Este pregătită R.Moldova să facă față consecințelor unei eventuale ieșiri din CSI? .Radio Europa Liberă, Ianuarie 22, 2018

206

De-a lungul anilor, au existat mai multe încercări ale deputaţilor moldoveni de a aborda subiectul unei eventuale ieşiri din CSI.

Guvernanţii de la Chişinău ar trebui să măsoare de şapte ori înainte să readucă în discuţie o eventuală ieşire a Republicii Moldova din Comunitate Statelor Independente, pe scurt CSI. De această părere sunt mai mulţi experţi specializaţi pe politica externă, care cred Republica Moldova nu este pregătită încă să facă faţă consecinţelor practice ale unei asemenea decizii. Săptămâna trecută cinci deputaţi liberali au înaintat un proiect de lege de ieşire a ţării din CSI. După părerea iniţiatorilor, calitatea de stat-membru al acestei comunităţi contravine aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova.

În relaţia cu Federaţia Rusă, statul ce domină politic şi economic ţările din fosta Uniune Sovietică, Republica Moldova ar trebui să dea dovadă de multă dibăcie diplomatică, crede directoarea executivă a Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.

Şi asta pentru că o parte dintre agenţii economici sunt strâns legaţi de piaţa rusă, iar sute de mii de cetăţeni moldoveni câştigă o bucată de pâine muncind sezonier în Rusia sau alte state membre ale CSI. Bineînţeles, Republica Moldova poate şi are dreptul să iasă din CSI, întrebarea este dacă politicienii care inițiază asemenea proiecte sunt conştienţi de eventualele consecinţe practice ale acestora, spune Victoria Bucătaru:

„Ținând cont de trupele militare care se află pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea transnistreană, de securitatea energetică pe care Republica Moldova în momentul de faţă nu şi-o poate asigura, deci, în primul rând trebuie să devenim noi acei care putem să rezolvăm aceste probleme, inclusiv ale cetăţenilor care merg sezonier la muncă în Federaţia Rusă. Deci, atunci când noi vom fi capabili să facem faţă consecinţelor ieşirii Republicii Moldova din CSI, atunci probabil ar trebui să ne gândim serios la acest lucru. În momentul de faţă, totuşi, Republica Moldova este dependentă de Federaţia Rusă şi se află în zona ei de influenţă a Federaţiei Ruse, în primul rând pentru că această are un interes în regiune, nu neapărat Moldova, dar mai mult Ucraina.”

De-a lungul anilor, au existat mai multe încercări ale deputaţilor moldoveni de a aborda subiectul unei eventuale ieşiri din CSI. În 2014, tot liberalii au înregistrat un proiect de lege similar care însă nici pe agenda de dezbateri nu a ajuns, fiind respins de majoritatea deputaţilor. La trei ani distanţă, lucrurile nu s-au schimbat, crede Victoria Bucătaru, care consideră că prin asemenea gesturi Moldova nu va atrage decât ostilitatea Moscovei. De ce ar rămâne ţara în CSI? Măcar şi pentru faptul că această comunitate reprezintă o bună platformă de discuţie cu statele pe ale căror pieţe Republica Moldova continuă să mizeze.

Preşedintele pro-rus Igor Dodon a reacţionat critic la iniţiativa de săptămâna trecută a liberalilor, exprimându-şi speranţa, într-o declaraţie pentru Interfax, că Parlamentul nu va aproba iniţiativa, în caz contrar, „Republica Moldova ar risca mult”.

Presa de limba rusă de la Chișinău invocă opinii critice la adresa iniţiativei liberalilor. Într-un interviu pentru postul de televiziune NTV Moldova, juristul Serghei Mişin a anticipat scumpirea iminentă a gazului şi a energiei electrice livrate de Federaţia Rusă, dacă s-ar recurge la acest pas.

Susținătorii abandonării CSI-ului își nuanțează opțiunea. Analistul politic occidental Vladimir Socor face parte din tabăra experţilor care susţin ieşirea Republicii Moldova din CSI, organizaţie pe care o califică drept fantomă. Comentatorul pune la îndoială însă sinceritatea din spatele iniţiativei:

„Este o organizaţie pur simbolică, una care permite conducerii de la Kremlin să amăgească populaţia Rusiei cu ideea că mai există încă un fel de Uniune Sovietică. Personal, sper că iniţiativa va fi votată în Parlament, dar valoare practică nu are. Partidul dlui Ghimpu a fost pasiv până acum în acestă problemă. Acum încearcă cu disperare să se reabiliteze în faţa electoratului pierdut. Această mişcare cu CSI-ul are o semnificaţie politică internă de a se reabilita în ochii electoratului anti-rus.”

Dincolo de declaraţiile politice, o asemenea iniţiativă ar trebui însoţită şi de o dezbatere temeinică, inclusiv o analiză despre randamentul prezenţei în CSI, cred experţii cu care am stat de vorbă. Dacă se va trece de la argumentele politice la cele bazate pe cifre şi informaţii precise, sunt şanse ca şi opinia publică să susțină adoptarea unei asemenea decizii sau dimpotrivă să o respingă fără a se ghida doar de emoții.