințe foarte grave pentru noi”, consideră Țăranu.
În context, Victor Chirilă a atenționat că încercarea de a impulsiona în mod artificial reglementarea conflictului ar putea duce la federalizarea Republicii Moldova, ceea ce va pune capăt aspirațiilor europene ale statului.
Cel mai mare pericol vin din interior
În pofida marilor provocări externe, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova vine din interior, consideră diplomatul Andrei Popov, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene: ”Pericolul existențial pentru viitorul Republicii Moldova, fără a le neglija pe cele externe, vine din interior și ține în primul rând de pierderea încrederii cetățenilor nu doar în clasa politică și în instituțiile statului, ci în viitorul Republicii Moldova”.
Iar în opinia lui Victor Chiilă, în pofida faptului că moralul cetățenilor este la pământ, că societatea este divizată, iar UE nu mai este interesată în extinderea spre Est, ”se cere mai multă concentrare, efort, consens din partea noastră, ca cel puțin să implementăm Acordul de Asociere și să convingem partenerii de la Bruxelles că altă cale decât integrarea europeană nu există”.