Interviu cu Victoria Bucătaru: ”Dacă autoritățile moldovene vor limita finanțarea externă pentru ONG-uri, multe organizații își vor înceta activitatea” Interviu Audio

300
Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, spune că inițiativa autorităților moldovene – de a limita finanțarea externă a activității ONG-urilor – trezește mare îngrijorare
Image source:
RFI/Valeria Vițu

 

În R.Moldova,organizațiile societății civile solicită Ministrului Justiției să renunțe la inițiativa de limitare a finanțării activității ONG-urilor din exterior, dar și la orice alte inițiative menite să limiteze activitatea acestora.Într-o declarație, semnată de cele mai importante organizații neguvernamentale de la Chișinău, se arată că acțiunile autorităților ar putea pune în pericol funcționarea democrației în Republica Moldova și nu pot fi acceptate sub nicio formă.

Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă spune la RFI că inițiativa autorităților trezește mare îngrijorare.”Este un semnal de alarmă pentru ONG-urile din R.Moldova. Trebuie spus că, în R.Moldova nu există altă modalitate de obținere a fondurilor pentru organizațiile non-guvernamentale. Autoritățile de la Chișinău ar dori să impună o nouă modalitate de raportare a resurselor financiare. Nu este înțeleasă necesitatea acestei inițiative, întrucât în prezent, toate organizațiile care implementează proiecte cu finanțare din exterior, în primul rând, se conduc de legislația R.Moldova și oferă rapoarte trimestriale și anuale Inspectoratului Fiscal”.

”Pe ultima sută de metri, Ministerul Justiției a venit cu unele reglementări care în mod evident limitează activitatea organizațiilor și a anume a celor active. Acestea se ocupă de elaborarea și promovarea politicilor publice care au impact și asupra procesului legislativ. În R.Moldova, în prezent ONG-urile sunt foarte dependente de asistența financiară care vine din partea donatorilor de dezvoltare”, afirmă experta de la Chișinău.

Am întrebat-o pe Victoria Bucătaru dacă inițiativa Ministerului Justiției ar avea eventuale tangențe cu scrutinul parlamentar din 2018: ”Cu siguranță. În ultima perioadă, autoritățile nu sunt mulțumite de acțiunile intreprinse de societatea civilă și nici de criticile experțilormoldoveni pe marginea unor inițiative promovate de cei de la guvernare. Societatea civilă a criticat dur schimbarea sistemului electoral din R.Moldova, după care au și venit aceste reglementări care țin de așa-zisa activitate politică a organizațiilor neguvernamentale”.

”Trebuie să ținem cont că atunci când a fost revizuit cadrul legal privind activitatea ONG-urilor, au fost consultate și organizațiile internaționale, inclusiv și Consiliul Europei care a avizat pozitiv acele schimbări. În prezent însă schimbările care vin din partea autorităților, nu vor fi acceptate de către instituțiile internaționale pentru că nu sunt în conformitate cu legislația internațională”, continuă directoarea executivă APE.

Dacă inițiativa autorităților va fi aplicată, foarte multe organizații își vor înceta activitatea, spune Victoria Bucătaru.”Noile reglementări vor afecta atât organizațiile societății civile din R.Moldova, cât și reprezentanțele organizațiilor internaționale care activează pe teritoriul R.Moldova și care în prezent țin cont de legislație și de reglementările atât financiare, cât și de cadrul legal”.

”Organizațiile societății civile asigură procesul democratic într-un stat. Ele sunt cele care monitorizează acțiunile autorităților și în același timp asigură consensul social atunci când este vorba de anumite politici publice care sunt, fie în proces de elaborare, fie în proces de revizuire sau în proces de implementare. Este important să se asigure libertatea organizațiilor neguvernamentale și societății civile, astfel încât ele să-și poată exercita rolul pe care îl au într-o societate democratică și bineînțeles, să se asigure dezvoltarea democratică a R.Moldova”, conchide directoarea executivă APE.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a anunțat acum două zile pe pagina sa de Facebook că a fost elaborat un nou proiect de lege care va reglementa activitatea ONG-urilor.”Unele din prevederile introduse de Ministerul Justiției urmăresc scopul de a reglementa implicarea ONG-urilor în activitatea politică prin mecanismele similare deja existente în R.Moldova. Propunerea Ministerului Justiției este de a veni cu mecanisme mai clare pentru a fortifica și a nu lăsa loc de interpretări în exercițiul liber de activități de advocacy, expertiză, politici publice, dar și activități de promovare a obiectivelor statutare principale ale ONG-urilor”, susține Cebotari.