Interviu cu Victoria Bucătaru: „Până și cetățenii de rând au înțeles că în R. Moldova justiția este selectivă”.Radio Europa Liberă

228

Interviu cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Prin amânarea finanţării de 100 de milioane de euro, Uniunea Europeană nu vrea să pedepsească cetăţenii Republicii Moldova, ci să se asigure că aceşti bani nu se scurg prin filiere tenebre, despre aceasta atentionează tot mai multi europarlamentari care vor să se asigure că banii alocaţi de UE pentru RM nu dispar pe căi obscure. Victoria Bucataru, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă e de părere că tara nu mai este o prioritate pentru partenerii din Occident.

Europa Liberă: Uniunea Europeană este donatorul principal al Republicii Moldova din momentul proclamării independenței. Doar în ultimii șapte ani UE a acordat împrumuturi în valoare de aproape 800 milioane de euro. Și Statele Unite oferă sprijin consistent țării, România, la fel, e printre donatorii importanți. Dar, în ultimul timp, partenerii externi declară că orice cent va fi condiționat. Asta ar însemna că partenerii externi schimbă tonalitatea, schimbă macazul în raport cu guvernarea de la Chișinău?

Victoria Bucătaru: Autoritățile de la Chișinău menționează că se bucură atât de suportul politic, cât și de suportul financiar al partenerilor de dezvoltare. Însă nu ar trebui să fim atât de siguri, ținând cont de furtul miliardului. Și, drept urmare a acestui eveniment tragic pentru Republica Moldova, partenerii noștri de dezvoltare și-au pierdut încrederea în noi ca un partener și ca un aliat. Până nu demult, Uniunea Europeană acorda una dintre cele mai mari asistențe Republicii Moldova, comparativ cu celelalte state din vecinătatea Uniunii Europene. Astăzi observăm că deja a doua oară Uniunea Europeană a sistat asistența pentru dezvoltare.”

Europa Liberă: Cel puțin discuțiile pentru a oferi această asistență acum sunt anulate.

Victoria Bucătaru: „Așa este. Și acestu lucru bineînțeles că pune anumite semne de întrebare, dar și faptul că se condiționează tot mai mult asistența bugetară inclusiv pe care o acordă Uniunea Europeană Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Hai să ne oprim și să vorbim despre aceste condiționalități care vin din partea celor care oferă bani Republicii Moldova și de felul cum înțeleg politicienii de acasă să-și onoreze agenda pe care au promis-o celor care îi finanțează. Agenda e în favoarea cetățeanului, dar cum își fac lecțiile de acasă?

Victoria Bucătaru: „Cu siguranță agenda este în favoarea cetățeanului pentru că, în primul rând, ceea ce își dorește Uniunea Europeană, și nu doar Uniunea Europeană, ci și partenerii euro-atlantici, este dezvoltarea democratică și după principii democratice ale Republicii Moldova per ansamblu. Bineînțeles că se pune foarte mare accent pe agenda anti-corupție, pe problemele sociale cu care se confruntă Republica Moldova. Inclusiv s-a acordat asistență pentru reformarea Ministerului de Interne, care, la fel, drept urmare a acestor reforme, ar trebui să ducă la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Acest lucru însă nu se întâmplă sau, cel puțin, nu putem să-l sesizăm noi ca cetățeni. Pentru că majoritatea acțiunilor care sunt întreprinse sunt în favoarea elitelor politice mai mult și a intereselor de partid, decât în favoarea cetățenilor.

Observăm acest lucru chiar și în prezent, când sunt foarte mari discuții privind sistemul electoral și faptul că nu se ține cont de recomandările care sunt date de către instituțiile internaționale.

Pentru o societate democratică este nevoie de mai multe componente ale societății care să fie implicate în proces. Pe lângă autorități, partide politice, mai este și societatea civilă care vine cu o anumită expertiză și opinie.

Din păcate, noi nu vedem acest consens în societate, se observă doar un anumit element al societății care încearcă să promoveze anumite interese care nu întotdeauna sunt în favoarea cetățenilor de rând și ar putea să aibă anumite consecințe negative atât pentru dezvoltarea Republicii Moldova ca stat, dar și, per ansamblu, pentru Republica Moldova și relațiile pe care le are cu actorii internaționali și cu partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Revenim la agenda pe care și-au asumat-o guvernanții. Reformele, totuși, se mimează sau chiar se fac?

Victoria Bucătaru: „Ar trebui să ne pună pe gânduri că până și cetățenii au înțeles că în Republica Moldova are loc o justiție selectivă. Pentru că nu vorbim doar de experți care au sesizat acest lucru, dar deja cetățenii de rând sesizează că ceva nu este în regulă în sistemul anti-corupție sau în sistemul justiției la noi în țară.

De asemenea, trebuie să menționăm faptul că se ajustează legislația, dar pentru mine ar fi mai îngrijorător ce se face după ce se ajustează legislația. Pentru că se vine cu anumite amendamente care distorsionează acea legislație ideală adoptată anterior.”

Europa Liberă: Și favorizează anumite cercuri, anumite grupuri?

Victoria Bucătaru: „Așa, se favorizează atât cercuri de interes politice, cât și cercuri de interes de afaceri, ceea ce nu favorizează, în primul rând, cetățeanul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Și ce e de făcut în situația asta? Guvernanții își dau seama că ulciorul nu merge de multe ori la fântână, odată și odată, după ce îi cere socoteală cel care îl finanțează, o să-i ceară socoteală și cetățeanul Republicii Moldova. Chiar să nu se preocupe guvernanții de faptul că ar putea să apară acel cartonaș roșu din partea populației?

Victoria Bucătaru: „Cred că în prezent guvernanții se gândesc, în primul rând, la alegerile din 2018, alegerile parlamentare. Și, din punctul meu de vedere, ar trebui să se gândească de două ori pentru că nu doar că ar putea să primească un cartonaș roșu din partea cetățenilor, dar ar putea să primească un cartonaș roșu și din partea partenerilor care acordă acea asistență financiară imensă pe care ei o utilizează pentru a se menține la guvernare.

Iar al doilea element de care nu se ține cont este, de asemenea, situația internațională. Atât în statele europene, cât și în statele non-europene, în relațiile trans-atlantice vor interveni anumite schimbări. Pe agendă sunt anumite subiecte care se discută în prezent, iar Republica Moldova nici măcar nu ia parte la aceste discuții și, cu siguranță, acest lucru va avea un impact pe viitor și va afecta nu doar Guvernul de la Chișinău, ci și cetățenii de rând.”

Europa Liberă: Observatorii scenei politice din Republica Moldova zic că, înrăutățindu-se și mai mult situația, relația cu partenerii din Occident, Moldova ar putea să revină în brațele Rusiei. Ce se întâmplă mai departe?

Victoria Bucătaru: „Ar fi una dintre opțiuni. Aș spune chiar că mesajele care vin din partea președintelui Republicii Moldova, domnului Dodon, nu sunt unele îmbucurătoare. Chiar și comportamentul său pe scena politică, dar și pe scena internațională demonstrează faptul că este devotat președintelui rus și Federației Ruse. Aș fi înțeles acest fapt dacă această relație ar fi contribuit pozitiv asupra cetățenilor de rând și, în primul rând, ar aduce anumite favoruri, să zic așa, din punct de vedere energetic, din punct de vedere migrațional, mă refer aici la cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Federația Rusă. Însă nu vedem o îmbunătățire a climatului de afaceri și a climatului social.

De asemenea, observăm că se continuă mai departe cu embargourile și sunt favorizate numai anumite companii, preponderent din regiunea autonomă Găgăuzia, ceea ce, iarăși, ridică semne de întrebare. De aceea eu cred că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se gândească mai bine în primul rând la interesele statului Republica Moldova și, bineînțeles, să încerce să se implice mai mult în discuțiile care se poartă la nivel regional, dar și la nivel internațional.”

Europa Liberă: Pe acest fundal se poate vorbi în termeni optimiști despre deznodământul problemei transnistrene? Ce e cu dosarul transnistrean, când e mai mult ceață?

Victoria Bucătaru: „În dosarul trasnistrean avem un status-quo. Ținând cont de situația incertă din regiune și criza din Ucraina, cred că anume elitele politice ar trebui să vină cu o poziție foarte clară, ceea ce nu a fost până acum, și din această cauză nici cetățenii nu prea știu ce se întâmplă în dosarul transnistrean. În primul rând, ar trebui să fortificăm sectorul de securitate, unde, iarăși, este ceață, pentru că noi trecem printr-un proces de reformă a sectorului de securitate, însă despre acest lucru nu se prea vorbește.”

Europa Liberă: Cum se explică faptul că s-a luat apă în gură?

Victoria Bucătaru: „Probabil că autoritățile de la Chișinău, elitele politice sunt preocupate mai mult de ceea ce o să se întâmple în anul 2018 și mai puțin de subiectele reale care ar trebui să fie pe agenda lor. Și, cu siguranță, subiectul de securitate ar trebui să fie primordial, pentru că, totuși, suntem într-o regiune în care există un conflict deschis. Însăși Republica Moldova se confruntă cu un confict înghețat care, de asemenea, reprezintă un pericol pentru vecinii noștri. Și acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când se elaborează agenda politică, dar și agenda internațională.”

Europa Liberă: Există șanse să fie reluate negocieri în formatul 5+2, ce credeți?

Victoria Bucătaru: „În momentul de față nu aș fi atât de sigură că negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate, probabil ar fi nevoie ca atât Chișinăul, cât și partenerii internaționali, bineînțeles, cei implicați în formatul 5+2 în calitate de observatori sau în calitate de mediatori, să discute subiectele care sunt puse pe agendă. Este important ca soluțiile care vor fi găsite să fie în favoarea autorităților constituționale de la Chișinău, dar și în favoarea cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului și, în același timp, să țină cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, un element de care nu trebuie să uităm niciodată.”